Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 30

Po COVID-19 užsikrėtusios moters mirties Širvintų globos namuose daugiau atvejų nėra, bet epidemiologai stebuklais netiki

Širvintų parapijos globos namuose ketvirtadienį tvyro įtampa. Po to, kai paskelbta, kad nuo ūmios žarnyno infekcijos mirusios moters COVID-19 testas buvo teigiamas, čia ištirti darbuotojai ir kartu su ja gyvenusios moterys – visų rezultatai neigiami. Tačiau epidemiologai sako stebuklais netikintys, o darbuotojai pyksta, kad yra įkalinti įstaigoje be elementarios galimybės pailsėti.
Širvintos
Širvintos / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Žinią apie mirusią šių globos namų pacientę trečiadienį paskelbė Širvintų merė Živilė Pinskuvienė. Pagal pirminę informaciją atrodė, kad moteris mirė nuo naujojo koronaviruso sukeltos ligos, tačiau vėliau paskelbta, jog oficiali mirties priežastis kita – ūmi žarnyno infekcija.

Plačiau skaitykite čia: Santaros klinikose mirė COVID-19 užsikrėtusi širvintiškė – teigiama, kad mirties priežastis kita, izoliuojasi 10 RVUL medikų.

Vis dėlto jos COVID-19 testas buvo teigiamas, dėl to įstaigoje imtasi visų tokiais atvejais būtinų priemonių – buvo paimti 32 darbuotojų tepinėliai, ištirtos ir dvi su mirusia moterimi viename kambaryje gyvenusios moterys. Visų jų testai neigiami.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Įtaria mėginių paėmimo klaidą

Tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sako, kad ši žinia ir džiugi ir verčianti susimąstyti. Esą epidemiologai stebuklais netiki, o šiuo atveju kitaip situaciją sunku pavadinti.

„Širvintose situacija tokia, kad atlikus laboratorinius tyrimus darbuotojams paaiškėjo, kad nėra nė vieno COVID-19 atvejo. Iš tiesų, kaip ir labai gera naujiena, bet mes, epidemiologai, labai nesidžiaugiame, kadangi negalime rasti protu suvokiamo ir epidemiologiškai pagrįsto paaiškinimo, kaip galėjo būti nustatytas COVID-19 šios įstaigos gyventojui“, – sakė R.Lingienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Jos teigimu, jau nuo trečiadienio vakaro aiškinamasi dėl kitų galimų užsikrėtimo kelių su įstaigos administracija, ar visi darbuotojai ištirti: „Neištirti, atrodo, trys darbuotojai, bet, pirminiais duomenimis, kaip ir negalėjo jie turėti įtakos šiai situacijai. Toliau aiškinamės, ar buvo kilnojami dėl kokių nors tikslų į kitas sveikatos priežiūros įstaigas arba kur kitur, išsiaiškinome porą atvejų, iš kurių vienas nekelia jokių abejonių, dėl antro irgi maža tikimybė. Raštu su įstaigos administracija aiškinamės, ar nebuvo karantino režimo pažeidimų – ar į įstaigą nepateko asmenys, kurie neturėjo ten patekti, visiškai pašaliniai asmenys, arba ir tie, kurie ir galėjo, turėjo leidimus, bet aiškėja, kad nebuvo jokių karantino pažeidimų.“

Iš tiesų, kaip ir labai gera naujiena, bet epidemiologai labai nesidžiaugia, kadangi negalime rasti epidemiologiškai pagrįsto paaiškinimo, – sakė R.Lingienė.

Tad, anot R.Lingienės, į visus klausimus gauti tokie atsakymai, kurie neveda į niekur.

„Teliko vienas kelias – galėjo būti kažkokia žmogiška klaida imant mėginius, tai šiandien, apie pirmą valandą, turi būti paimti nauji mėginiai. Rekomendavome savivaldybės administracijai pasitelkti labai patyrusią komandą. Nes pirmieji mėginiai buvo imami Širvintų parapijos globos namų darbuotojų, jie apsimokę, turėjo teisę imti tepinėlius, bet, ko gero, tai jiems buvo pirmas tikrasis ėmimas. Tai galėjo būti ir čia klaida. Nes laboratorija nepasitikėti mes neturime jokio pagrindo“, – tikino R.Lingienė.

Paklausta, ar nekyla abejonių dėl mirusios moters teigiamo testo, R.Lingienė pakartojo tą patį – abejoti tyrimus darančiomis laboratorijomis nėra jokio pagrindo, nes abejonių nekilo per visą pandemijos laikotarpį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Imamas mėginys dėl koronaviruso
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Imamas mėginys dėl koronaviruso

Širvintose nuspręsta kartoti tyrimus tuoj pat, nelaukiant pirmadienio, taip pat bus prašoma ištirti skubos tvarka. „Jeigu tai yra stebuklas, tai labai geras stebuklas, bet norime tą stebuklą vis dėlto tikrinti. Todėl nenorime laukti, prašysime tyrimų skubos tvarka ir spręsime tada. Daugiau šiandien versijų neturime“, – pakartojo R.Lingienė.

Neturi sąlygų poilsiui ir asmens higienai

Tačiau pačiuose Širvintų parapijos globos namuose nuotaikos stebuklais nekvepia. Kaip 15min pasakojo čia dirbanti Rūta, 17 darbuotojų jau parą negali išeiti iš įstaigos ir dar nė nežino, kada situacija pasikeis.

„Trečiadienį sužinojome apie mūsų gyventojos užsikrėtimą COVID-19, nors ji mirė ne nuo to. O šiandien gavome atsakymus visų darbuotojų ir gyvenusių močiučių su a.a. mirusia močiute – testai yra neigiami. Tik mirusiosios yra teigiamas. Bet vis tiek mūsų neišleidžia iš darbo, atvažiuoja vėl NVSC ir ims visiems pakartotinius mėginius.

Širvintų parapijos slaugos namų nuotr./Širvintų parapijos slaugos namai
Širvintų parapijos slaugos namų nuotr./Širvintų parapijos slaugos namai

Jeigu jie mus išleis namo ir nelieps vėl čia izoliavusis laukti pusantros paros atsakymo, tai mes sutinkame, kad imtų tuos pakartotinius tyrimus. Bet yra daug darbuotojų su pakilusiu spaudimu – reikia vaistų pasiimti, kojos sutinusios, neturime sąlygų miegoti, naktis buvo bemiegė, tai jei ir antra tokia bus... Moterys yra atėjusios savo pamainą dirbti, dirba antrą pamainą, niekas negali jų pakeisti – esame izoliuoti ir niekas negali nei išeiti, nei įeiti“, – skundėsi Rūta.

Pasak globos namų darbuotojos, net ir sąlygų palaikyti asmens higieną įstaigoje darbuotojams trūksta. Miegoti teko ant grindų – kas kur. Išvargę darbuotojai jau tarpusavyje pasikalba, kad galbūt neteisingas testas buvęs būtent tos vienos močiutės, o ne jų visų.

Informacijos, kaip toliau viskas klostysis be numatomų pakartotinių tyrimų, darbuotojai irgi neturi.

„Mūsų realiai neišleidžia“

Informacijos trūkumu skundžiasi ir Širvintų parapijos globos namų direktorius Sigitas Kirtiklis.

Mums trūksta informacijos, su mumis nelabai kas šnekasi. Mes vis dėlto čia esame uždaryti 17 asmenų, globos namuose.

„Jūs kalbėjote su NVSC atstovais, o mums tik savivaldybės administracijos direktorė paskambino ir pasakė, kad nekomentuos rezultatų, tik informavo, kad tyrimai bus kartojami. Mums trūksta informacijos, su mumis nelabai kas šnekasi. Mes vis dėlto čia esame uždaryti 17 asmenų, globos namuose. Jeigu mes esame užkrato nešiotojai, mes gal turėtume izoliuotis? O dabar mes juk ir tarpusavyje bendraujame, ir tie patys gyventojai su mumis yra.

Tuo labiau, kad jau NVSC yra nustatyti asmenys, kurie su ta mirusia močiute, kuri buvo užsikrėtusi, bendravo šiek tiek daugiau. Jiems jau gydytojų nurodyta izoliuotis – o jie yra čia. Mūsų realiai neišleidžia, pastatyta kamera filmuoja mūsų kiemą, kategoriškai uždrausta. Žmonės dirba antra para. Yra tokių logiškai nepaaiškinamų dalykų ir nežinai, kaip čia elgtis – kaip vadovui atsakomybė krenta, bet aš esu surištomis rankomis“, – kalbėjo direktorius.

Širvintų parapijos globos namų nuotr./Širvintų parapijos globos namai
Širvintų parapijos globos namų nuotr./Širvintų parapijos globos namai

Jeigu įstaigoje būtų likę keli žmonės, tada, anot S.Kirtiklio, niekas ir nesiskųstų, kaip ir tokiu atveju, jeigu atbuvę parą laukdami rezultatų darbuotojai galėtų grįžti į namus. „Tai kodėl mus čia reikia laikyti? Tegu atvažiuoja, paima tyrimus ir izoliuojamės mes, laukiame atsakymo. Juolab ryt laisvadienis, prasideda ilgasis savaitgalis“, – piktinosi globos namų vadovas.

Tirti pakartotinai žadama visus darbuotojus, taip pat imti tepinėlius iš gyventojų, tad testų jau bus nebe 30, o 80, kas direktoriui irgi kelia nerimo, ar dėl šitos priežasties rezultatai neužtruks. Jis teigė manąs, kad turėtų paskambinti NVSC atstovai ir informuoti įstaigą apie tvarką ir ko jiems laukti.

Direktorius neneigė ir to, kad tarp darbuotojų ėmė sklisti spėlionės, jog galbūt mirusi moteris visai nesirgo COVID-19, tik dėl kažkokių priežasčių nurodoma, kad jos testas teigiamas.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?