Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 09

Po COVID-19 atakos Kėdainių savivaldybės vadovai grįžta į darbą

Kėdainių rajono savivaldybės vadovai įveikė COVID-19 ataką ir, persirgę šia liga, trukusia bemaž dvi savaites, jau grįžta į darbus. Trys iš keturių savivaldybės aukščiausių vadovų apie tai, kad serga COVID-19, sužinojo spalio 22-ąją, gavę teigiamus koronaviruso tyrimo atsakymus.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Jiems šiuos tyrimus teko daryti sužinojus, kad šia liga serga savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, su kuriuo turėta kontaktų. Vis dėlto iki pat šios dienos nėra aišku, kas įnešė koronaviruso bangą į savivaldybę.

Masiškai pradėjus tirti darbuotojus paaiškėjo, kad kai kurie serga besimptome forma, kai kurie į darbą ėjo ir jausdami simptomus, bet manydami jog tai – paprastas peršalimas.

Kėdainių mugės nuotr./Kėdainių rajono savivaldybė
Kėdainių mugės nuotr./Kėdainių rajono savivaldybė

Vis dar teigiamas

Pagal naujausias NVSC rekomendacijas, susirgęs koronavirusu asmuo prieš saviizoliacijos pabaigą kartoti tyrimo neturi.

Pacientams, sergantiems lengva koronaviruso forma, izoliacija gali būti nutraukta praėjus 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei ligos simptomai išnyko ir per pastarąsias 24 val. nepasireiškė karščiavimas.

Jei ligos simptomai išnyko po dešimtos susirgimo dienos, izoliacija gali būti nutraukta po simptomų išnykimo praėjus ne mažiau kaip 3 dienoms.

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius neslėpė – pakartotinai atliktas jo koronaviruso testas vis dar yra teigiamas. Tiesa, jis tyrimą pakartotinai atliko dėl to, kad ruošiasi operacijai.

Aido Surkevičiaus nuotr./Arūnas Kacevičius
Aido Surkevičiaus nuotr./Arūnas Kacevičius

„Tyrimą kartojau dėl to, kad ateinantį pirmadienį man suplanuota nedidelė operacija. Prieš operaciją reikėjo tam tikras procedūras atlikti, o prieš jas darant reikėjo atlikti koronaviruso tyrimą. Paaiškėjo, kad jis teigiamas.

Šeimos gydytoja spręs, ką man reikėtų daryti – kol kas pats nežinau, kaip man reikia elgtis“, – sakė administracijos vadovas pridurdamas, kad darbai vykdomi nuotoliniu būdu, kadangi didžioji savivaldybės dalis vis dar taip ir dirba.

Simptomai – lengvi

A.Kacevičius teigė, kad lengvus ligos simptomus jautė neilgai. Vis dėlto to pakako, kad užsikrėstų ir jo gyvenimo draugė.

„Aš asmeniškai simptomus jaučiau tik pirmas 2–3 dienas. Vėliau simptomų nebejaučiau ir pagal savijautą tikrai jaučiuosi visiškai sveikas.

Mano draugė užsikrėtė praktiškai tuo pačiu metu, kaip ir aš. Ji atliko testą kitą dieną po manęs. Taip pat prasirgo lengvai, požymių šiokių tokių buvo, bet jie tikrai nebuvo sunkūs“, – kalbėjo pašnekovas pasidžiaugdamas, kad bent jau kuriam laikui, tikėtina, jis turėtų būti įgavęs imunitetą.

Nekontaktavo

Meras Valentinas Tamulis patikino, kad lapkričio 2-oji buvo paskutinioji jo saviizoliacijos diena, ir šeimos gydytoja jam jau leido grįžti į darbą.

Meras sakė sirgęs lengvai ir teigė manantis, kad prie lengvos ligos eigos galėjo prisidėti ir natūraliais būdais stiprinamas imunitetas.

Algimanto Barzdžiaus/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr./Meras Valentinas Tamulis paleido nemažai kritikos strėlių ir į miesto seniūną bei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėją.
Algimanto Barzdžiaus/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr./Meras Valentinas Tamulis paleido nemažai kritikos strėlių ir į miesto seniūną bei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėją.

„Kas dieną, kol buvau saviizoliacijoje, man skambino iš ambulatorijos ir klausinėjo, kokia mano savijauta, temperatūra, pulsas, spaudimas ir t.t. Kadangi simptomus jaučiau neilgai, laikoma, kad esu pasveikęs.

Manau, man labai pasisekė, nes persirgau lengvai. Dieną po teigiamo tyrimo atsakymo pajutau gerklės skausmą, retkarčiais užklupdavo sausas kosulys. Vėliau sukilo temperatūra, bet ji laikėsi neilgai.

Tada prasidėjo stiprus galvos skausmas, truko visą naktį, tačiau ryte jau jaučiausi gerai ir nuo tada simptomų nebejaučiu.

Kadangi gyvenu vienas, nieko ir negalėjau užkrėsti, o su anūkais paskutinį kartą kontaktavau dar prieš spalio pradžioje Kauno mobiliajame punkte atliktą koronaviruso testą, kuris buvo neigiamas. Nuo to laiko kontaktų su šeimos nariais ir neturėjau“, – sakė V.Tamulis.

Manau, man labai pasisekė, nes persirgau lengvai, - sakė V.Tamulis.

Visa šeima – namuose

Lengvai koronavirusu sakosi prasirgęs ir vicemeras Paulius Aukštikalnis. Tiesa, lengva ligos eiga neapsaugojo jo žmonos nuo susirgimo – jai taip pat buvo nustatytas COVID-19, tačiau, laimė, vaikai neužsikrėtė.

Vis dėlto visa šeima buvo namuose ir bus dar kurį laiką – dėl viso pikto.

Algimanto Barzdžiaus nuotr./Paulius Aukštikalnis
Algimanto Barzdžiaus nuotr./Paulius Aukštikalnis

„Nedarbingumo pažymėjimas man iki savaitės vidurio paskirtas, tačiau kol kas, bent jau iki savaitės galo, liekame namuose ir dirbsime nuotoliniu būdu. Iš esmės jaučiuosi visiškai sveikas. Tiesa, kurį laiką kamavo galvos skausmas, dingo uoslė ir skonis, tačiau netrukus simptomai išnyko.

Pirmomis mano saviizoliacijos dienomis sunegalavo žmona, o išsityrus paaiškėjo, kad serga ir ji. Vaikai jokių ligos simptomų nejuto, sūnui tyrimą darėme, jis buvo neigiamas.

Dukra mokosi nuotoliniu būdu, o sūnus taip pat į mokyklą iki savaitės galo neis“, – kalbėjo vicemeras.

Jis pasidžiaugė, kad šeimoje sirgta lengvai, vis dėlto kai kurie savivaldybės administracijos darbuotojai serga net ir labai sunkiai.

Išsityrė pirmasis

Prieš prasidedant koronaviruso bangai rajono savivaldybėje, teigiamą tyrimo atsakymą buvo gavęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Gintautas Muznikas.

Jis jau pasveiko ir grįžo į darbą. Sirgo taip pat lengvai – jam pasireiškė neaukšta temperatūra ir nosies perštėjimas.

Jis teigia, kad tie, su kuriais savivaldybėje jis turėjo daugiausiai artimo kontakto, net nesusirgo. Tiesa, po kelių dienų susirgo pavaduotojo žmona, tačiau ji sirgo taip pat lengvai. Kitų kontaktų šeima neturėjo, nes vos pajutę ligos simptomus pasidarė tyrimus.

G.Muznikas akcentavo, kad neaišku, kas sukėlė COVID‘o bangą savivaldybėje, mat ėmus tirti darbuotojus, išaiškėjo ir nekokios tendencijos.

Algimanto Barzdžiaus nuotr./Gintautas Muznikas
Algimanto Barzdžiaus nuotr./Gintautas Muznikas

„Iš kur savivaldybėje atsirado virusas, kol kas nežinoma – versijos yra bent trys. Aš pirmas išsityriau ir izoliavausi.

Savaitgalį man šiek tiek pakilo temperatūra – jei nebūtų COVID-19 pandemijos, net nemanyčiau, kad kažkas negerai ir būčiau ėjęs į darbą. Bet aš iškart išsityriau ir saviizoliavausi.

Bet yra žmonių, kurie jau savaitę turėjo peršalimo požymius, bet nesityrė. O ištyrus vėliau buvo rastas virusas.

Kaip ir visose kitose įstaigose, yra žmonių, kurie laiku neišsitiria ir, galvodami, kad tai eilinis peršalimas, eina į darbą ir užkrečia kitus.

Savivaldybėje yra ir besimptomių atvejų, kur žmogus jautėsi puikiai, jokių simptomų nebuvo, todėl ėjo į darbą ir galėjo platinti ligą.

Todėl negalima nuspręsti, kuris sergantysis buvo tas, kuris plačiausiai paskleidė virusą“, – pabrėžė G.Muznikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito