Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 06 /13:22

Po G.Nausėdos susitikimo su ekspertais siūloma: „maksimaliai apriboti“ skirtingų šeimų susitikimus, savaitgaliais uždaryti ne maisto parduotuves

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį su Sveikatos ekspertų taryba aptarė karantino griežtinimo rekomendacijas ir pandemijos valdymą. Ekspertai detalizavo pasiūlymus, kokių papildomų ribojimų reiktų imtis, o G.Nausėda mano, kad juos reikia įgyvendinti kaip įmanoma greičiau, mat Lietuvoje ir toliau sparčiai auga užsikrėtimų koronavirusu ir mirčių skaičius. Kita vertus, esti ir gerų ženklų.
Prezidentas susitinka su Sveikatos ekspertų tarybos nariais, Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu, sveikatos apsaugos viceministre Kristina Garuoliene
Prezidentas susitinka su Sveikatos ekspertų tarybos nariais, Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu, sveikatos apsaugos viceministre Kristina Garuoliene / Prezidento kanceliarijos nuotr.

Vyriausiasis prezidento G.Nausėdos patarėjas Simonas Krėpšta teigė, kad susitikime konstatuota, jog karantinas veikia, bet atvejų augimas vis dar didelis. Jei situacija nesikeistų, per Kalėdas užsikrėtimų per dieną būtų fiksuojama apie 4 tūkstančius.

VIDEO: Po G.Nausėdos susitikimo su ekspertais siūloma „maksimaliai apriboti“ skirtingų šeimų namų ūkių susitikimus

Į ligonines patenka apie 5 proc. visų užsikrėtusiųjų, o 1 proc. „susiduria su blogiausia išeitimi“. „Todėl matematika iš tikrųjų sudėtinga ir nedžiuginanti“, – teigė S.Krėpšta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

„Situacija mūsų šalyje yra pasiekusi piką arba yra arti jo. Kad ir kaip būtų gaila, situacija sutampa su šventiniu laikotarpiu. Tai didžiulis iššūkis“, – pažymėjo profesorė Edita Sužiedėlienė

Ekspertai esą pasiūlė labai konkrečias priemones situacijai pakeisti iš esmės – jų reikėtų imtis kuo greičiau.

„Sugriežtinimai nukreipti į asmenų susitikimų mažinimą, nes virusas plinta tuomet, kai asmenys susitinka, ypač – kai susitinka uždarose ir blogai ventiliuojamose erdvėse“, – aiškino S.Krėpšta.

Todėl šiuo atveju kalbama apie prekybos vietas, ugdymo įstaigas, darbovietes ir šeimų bendravimą. Siūloma įgyvendinti vadinamąją vienos šeimos politiką ir apriboti dviejų šeimų ar namų ūkių bendravimo galimybes.

M.Stankūnas: ekspertai dar kartą konstatavo, kad karantino poveikis tikrai yra. Žiūrėdami į statistiką, galime matyti atvejų augimo sumažėjimą – jei karantino nebūtų, skaičiai būtų visai kitokie.

„Prezidento nuomone, šie siūlymai turi būti įgyvendinti nedelsiant tam, kad išsaugotume šimtus gyvybių ir sumažintume didžiulį spaudimą sveikatos sistemai, kuri šiuo metu patiria didžiules apkrovas“, – teigė S.Krėpšta.

Jis pažymėjo, kad ypač aktualus siūlymas apriboti ne maisto prekių prekybą savaitgaliais, kai stebimi didžiausi pirkėjų srautai.

„Jei norime išvengti sveikatos apsaugos sistemos perkaitimo ir pakeisti situacijos eigą, vis tiek turime įvairiose srityse įvesti griežtesnius ribojimus“, – pridūrė E.Sužiedėlienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edita Sužiedėlienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edita Sužiedėlienė

Profesorė irgi stebi pavojingai padidėjusį žmonių judėjimo intensyvumą ir po susitikimo teigė, kad ne maisto prekių parduotuvių uždarymas įmanomas ne tik savaitgaliais – priklausomai nuo padėties.

Senjorams siūloma apsipirkti skirtingomis valandomis - taip būtų sumažinta rizika užsikrėsti šiems į rizikos grupę patenkantiems asmenims.

„Ekspertai dar kartą konstatavo, kad karantino poveikis tikrai yra. Žiūrėdami į statistiką, galime matyti atvejų augimo sumažėjimą – jei karantino nebūtų, skaičiai būtų visai kitokie.

Trūksta visai nedaug, kad situacija pasikeistų“, – kalbėjo profesorius Mindaugas Stankūnas.

Jo teigimu, efektyvusis dydis R, kuris parodo, kiek vienas žmogus užkrečia kitų, šią savaitę buvo nukritęs žemiau vieneto: „Tai buvo tikrai geras ženklas, bet matome, kad situacija nestabili. Tikrai reikia imtis tam tikrų sprendimų.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Stankūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Stankūnas

Anot profesoriaus, ekspertai priminė, kad didžiausią dėmesį reikėtų skirti mažiems susibūrimams, todėl siūlo „maksimaliai apriboti“ susitikimus tarp skirtingų šeimos ūkių.

Taip pat rekomenduojama riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – kitaip tariant, palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, dėl sveikatos priežasčių. Ribojimas nebūtų taikomas rekreaciniams pasivaikščiojimams atvirose vietose, kur nėra kitų asmenų.

„Konkrečiai spręstų vykdomoji valdžia. Mes kaip ekspertai teigiame, kad šio ribojimo įvedimas ir jo laikymasis iš esmės prisidėtų prie pandemijos suvaldymo“, – tvirtino prof. M.Stankūnas.

Jis taip pat rekomenduoja dėvėti apsaugines veido kaukes namuose, jeigu bent vienas iš šeimos narių serga koronavirusu, be kita ko, rekomenduoja ir kas valandą vėdinti patalpas.

Ekspertai siūlo ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai ar globėjai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Rekomenduojama ir visiems galintiems telefonuose įsidiegti programėlę KORONA STOP LT.

Galiausiai prof. Kęstutis Petrikonis pareiškė, kad ekspertai siūlo ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai ar globėjai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

"Laikotarpis iki švenčių nėra ilgas, tad galbūt didelių socialinių, psichologinių ir ekonominių problemų nekiltų", - kalbėdamas apie vaikų darželius teigė K.Petrikonis.

Savo ruožtu pradinukams siūloma paskelbti atostogas, kurias būtų galima prijungti prie kalėdinių atostogų, o lavinimo spragas atitaisyti vėliau.

Šiuo metu ligoninėse gydomi daugiau nei 2 tūkst. COVID-19 užsikrėtusių pacientų, kurie sudaro beveik ketvirtadalį visų gulinčiųjų gydymo įstaigose.

Beje, Sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius feisbuke pastebėjo, kad laikinasis premjeras Saulius Skvernelis ir laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einantis Aurelijus Veryga sekmadienio susitikime nedalyvavo – neva atsisakė.

V.Zemlys-Balevičius taip pat ironiškai pridūrė: „Matyt, skuba kalėdinių dovanų pirkti.“

Susitikime dalyvavo paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė, jos pasirinktas kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys. S.Krėpšta teigė, kad į susitikimą ir S.Skvernelis, ir A.Veryga buvo kviesti, bet nedalyvavo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga

G.Nausėda penktadienį interviu delfi.lt teigė neatmetantis galimybės, kad kitomis priemonėmis nebesuvaldant koronaviruso plitimo, artimiausiu metu gali būti svarstoma įversti nepaprastąją padėtį, leisiančią imtis pačių griežčiausių suvaržymų.

S.Krėpšta sekmadienį patvirtino, kad diskutuota ir apie šį pasiūlymą, bet tokia priemonė konkrečiai šiuo metu nesvarstoma. M.Stankūnas sutiko, kad siūlymo dar nėra – tik diskusijos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį teigė, kad atvejų skaičius kyla, o tai reiškia, kad taikomos priemonės nėra pakankamos, dėl to Vyriausybė pirmadienį ketina peržiūrėti karantino sąlygas COVID-19 komitete.

Anot ministro, planuojama kalbėti apie priemones, susijusias su darbo reglamentavimu, taip pat bus keliamas klausimas dėl nuotolinio ugdymo, bus peržiūrėtos išimtys.

Lietuvoje šią savaitę ir vėl fiksuojami rekordiniai COVID-19 dienos atvejų skaičiai, toliau auga ir mirčių skaičius.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuva yra viena iš pirmaujančių šalių Europoje pagal 100 tūkst. žmonių per pastarąsias dvi savaites tenkančius susirgimus.

Lapkričio 7-ąją dėl spartaus koronaviruso plitimo šalyje įvestas karantinas, jis pratęstas iki gruodžio vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas