Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 30

„Plastikui NE“ užvaldė Neringą: buriuotojai švarino laukinius Kuršių nerijos paplūdimius

Maišeliai, skardinės, plastiko buteliai – šios ir kitos atliekos buriuotojų, jų šeimos narių ir kitų talkininkų dėka antradienio popietę sukrito į šiukšlių maišus ir iškeliavo į rūšiavimo konteinerius. Prasmingam darbui buriuotojai susitelkė Neringoje, kur šiuo metu vyksta Kuršių marių regata. Po plačiuosius pasaulio vandenis keliaujantys buriuotojai gali nupasakoti vaizdus, iškylančius tolimų šalių pakrantėse, gausiai nusėtose plastiko. Tokie vaizdai šią bendruomenę paskatino tarti „Plastikui NE“, o iniciatyva plačiai nuvilnijo visoje Kuršių nerijoje.
Buriuotojai švarino laukinius Neringos paplūdimius.
Buriuotojai švarino laukinius Neringos paplūdimius. / E.Bareikos nuotr.

Apie 70 bendraminčių sėdę į traukinuką antradienį draugiškai nudardėjo į Neringos paplūdimius ir pasidalinę į dvi grupeles susibūrė į talką, kuri šįkart vyko laukiniuose pajūrio ruožuose – nuo sienos su Kaliningradu iki pietinio Nidos paplūdimio bei nuo šiaurinio paplūdimio Preilos link.

Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis antradienio popietę kartu su bendraminčiais apie porą valandų taip pat keliavo Neringos pajūriu. Keletą kilometrų laukiniu paplūdimiu keliavęs būrys Kuršių nerijos svečių pririnko maišus šiukšlių. Kalnų, sako, neprivertę, tačiau eilė prie rūšiavimo konteinerių pasibaigus talkai nusidriekė nemaža.

„Maišeliai, maišų dalys, skardinės, buteliai, kuriuos geriau, kad priduotų – tai vis tiek verčia susimąstyti, kaip vartoji ir kur tai atsiduria. Tema aktuali ir karšta. Dvi dienas vyko regatos plaukimai Baltijos jūroje, tai atkreipėme daugiau dėmesio – žiūri, tai maišas, tai buteliai plaukia, kažkas išmetė ar vėjas nupūtė. Tarkime, Švedijos pakratėje, kur tenka buriuoti, yra tvarkingiau, žmonės seniau pradėjo galvoti ir rūpintis, vartojimo kultūra pasikeitusi. Ten nebereikia per daug agituoti. Žmogus eidamas pakels ir išmes, o mums dar reikia pasistengti“, – sakė N.Nasvytis.

Buriuotojų bendruomenė jau ne pirmi metai gvildena plastiko taršos problemą. Pasaulinė buriuotojų organizacija skatina valstybes atkreipti dėmesį į jos mastą.

„Ypač aktualu tai tapo 2017-2018 metais, kuomet vyko „Volvo Ocean Race“, buriuotojai parsivežė filmuotos ir fotografuotos medžiagos, kas dedasi pakrantėse ties Kinija, Arabų Emyratais. Baisūs dalykai... Daug bendraujame su skandinavais, jie priekyje savo mąstymu, supratimu gamtosaugos klausimais, jie tą daro ir vaikus įjungia į akcijas. Galvojame, kad laikas ir Lietuvoje atkreipti daugiau dėmesio“, – sakė prezidentas.

Buriuotojų sąjunga kartu su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir Neringos savivaldybe šią vasarą pasirašė memorandumą, tardami garsų „Plastikui NE“ šioje jautrioje Lietuvos vietovėje.

„Tikimės, kad šis „NE“ plastikos bangai įgaus platesnius mastus, neapsiribos Neringa ir Nida. Procesas nėra paprastas. Reikia susitarti su prekybos centrais, kad išimtų vienkartinius indus, stiklines, bet nepradėjus nieko ir nebus. Norisi atkreipti dėmesį į šią temą, problemos dydį, kviesti peržiūrėti vartojimo įpročius, prekybininkus – kuo prekiauja, į ką įdeda maistą, nes jau yra galimybių nebedėti į plastikinę lėkštutę, alternatyva – indai iš palmių lapų“, – kalbėjo N.Nasvytis.

Naudoja daugkartinę tarą

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser džiaugėsi, jog būrys bendraminčių iškuopė laukinių paplūdimių plotus, kurie nėra tvarkomi ir valomi. Čia šiukšlių palieka ir pavieniai užklystantys žmonės, suneša vėjas, išskalauja jūros bandos.

„Šiukšlės renkamos paplūdimiuose, čia samdomi valytojai, o laukiniuose talkina savanoria, organizacijos. Ši šiukšlių rinkimo akcija tai ir minčių išsakymas, kad turime pradėti gyventi kitaip. Ji prasidėjo nuo balandžio, kada subūrėme keleto kavinių savininkus, kurie vasarą prekiauja įvairiais gėrimais, neturi galimybės plauti indų ir naudoja tik vienkartinę tarą. Ir šios kavinės rado būdą pakeisti daugkartine, – kalbėjo A.Feser. – Darome daug akcijų. Neseniai žiūrėjome tyrimus apie mikroplastiką. Gerai, kai jį dar galime surinkti, paimti, tačiau tos likusios mikrodalelęs patenka į dirvožemį, vandenį, pasidaro labai baisu... Imant maišelį reikia pagalvoti, ar jo reikia. Pažiūrėkite, turguje kiekvieną daikčiuką į atskirą maišelį pakuoja. Vis dėlto žmonės labai reiklūs tam, kaip atrodo Kuršių nerija. Pamatę bet kokį plastiką piktinasi. Norisi iš tikrųjų kad šita vieta būtų ypatina šiuo požiūriu“.

Anot A.Feser, paprastai talkininkų pajūryje sulaukiama pavasarį ir rudenį, tad šis švarinimas itin nudžiugino. Buriuotojai bei kiti bendraminčiai sunešė ne vieną maišą šiukšlių, kurios buvo iškart surūšiuotos. Vienas sutvarkytų ruožų – rezervatas, kur žmonės paprastai nepatenka. Čia plastiko ir kitų šiukšlių išskalauja jūra.

Neliks plastiko renginių metu

Neringos savivaldybės vicemeras Narūnas Lendraitis sako, kad ši regata kaskart džiugina Kuršių neriją. Kraštovaizdį nuspalvina baltosios burės, o Nidą papildo buriuotojų šurmulys.

„Šie metai ypatingi – trys institucijos pasirašė memorandumą „NE plastikui“. Ši švaros akcija pavyko puikiai – ir parkas ir talkino, ir valstybės sienos apsaugos vyrai, ir mūsų tarybos, o vežėjai neatlygintinai nuvežė savanorius. Nuotaika puiki! Džiugu, kad įsitraukė ir verslininkai. Atsirado pirmi taškai kurie atsisako vienkartinio plastiko, dar džiugesnė žinia, kad ir prekybos centras išėmė plastikinius maišelius ir kitus gaminius. Girdėjome, kad turima minčių ir ilgesniam laikui šį sumanymą pratęsti. Neringa po truputėlį darosi sąmoningesnė, ekologiškesnė. Džiugu, kad tai vyksta būtent čia, Kuršių nerijoje. Matome, kad ir kitos savivaldybės masinių renginių metu atsisako plastiko. Esu įsitikinęs, kad nuo kitų metų masinių renginių metu prekyba privalės būti organizuojama kitaip – atsisakant plastiko. Įsitrauks ir ugdymo įstaigos. Labai svarbu ne tik darbas su sąmoningais, suaugusiais piliečiais, bet ir darbas ugdymo įstaigose“, – sakė N.Lendraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito