Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 30 /14:55

Po COVID-19 protrūkio Ukmergė grįžta į normalų gyvenimą: per 10 dienų nėra nė vieno naujo atvejo

Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas sako, kad po sunkaus laiko, kai šiame mieste fiksuota COVID-19 protrūkis, dėl kurio teko net uždaryti Ukmergės ligoninę, grįžtama į įprastą realybę. Pasveikusiųjų daugėja, o naujų atvejų neužfiksuota jau dešimt dienų. Nebeliko ir saviizoliacijoje buvusių medikų.

Ligoninės uždarymas neleido išplisti virusui

Anot Ukmergės mero R.Janicko, labai sudėtingas etapas jų savivaldybėje sėkmingai įveiktas. Jo teigimu, sėkmės garantas buvo tai, kad savivaldybė labai laiku priėmė sprendimus, kurie buvo aiškūs ir teisingi.

„Galime kalbėti apie tris didelius iššūkius. Pirmiausia, Ukmergėje buvo pats pirmasis Lietuvoje ligoninėje užsikrėtimo židinys, jo suvaldymo scenarijai. Antrasis iššūkis, kuris buvo, – užtikrinti sveikatos paslaugų tęstinumą, kai ligoninė negali teikti paslaugų. Ir trečiasis uždavinys, kurį irgi sėkmingai įveikėme, – visos bendruomenės susitelkimas“, – teigė R.Janickas.

Pasak mero, sprendimai dėl ligoninės – nuo pirmos dienos nutrauktas paslaugų teikimas, užtikrintas saugus personalo darbas su likusiais ligoniais, lėmė, kad virusas neišplito už ligoninės ribų. Didelė dalis medicinos darbuotojai buvo priversti saviizoliuotis

„Mums pavyko sutelkti tiek savivaldybės Pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojų pajėgas, tiek visas Ukmergės privačias įstaigas ir jų gydytojus bendram darbui, vyko būtinoji pagalba, padidinome greitųjų ekipažų skaičių, kas užtikrino paslaugų tęstinumą“, – kalbėjo meras.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė

Patys įdiegė testavimo sistemą

Kaip dar vieną pasiekimą R.Janickas įvardijo ir tai, kad savivaldybė labai greitai, savo jėgomis įdiegė testavimo sistemą. „Per trumpą laiką apmokėme specialistus, paleidome į gyvenimą mobilią stotelę, kuri pradėjo teikti paslaugas ir sėkmingai teikia. Sistema leido testuoti visus medikus, taip pat ir socialinius darbuotojus, pareigūnus“, – apie pasiekimus kalbėjo Ukmergės rajono meras.

Jis tikino, kad Ukmergės gyventojai labai tinkamai reagavo į visus savivaldybės reikalavimus, tai leido protrūkį suvaldyti.

Darius Varnas, Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius, pateikė skaičius: jo teigimu, iš 88 sergančiųjų 57 pasveiko. Iš 36 medikų 25 pasveiko, o ir kiti, anot direktoriaus, pasveikę, tik dar yra saviizoliacijoje. Jau dešimt dienų nėra nė vieno teigiamo COVID-19 rezultato.

„Žmonės labai sąmoningi, be kaukės nepamatysi nė vieno žmogaus mieste. Buvo dezinfekuotos visos rajono laiptinės. Padarėme didžiulį darbą, tad turime ir rezultatą“, – kalbėjo D.Varnas.

Ukmergė viena pirmųjų pradėjo ir gatvių dezinfekciją.

Kaip skelbia ukzinios.lt, Ukmergės ligoninė nuo šios savaitės pradžios beveik visiškai atnaujino savo paslaugas. Anot vyriausiojo gydytojo Rimvydo Civilkos, nuo balandžio 27 dienos savo veiklą pradėjo 12 iš 15 ligoninės skyrių. Uždaryti kol kas dar lieka 3 skyriai: Akušerijos, Chirurgijos ir Vaikų ligų.

Ukmergės ligoninė buvo uždaryta kovo 19 dieną, kai COVID-19 infekcija buvo nustatyta čia dirbančiai gydytojai, o vėliau ir čia gydytiems pacientams.

Minsitras: per anksti džiaugtis

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragino rajono savivaldybės vadovus per anksti nesidžiaugti, nes miestai yra atviri ir saugių miestų, kol plitimas nesustabdytas visoje Lietuvoje, „nėra ir negali būti“. A.Veryga pabrėžė, kad situacija suvaldyta tik Ukmergės ligoninėje.

„Kadangi ten situacija išsisprendė, įstaiga atnaujino savo veiklą, tai jie, matyt, tą ir turi galvoje, kad jie suvaldė. Aišku jie tą padarė su pagalba specialistų, organizuojančių gydymo įstaigų. Tai yra gerai. Bet bendrąja prasme jie niekaip negali sakyti, kad suvaldė kokią nors situaciją, nes, kaip sakiau, virusas yra, jis yra visuomenėje, jis yra gyvas“, – sakė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas