Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 24

Po poros mėnesių vėl teigiamas COVID-19 testas: kaip taip nutinka?

Kaunietė Raimonda, kurios šeima koronavirusu buvo persirgusi praėjusių metų lapkritį, negalėjo patikėti, kai pamatė vėl teigiamą dukros testą. Atvejų, kai spalį–lapkritį sirgę asmenys vėl užsikrečia – ne tiek ir mažai. Tačiau, kaip pastebi specialistai, užsikrėtę antrą kartą žmonės COVID-19 dažniausiai serga lengvai.
Testas
Testas / 123RF.com nuotr.

Kaunietė Raimonda 15min pasakojo, kad spalio paskutinę dieną dešimtmetė dukra sukarščiavo. Tuo metu mokykloje buvo COVID-19 atvejų, todėl mama nenustebo, kai pamatė dvi raudonas juosteles atlikus greitąjį testą.

Tuo metu prie mobiliųjų punktų, taip kaip ir dabar, buvo eilės. Kol šeima laukė dukros testo, ėmė karščiuoti trimetis, netrukus sunegalavo ir vyras.

„Taip mes visi ir susirgome. Dukra turi alerginę astmą. Jai ji paūmėjo. Mergaitė kosėjo, karščiavo, tiesa, tik vieną dieną. Sunerimę buvome nuvažiavę ir į priėmimo skyrių. Tačiau kažko blogo nematė ir išleido mus namo“, – pasakojo Raimonda.

15min skaitytojos nuotr./Vieno greitojo testo rezultatu nepatikėjo, todėl atliko dukrai ir antrą.
15min skaitytojos nuotr./Vieno greitojo testo rezultatu nepatikėjo, todėl atliko dukrai ir antrą.

Lapkričio viduryje pasveikusi šeima jau grįžo į darbus, į mokyklas.
„Taip, antikūnų mes netyrėme. Galvojome tai padaryti prieš skiepą, nes planavome dukrą skiepyti“, – pasakojo Raimonda.

Praėjusią savaitę mergaitės dainavimo būrelyje ėmė sirgti vaikai. Iš viso PGR testais COVID-19 buvo nustatytas 7 vaikams.

Kaunietė neslėpė – dukra persirgusi, todėl jautėsi gana rami.

Mokykloje atliekami testai viruso nerado. Tačiau staiga vėl ėmė ūmėti astma ir šeima ėmė galvoti apie įvairiausius variantus, kas galėjo nutikti. Moksleivei namuose atlikti du greitieji testai parodė infekciją.
„Išsyk negalėjau tuo patikėti. Testavomės visi. Visiems neigiamas. Jai atlikome du testus“, – kalbėjo Raimonda.

Mobiliuose punktuose – vėl apkrova. Trečiadienį testui dukrą registravę kauniečiai vietos gavo tik šeštadieniui. Vietų nebuvo nei Birštone, nei Prienuose. Tuo metu mergaitė vis kosčioja, nors jaučiasi neblogai. Kiti šeimos nariai jaučiasi gerai.

Įtarimas pasitvirtino – mergaitei po PGR testo mobiliame punkte vėl nustatytas COVID-19.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Temperatūros matavimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Temperatūros matavimas

Serga ir antrą, ir trečią kartą

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė teigė, kad niekas nerenka ir neveda statistikos, kiek asmenų suserga antrą ar trečią kartą. Nors ir apie tokius atvejus jau gaunama duomenų.

„Matome, kad tokių atvejų yra. Ypač tarp neskiepytų. Gali būti, kad persirgus jiems organizmas nepagamino reikiamo antikūnų kiekio. Reikia pažiūrėti kompleksiškai: kaip atsitinka, kad kartu gyvenantys asmenys nesuserga. Taip pat mums reikėtų galvoti apie imuniteto stiprinimą, kaip gyventi sveikiau, daugiau judėti“, – kalbėjo J.Grubliauskienė.

Šiuo metu Klaipėdoje mokyklos yra ta vieta, kur kone daugiausiai COVID-19 atvejų. Jei dar prieš savaitę 31 klasėje dėl užfiksuoto koronaviruso buvo suaktyvintas likusių testavimas, dabar tokių klasių beveik 200. Daugiausiai M.Mažvydo ir „Verdenės“ progimnazijose. Tačiau, pasak J.Grubliauskienės, situacija valdoma. Pritrūkus personalo nuspręsta kuriam laikui uždaryti vieną privatų darželį Klaipėdoje.

123RF.com nuotr./Omikron
123RF.com nuotr./Omikron

Antrą kartą – lengviau

Klaipėdos universitetinės ligoninės atstovė Aistė Noreikaitė teigė, kad atvejų, kai antrą kartą užsikrečiama yra ir tarp pačių medikų. Tačiau kaip rodo praktika, paprastai antrą kartą sergama lengvai.

„Atvejų, kai pacientai, gydyti nuo koronaviruso, po kurio laiko užsikrėtė ir vėl grįžo į ligoninę – itin reti. Tokių buvo per visą pandemiją vienas ar du“, – teigė ji.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas teigė, kad iš tiesų vis pranešama, kad neseniai sirgę asmenys vėl užsikrėtė.

„Na, ir vakcinos nėra 100 proc. veiksmingos. Todėl gali būti, kad ir persirgus žmogui nesusidarė tinkamas imuninis atsakas. Tuo nereikia stebėtis“, – kalbėjo jis. Anot specialisto, mutuoja ir virusas, jis kinta, todėl persirgę viena atmaina, gali sirgti ir kita.

Vitos Jurevičienės nuotr./NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas sako, kad daug kas pamokas išmoko ir imamasi prevencinių priemonių žmonių sveikatai apsaugoti.
Vitos Jurevičienės nuotr./NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas sako, kad daug kas pamokas išmoko ir imamasi prevencinių priemonių žmonių sveikatai apsaugoti.

R.Grigaliūnas teigė, kad dar prieš kelis savaites, matydamas kolegų prognozes, abejojo, ar gali būti toks didelis atvejų skaičius. Dabar kai vien Klaipėdoje kasdien nustatoma po pusę tūkstančio atvejų, darosi sunku kontroliuoti situaciją. Eilės prie PGR punktų – didžiulės, tenka laukti ir 3-4 dienas.

„Pastebime, kad dalis žmonių jau visai nebekreipia dėmesio į ribojimus. Ignoruoja. Sunku sukontroliuoti“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas