Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 12

Po karantino – santuokos pajūryje: mėgstamiausios vietos, iš kurių viena jau uždrausta

Vasara – santuokų metas, o norinčiųjų susituokti pajūrio kurortuose nestinga. Ant Birutės kalno, pajūry basomis, prie ištaigingų vilų, o galbūt ant Kuršių marių molo Nidoje ar ties Tomo Mano nameliu – tai tik dalis vietų, kurias renkasi jaunavedžiai. Netrukus santuokos bus registruojamos ir Palangos Kurhauze, o štai ant Parnidžio kopos susituokti negalėsite – tai nuo šių metų uždrausta.
Vestuvės Baltijos jūros pakrantėje
Vestuvės Baltijos jūros pakrantėje / 15min montažas

Santuokų Palangoje – gausiau

Palangos civilinės metrikacijos skyrius kasmet registruoja kiek daugiau nei du šimtus santuokų. Šio skyriaus vedėja Žaneta Žulkuvienė 15min pasakojo, jog šiemet santuokų, panašu, bus gausiau.

„Vasaros metu vos spėsim suktis šiemet, nes yra atkeltų santuokų iš praėjusių metų, ypač užsieniečių, kurie negalėjo atvykti“, – pasakojo vedėja.

Pasak jos, vasarą bene pagrindinis noras susituokti lauke – prie jūros, parke, pušynėlyje.

„Yra įvairių gražių vietų. Šiemet pastebėjom, kad tokių išvykstamųjų santuokų neįprastai daug. Vieną savaitę turėjome vien tokias santuokas ir vien viloje „Komoda“. Juokėmės, kad einame ten kaip į darbą. Poros pasirinko prie vilos esančiame rožyne, jų parkelyje.

Mėgstamos kitos vietos – Birutės parkas, tai ir ant Birutės kalno, ir mažajam parteryje, kur yra oranžerija. Greta yra maža skulptūrėlė ir rožynas, kiek atokiau nuo Gintaro muziejaus, tikrai nuostabi vieta“, – pasakojo Ž.Žulkuvienė.

Norinčiųjų susituokti lauke negąsdina ir nenuspėjamas pajūrio oras. Vedėja sako, jog jaunavedžiai nusprendžia rizikuoti ir dažniausiai ta rizika tikrai pasiteisina.

„Rizikuoja žmonės, alternatyvas numato, jei tikrai bjaurus oras, vėjas, sugrįžta pas mus į salę, bet, žinokite, kaip tyčia tą akimirką nušvinta saulė, – pasakojo Ž.Žulkuvienė. – Turėjome santuoką suplanuotą parko rotondoje. Lietus pylė kaip iš kibiro, buvo pilka, skambinom, klausėm jaunųjų, ką darysime? O jie sako – mes pasižiūrėjome per programėlę, turi šviesti saulė. Ir tikrai – likus pusvalandžiui, lietus nustojo lyti“.

Rizikuoja žmonės, alternatyvas numato, jei tikrai bjaurus oras, sugrįžta pas mus į salę, bet, žinokite, kaip tyčia tą akimirką nušvinta saulė.

Registruos Kurhauze

Šį sezoną jaunavedžiai galės susituokti ir Kurhauze. Viena pora jau turėjo tokią galimybę įregistruoti santuoką šioje vietoje. Dar viena pora yra pareiškusi norą tuoktis liepos mėnesį.

Šiuo metu Kurhauzas iš savivaldybės perėjo Palangos kultūros ir jaunimo centro žinion.

„Bus populiari vieta, tuo neabejojame, nes sulaukiame daug skambučių, tačiau užimtumas turi būti derinamas su Kurhauzo administracija, kad nevyktų kiti renginiai“, – sakė vedėja.

Palangos miesto taryba artimiausiu metu turėtų patvirtinti įkainius, pagal kuriuos veiks Kurhauzas, bus nuomojamos salės ir pan. Norėdami pasinaudoti sale santuokai už tai turės susimokėti ir jaunavedžiai. Preliminari kaina – apie 120 eurų. Dar 60 eurų atsieis mokestis už civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojų išvykstamąją paslaugą.

Aldo Kazlausko nuotr./Rekonstruota Palangos kurhauzo reprezentacinė salė ir veranda
Aldo Kazlausko nuotr./Rekonstruota Palangos kurhauzo reprezentacinė salė ir veranda

Ir laive, ir ant molo

Jaunavedžių šį sezoną nestigs ir Kuršių nerijoje. Neringos savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Edita Vaičiūnienė 15min teigė, jog Kuršių nerijoje yra keletas vietų, kurias jaunavedžiai yra itin pamėgę. Pasitaiko ir originalių, pačių jaunavedžių aptiktų erdvių.

„Vietos išlieka maždaug tokios pat, viena iš tų – aikštelė prie Tomo Mano namelio, kur atsiveria itališkas vaizdelis. Tai viena populiariausių, jaukiausių ir tinkamiausių vietų tai progai. Renkasi ir kitą vietą – ant Kuršių marių molo. Sakyčiau, gana tinkama, nes galima valdyti poilsiautojų srautus, nes iš tiesų sudėtinga vasarą Neringoje yra su žmonių srautais.

Prie jūros tokiu metu netuokiame, nes tarp poilsiautojų nesmagu, tačiau jaunavedžiai renkasi pramogų erdves, tokias kaip „Kupolas“. Ten prie jūros parengia pakylėlę, arką, kaip pageidauja jaunavedžiai. Tuokiamasi ir prie Preilos gelbėjimo stoties, ten yra galimybė išsinuomoti ir renginiui šventinę erdvę“, – pasakojo E.Vaičiūnienė.

Thomo Manno kultūros centro nuotr./Thomo Manno kultūros centras
Thomo Manno kultūros centro nuotr./Thomo Manno kultūros centras

Anot vedėjos, jaunavedžiai turi savo istoriją, renkasi vietas, susijusias su jų meile, piršlybomis, pasimatymais.

„Esu tuokusi ir prie švyturio, laive. Jame – įdomi atrakcija. Pamenu, nuplaukėme prie didžiosios kopos, laivas išmeta inkarą, atlikome ceremoniją ir pargabeno mane, o svečiai toliau plaukiojo. Tai ir pramoga svečiams, ir ceremonija gražioje, unikalioje vietoje“, – sakė vedėja.

Metrikacijos darbuotojai paprastai lanksčiai žiūri į jaunavedžių pasirinktas vietas. Tiesa, E.Vaičiūnienė sako, jog itin atokiose vietose, kur reikia keliauti kopomis, stengiamasi santuokų neregistruoti, nes tiesiog nesama galimybių skirti tiek daug laiko vienai porai.

Prie Saulės laikrodžio – draudimas

Nors Parnidžio kopa su saulės laikrodžiu nebuvo pati populiariausia santuokų vieta, nuo šio sezono čia apskritai draudžiama registruoti santuokas. Tokį sprendimą pavasarį priėmė Neringos taryba.

Pasak E.Vaičiūnienės, taip nuspręsta saugant kopą, siekiant suvaldyti srautus bei transportą. Ant kopos lankytojų niekuomet nestinga, o ypač vasaros sezonu.

„Šventę čia organizuoti labai sudėtinga dėl nuolatinio judėjimo, ekskursijų. Tiesiog buvo atsisakyta ir dėl simbolikos – saulės laikrodis skirtas apžvalgai, o ne vaikščioti po kopas svečiams, vestuvininkams.

Nuolat kildavo klausimas kitiems žmonėms, kodėl kažkas lipa ant kopų, o jie negali. Saugant gamtą, nutarta ten nedaryti, yra daugiau teritorijų, tinkamesnių“, – kalbėjo vedėja.

Partnerio nuotr./Parnidžio kopa
Partnerio nuotr./Parnidžio kopa

Ši vieta problematiška tampa ir dėl vėjų, kurie apsunkina šventę pasirašant dokumentus.

„Šiemet susidomėjimas Neringa yra tikrai didesnis, galbūt ir paėjusiais metais pasijuto, kad labiau domisi, o šiemet tuokiam visom darbo dienom, ne tiktai šeštadienį. Visą vasarą yra santuokų suplanuotų įvairiom darbo dienom. Tik tiek, kad šventės vietų Neringoj trūksta.

Gal būtų dar didesnis srautas, jei būtų galimybė rezervuoti nakvynes ir šventę. Niekas nenori išnuomoti apgyvendinimo vietų kelioms dienom, dažnai nori išnuomoti mažiausiai savaitei“, – sakė neringiškė.

Moters teigimu, Kuršių nerija daugeliui lietuvių asocijuojasi su tam tikra egzotika, tad ir santuokai ši vieta atrodo labai simboliška.

„Neringoj kaip užsienis – už jūrų marių, čia atvykstant reikia perplaukti į kitą krantą, egzotiškiau“, – šypteli E.Vaičiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas