Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 11

Po gaisro „Ecoservice“ teritorijoje – įspėjimas dėl daržovių, vaisių ir vandens

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pasidalino keliais patarimais tiems Vilniaus ir Vilniaus apylinkių gyventojams, kuriuos šeštadienį pasiekė gaisro Gariūnų gatvėje, bendrovės „Ecoservice“ teritorijoje, dūmai. Kaip teigiama, pavojaus neturėtų būti, vis dėlto siūloma atidžiau nusiplauti vaisius ir daržoves iš savo daržo.
Gaisras „Ecoservice“
Gaisras „Ecoservice“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip rašoma VMVT pranešime, gaisro metu į aplinką išsiskiria tokios cheminės medžiagos kaip anglies monoksidas, sieros ir azoto oksidai, dioksinai, furanai, policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ir kt.: „Pažymėtina tai, kad maisto saugos aspektu, didžiausią riziką kelia dioksinai ir kitos jų grupei priskiriamos medžiagos.

Tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad šios medžiagos augalinėje medžiagoje nesikaupia (iš dirvožemio į augalus nėra pasisavinamos), todėl vaisiai, daržovės ir geriamasis vanduo nėra priskiriami rizikingų produktų kategorijai.“

Tačiau baimintis, anot VMVT, nereikėtų: „Įvertinus gaisro, vykusio įmonėje „Ecoservice“ (Gariūnų g. 71, Vilnius) mastą, trukmę, oro užterštumo duomenis, mokslinius duomenis dėl galimos vaisių, daržovių taršos gaisro metu ir maisto, geriamojo vandens laboratorinių tyrimų duomenis po anksčiau Lietuvoje vykusių gaisrų (pavyzdžiui, gaisro, kilusio UAB „Ekologistika“ padangų sandėlyje, Alytuje), rizika dėl vaisių, daržovių, geriamojo vandens užterštumo nėra tikėtina.

Po UAB „Ekologistika“ gaisro Alytuje buvo tiriama tarša dėl sunkiųjų metalų (švino, gyvsidabrio, kadmio, arseno), dioksinų ir policiklinių aromatinių angliavandenilių. Augalinių produktų mėginiuose dioksinų tyrimų analizė parodė, kad dioksinų lygis siekė 0,07 pg/g drėgnos produkto masės ribos ir neviršijo reglamentuojamos poveikio koncentracijos (0,30 pg/g produkto masės).

VIDEO: Filmuota dronu: po gaisro „Ecoservice“ Vilnius paskendo dūmuose

Atliktų vaisių ir daržovių mėginiuose sunkiųjų metalų tyrimų rezultatų analizė parodė, kad švino lygis siekė 0,006-0,07 mg/kg (leistina koncentracija 0,1-0,3 mg/kg priklausomai nuo rūšies), arseno ir gyvsidabrio nerasta (galimi kiekiai mažesni už metodų nustatymo ribas).

Tirtame dirvožemyje taršos padangų gaisro ir kitų galimų šaltinių kenksmingais produktais nerasta, t. y. visų tirtų cheminių medžiagų kiekiai dirvožemyje neviršijo didžiausių leistinų ribinių verčių, o dioksinų, furanų bei polibromintųjų difenilų (PBDE) kiekiai buvo žemiau laboratorinio metodo aptikimo ribos.“

Įvertinus turimus duomenis, rekomenduojama laikytis bendrųjų maisto saugos rekomendacijų:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais