Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09:00

Formuojasi varguolių getai: ar gerai socialiai remtinus žmones apgyvendinti viename name?

Vilniaus Pilaitėje yra arti 400 socialinių būstų – yra keturi daugiabučiai, kuriuose visi butai išdalinti tiems, kurie savo jėgomis jų nei įsigyti, nei išsinuomoti negali. Namai dar ganėtinai nauji, tačiau jau įgiję tam tikrą reputaciją tarp pilaitiškių, neretai juos pavadinančių savotišku getu. Nevyriausybinių organizacijų atstovai neslepia nerimo, matydami, kad ir kitose savivaldybėse imamasi statyti tokius namus, nes esą tokiu būdu čia formuojasi uždaros bendruomenės, iš kurių šeimoms ištrūkti itin sunku.
Socialinis būstas Pilaitėje
Socialinis būstas Pilaitėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Su ES pagalba

Vilniaus rajono savivaldybė prieš kelias savaites džiugiai pranešė, kad toliau investuos į socialinio būsto plėtrą – pasitelkdama Europos Sąjungos, valstybės ir savo biudžeto lėšas, iki 2027 m. pastatys naują 40 butų namą Skaidiškėse, Nemėžio seniūnijoje.

Naujame daugiabutyje numatoma 30 socialinių būstų skirti žmonėms su negalia (turintiems judėjimo, psichikos, proto ar regos negalią), kuriems reikalingas specialiai pritaikytas būstas, taip pat gausioms šeimoms, auginančioms tris ar daugiau vaikų arba globojančioms vaikus. Likę 10 butų bus skirti asmenims pagal bendrą asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, sąrašą.

Preliminari projekto vertė – 3 mln. eurų, iš jų ES lėšos – 1,5 mln. eurų, valstybės biudžeto – 1,05 mln. eurų, savivaldybės biudžeto – 450 tūkst. eurų. Planuojama, kad projekto įgyvendinimas prasidės 2025 m. sausio mėn. ir bus baigtas 2027 m. birželio mėn. Preliminari projekto trukmė – 30 mėnesių.

Įvykis, atrodytų, tikrai džiugus. Juolab, kad šiuo metu Vilniaus rajono savivaldybėje laukiančiųjų eilėje yra apie 230 asmenų (šeimų).

Kalba apie savo darbo patirtis

Tačiau viešosios įstaigos „Duku“ direktorius Tomas Kurapkaitis neslepia nerimo, matydamas tokius pranešimus. Jo teigimu, praktika į vieną vietą sukelti daug socialinės rizikos šeimų, dažnai – su mokyklinio amžiaus vaikais, yra ydinga.

„Vilniaus miesto būsto“ duomenimis, iš viso tokių namų Pilaitėje yra keturi, dar vienas Naujoje Vilnioje, kur butai buvo skirti ir savivaldybės būsto nuomininkams, t. y. politiniams kaliniams arba tremtiniams.

Tomo vadovaujama viešoji įstaiga plėtoja iniciatyvas būtent Pilaitėje ir dirba čia su vaikais. Šiuo metu, kaip sako vadovas, įstaigos darbuotojai dirba su maždaug 200 jaunuolių, iš kurių net 120 ateina iš daugiausia Karaliaučiaus gatvėje esančių savivaldybės pastatytų socialinių namų. Tad jis su kolegomis turi galimybę stebėti iš arti, kaip dėliojasi gyvenimas šiame kvartale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas