Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 18 /16:37

Planuojate šeimos šventę lauke? NVSC teigia, kad tai nuo COVID-19 plitimo neapsaugos

Po asmeninės šventės Trakų rajone iš viso nustatyta 12 susirgimų COVID-19. Šventė vyko lauke ir tai neapsaugojo nuo viruso plitimo, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė. Antroji koronaviruso plitimo banga Lietuvoje, pasak jos, neprasidėjo. O prasidės tada, kai užges seniau susiformavę židiniai ir pradės kurtis nauji.
„Oktoberfest“ šventė Vilniuje
Šventė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai yra pirmosios bangos tęsinys, kas ir būdinga oro lašeliniu būdu plintančioms infekcijoms. Buvo aiškus piko periodas, vėliau – atvejų sumažėjimas dėl taikomų valdymo priemonių“, – antradienį spaudos konferencijos metu teigė G.Megelinskienė.

Antroji koronaviruso banga, pasak jos, prasidės tada, jei seni COVID-19 židiniai išblės ir formuosis nauji.

„Jei sustotų atvejų plitimas ir mes akivaizdžiai matytume, kad galbūt pavieniai atvejai registruojami, bet jie – įvežtiniai ir niekur neišplinta. Tačiau vėliau jau pradėtų augti atvejų skaičius ir būtų susijęs su jau naujais židiniais, tada tikrai galėtume įvardyti, kad tai – antroji banga“, – paaiškino NVSC atstovė.

Per pastarąją parą Lietuvoje nustatyti 38 užsikrėtimo COVID-19 atvejai. Šis skaičius, G.Megelinskienės teigimu, neraminantis.

„Nuo rugpjūčio 1 dienos tai yra didžiausias COVID-19 atvejų skaičius, registruotas per parą. Tai turime sunerimti“, – kalbėjo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

G.Megelinskienė atkreipė dėmesį į susirgimų atvejus, fiksuotus Trakų rajone, susijusius su šeimos švente. Iš viso jų čia – 12.

NVSC, specialistės teigimu, organizavo visų 15 šventėje dalyvavusių asmenų – net ir vaikų – ištyrimą. Du šventėje dalyvavę vaikai, anot jos, koronavirusu užsikrėtė.

„Kaip matome, lengvai šventėse gali išplisti atvejai. Dažnai ir mūsų klausiama, jeigu šventė vyksta lauke, gal žmonės gali labiau atsipalaiduoti dėl to, kad liga sunkiau plis. Bet iš tiesų, kaip matom, tokios situacijos nėra. Ir šios šventės dalyviai nurodo, kad laiką leido lauke“, – pasakojo G.Megelinskienė.

Aptariant visus per praėjusią parą nustatytus COVID-19 atvejus, neaišku, kaip užsikrėtė 13 asmenų.

G.Megelinskienė svarstė, kodėl taip yra – esą galbūt ne visi asmenys NVSC pateikia visą informaciją, o ir NVSC susiduria su dideliais darbo krūviais. Centras, G.Megelinskienės teigimu, stokoja darbuotojų.

„Buvo priimti nauji darbuotojai, skelbiami ir nauji konkursai“, – sakė ji.

G.Megelinskienė taip pat pasakojo, jog nežinia kur virusu užsikrėtę asmenys pripažįsta nedėvėję apsaugos priemonių, nelabai saugojęsi.

Didžiausią įtaką koronaviruso plitimui, pasak jos, turi 25–35 metų žmonių grupė.

„Naujausias Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro vertinimas nurodo, kad reikšmingiausia infekcijos plitimui yra jaunų žmonių – nuo 25 iki 35 metų – grupė. Reikšmingiausia, nes žmonės jaučia lengvus simptomus arba iš viso jų nejaučia“, – nurodė G.Megelinskienė.

„Kai žmonės nežino, kad gali sirgti, tai tada, aišku, ir nesitikrina bei tą ligą gali išplatinti visiems“, – pridūrė ji.

Reikšmingiausia infekcijos plitimui yra jaunų žmonių – nuo 25 iki 35 metų – grupė.

Ši amžiaus grupė laikoma reikšmingiausia ligos plitimui esą ir dėl to, kad tokio amžiaus žmonės yra socialiai aktyviausi.

Tiesa, tai, nereiškia, jog statistikoje ši amžiaus grupė sudarys didžiausią sergančiųjų dalį, tikino G.Megelinskienė.

Šiuo metu koronavirusu Lietuvoje serga 647 asmenys, 25–35 metų grupei priklausantys sergantieji sudaro maždaug penktadalį – jų yra 137, rašo BNS.

Visą aktualią informaciją apie koronavirusą ir jo plitimą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas