Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 16

Po labai karštos dienos – mažai atokvėpio: Lietuvoje fiksuota dar viena tropinė naktis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) skelbia, kad Lietuvoje fiksuota dar viena tropinė naktis – oro temperatūra daug kur buvo aukštesnė nei 20 laipsnių šilumos. Ketvirtadienis taip pat žadamas karštas.
Žolinė Pivašiūnuose
Žolinė Pivašiūnuose / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Kaip feisbuke skelbia LHMT, antradienis buvo karštas, vietomis trumpai su perkūnija palijo. Aukščiausia oro temperatūra daug kur siekė 29–34 laipsnius, tik šiaurės rytuose sušilo iki 27–28 laipsnių. Labiausiai oras įkaito Druskininkuose ir Kalvarijoje (33,8 °C) taip pat Alytuje, Marijampolėje ir Šakiuose (33,5 °C).

Iki rugpjūčio 15-osios rekordo pritrūko 0,6 laipsnio. O toks užfiksuotas Vilniuje 2010 metų rugpjūčio 15-ąją – rekordas yra 34,3 laipsniai.

„Naktis buvo sausa ir labai šilta. Vietomis fiksuotos tropinės naktys (kai per naktį oras neatvėsta žemiau 20,0 °C). Žemiausia oro temperatūra daug kur siekė tarp 16–22 laipsnių. Gaiviausia naktis buvo Šilutėje ir Skuode, apie 15 °C. Mažiausiai nakties metu atvėso Ukmergėje, iki 22,1 °C“, – rašo LHMT.

LHMT nuotr./Rugpjūčio 16-osios nakties temperatūra
LHMT nuotr./Rugpjūčio 16-osios nakties temperatūra

Sinoptikų teigimu, ir ketvirtadienis bus karštas, tiesa, dieną kai kur numatomas trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas pietryčių, pietų, vakariniuose rajonuose besikeičiančios krypties, 5–10 m/s.

Aukščiausia temperatūra 30–35 laipsniai karščio, vakariniame šalies pakraštyje 27–29 laipsniai šilumos.

Prieš kelias dienas LHMT paskelbė, kad šiemet jau buvo pagerintas aukščiausios nakties temperatūros rekordas.

„Prieš savaitę, rugpjūčio 6–7 d. naktį, Lietuvoje buvo užfiksuota rekordiškai šilta tropinė naktis.

Molėtuose orui atvėsti pavyko tik iki 25,1 °C. Taigi, ankstesnė tropinės nakties reikšmė (24,4 °C) išmatuota Nidoje 2006-07-08 buvo pagerinta 0,7 laipsnio.

Taip pat, dėl ypač šiltos oro masės, tropinių naktų rekordai buvo pagerinti visoje šiaurės rytinėje šalies dalyje (žemėlapyje – juoda spalva). Kitur rekordai išliko nepajudinti. Jei nakties/ryto metu karšta oro masė nors keliomis valandomis virš Lietuvos būtų išsilaikiusi ilgiau, tuomet rekordų būtumėme fiksavę dar didesnėje šalies teritorijoje“, – feisbuke skelbia LHMT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas