Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 15 /14:31

Po Seimo antausio Rolandui Paksui „tvarkiečiai“ išdavikais išvadino Darbo partiją

Per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintas „tvarkietis“ europarlamentaras Rolandas Paksas ir toliau negalės kandidatuoti į Seimą ir prezidentus. Antradienį Seimas nepriėmė Konstitucijos pataisos, kuri būtų atvėrusi šiam politikui vartus kandidatuoti Seimo ir prezidento rinkimuose. Už ją balsavo 83 parlamentarai, prieš buvo 11, 13 susilaikė. „Tvarkiečiai“ pareiškė, kad jų lyderį išdavė Darbo partija, kurios atstovus išvadino judais.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kad pataisa būtų priimta, už ją privalėjo balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai visų Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

Darbo partijos atstovus išvadino judais

Už pataisą balsavo 83 parlamentarai, prieš buvo 11, 13 susilaikė. Pataisos nepalaikė arba balsuodami susilaikė keturi liberalai, 19 konservatorių ir vienas Mišrios Seimo narių grupės narys.

Po balsavimo „Tvarkos ir teisingumo“ seniūnas Petras Gražulis išdavyste apkaltino koalicijos partnerius „darbiečius“. Mat iš 29 Darbo partijos frakcijos narių balsuojant dalyvavo 14 parlamentarų.

„Šiandien ta išdavystė Darbo partijos man yra sunki. Visa „dūšia“ taip įsitikinau ir gyniau, nes mačiau, kad jūsų byloje yra politikavimas. Ta pati apkalta jums kaip ir Paksui, tiesos nebuvo, viena politika. Jūs šiandien išdavėte, jūs šiandien išdavėte skaudžiai, (...) ar jūs turite nors lašelį sąžinės?“ – sakė P.Gražulis.

Kas nori pamatyti Judo veidą, pažiūrėkite kiekvienoje autobusų stotelėje. Judas gali tai, ko negali visi padorūs žmonės.

Jo frakcijos kolega Valdas Vasiliauskas „darbiečius“ išvadino judais.

„Šis balsavimas tai buvo Judo pabučiavimas. Kalbu apie čia sėdinčius ne vieną Seimo narį. O kas nori pamatyti Judo veidą, pažiūrėkite kiekvienoje autobusų stotelėje. Judas gali tai, ko negali visi padorūs žmonės“, – tvirtino „tvarkietis“.

Vilniaus autobusų stotelėse kabo Darbo partijos reklaminiai plakatai su jų lyderio europarlamentaro Valentino Mazuronio atvaizdu. V.Mazuronis anksčiau buvo „Tvarkos ir teisingumo“ narys, bet dėl nesutarimų su R.Paksu paliko partiją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis

V.Mazuronis: klausimas turi būti atiduotas rinkėjams

Politikas atmetė koalicijos partnerių kaltinimus, kad būtent jo iniciatyva dalis „darbiečių“ nebalsavo dėl Konstitucijos pataisos ir dėl to ji nebuvo priimta.

„Manyčiau, kad šitas klausimas turėtų būti išspręstas. Turėtų būti atiduota rinkėjams spręsti, ar politikai tinka į vienas, kitas pozicijas, ar ne“, – antradienį BNS sakė V.Mazuronis.

Kita vertus, jis teigė, kad tokie rezonansiniai klausimai neturėtų būti sprendžiami rinkimų laikotarpiu.

„Tik iš patirties galvoju, kad reikėtų stengtis tuos klausimus spręsti ne prasidėjus rinkimų kampanijai. O ji praktiškai Lietuvoje jau prasidėjusi. Jeigu kalbame apie Laisvės premiją ar Konstitucijos keitimą, tai įneša nereikalingą politinę įtampą, nepadeda spręsti tų klausimų“, – svarstė Darbo partijos pirmininkas.

Iš patirties galvoju, kad reikėtų stengtis tuos klausimus spręsti ne prasidėjus rinkimų kampanijai. O ji praktiškai Lietuvoje jau prasidėjusi, 0 V.Mazuronis.

V.Mazuronis neigė prašęs dalies Seimo „darbiečių“ nebalsuoti dėl Konstitucijos, turėjusios atverti kelią R.Paksui į Seimo ir prezidento rinkimus, pataisos.

Tai antradienį Seime žurnalistams pranešė socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius.

„Labai negražiai pasielgta. Manau, kad toks balsavimas įvyko dėl to, kad dabartinis jų partijos pirmininkas davė nurodymus, kiek aš turiu informacijos iš Darbo partijos frakcijos kai kurių narių, kad dalis Seimo narių neateitų į balsavimą“, – sakė A.Butkevičius.

Iš 29 Darbo partijos frakcijos narių balsuojant šiuo klausimu Seime dalyvavo 14 parlamentarų.

„Nedalyvavau frakcijos posėdyje, kuriame buvo priimtas sprendimas dėl laisvo balsavimo. Nežinau, iš kur premjeras paėmė tokias žinias“, – tvirtino V.Mazuronis.

Jis sakė, kad partijos valdyba diskutavo, kaip reikėtų balsuoti dėl minėtos Konstitucijos pataisos, ir nutarta, jog sprendimą priims frakcija.

Koalicija nesubyrės

Tačiau ir „darbiečiai“, ir „tvarkiečiai“ antradienį teigė, kad dėl šio incidento valdančioji koalicija nesubyrės.

„Nesvarstome to klausimo ir nesvarstysime. Valdančiąją koaliciją sudaro ne tik „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija, koalicijos ašis yra socialdemokratai, o jie visi balsavo už Konstitucijos pataisą, net premjeras buvo atvykęs“, – BNS sakė P.Gražulis.

Santykius su „darbiečiais“ jis apibūdino kaip pašlijusius.

Darbo partijos pirmininkas V.Mazuronis irgi tvirtino, kad „darbiečiai“ toliau dirbs koalicijoje kaip dirbę.

„Esame pasirašę koalicijos sutartį, jokių jos pažeidimų aš nematau, tie klausimai ar Vyriausybės programa, kuri vykdoma, man atrodo, sėkmingai vykdoma. Mes, Darbo partija, toliau dirbsime Vyriausybėje ir Seime. Mums atrodo, kad ta koalicija sprendžia klausimus gerai. O už kitus koalicijos partnerius sunku kalbėti“, – BNS sakė jis.

R.Paksas: tai yra spjūvis demokratijai

Rolandas Paksas Seimo sprendimą nepriimti Konstitucijos pataisos, kuri būtų atvėrusi jam vartus kandidatuoti Seimo ir prezidento rinkimuose, vadina spjūviu demokratijai, tačiau yra tikras, jos Konstitucija dar bus pakeista.

„Apmaudu, kad politikai, kurie visą laiką kalbėjo, kad žmonėms reikia palikti spręsti, ar politikas gali kažką daryti, ar negali, pakeičia savo nuomonę ir pakeičia savo sprendimą.

Apmaudu, kad tokie žmonės yra politikoje. O jeigu griežčiau pasakius, mano supratimu, tai yra spjūvis demokratijai“, – BNS antradienį sakė R.Paksas.

„Be tokiu atveju, kur aš bebūčiau, ar aš būčiau politikoje, ar aš būčiau ne politikoje, bet kokiu atveju anksčiau ar vėliau šitas sprendimas bus priimtas. Nes tai įpareigoja ir Jungtinės Tautos, ir Strasbūro Žmogaus Teisių Teismas. Lietuva neš sankcijas, mokės pinigus, galbūt jai bus atimta balsavimo teisė Europos Taryboje ar kitose institucijose, tačiau bet kokiu atveju tas sprendimas bus priimtas“, – įsitikinęs europarlamentaras.

Užvertos durys į svarbiausius rinkimus

Konstitucijoje nustatyta, kad jos keitimo projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Projektas laikomas priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už projektą balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių ir jeigu abu kartus balsuoti buvo teikiamas tas pats Konstitucijos keitimo įstatymo projekto tekstas.

„Tvarkiečiai“ siekė pakeisti 56 Konstitucijos straipsnį ir nustatyti, kad „Seimo nariais negali būti renkami šiurkščiai pažeidę Konstituciją arba sulaužę priesaiką asmenys, kuriuos apkaltos proceso tvarka Seimas pašalino iš užimamų pareigų ar kurių Seimo nario mandatą panaikino, jeigu nuo tokio asmens pašalinimo iš užimamų pareigų ar jo Seimo nario mandato panaikinimo nepraėjo 10 metų“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Seimas 

Minėta pataisa, ją priėmus, būtų atvėrusi kelią R.Paksui dalyvauti ne tik Seimo rinkimuose, bet ir kovoti dėl prezidento posto. Mat Konstitucijoje numatyta, kad į prezidentus kandidatuoti gali tas Lietuvos pilietis, kuris gali būti renkamas ir Seimo nariu.

Konstitucijos pataisa inicijuota, nes Europos Žmogaus Teisių Teismas daugiau nei prieš ketverius metus yra konstatavęs, jog draudimas R.Paksui iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas. Strasbūro teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų komitetas pernai paragino Lietuvą priimti Konstitucijos pataisas, kurios leistų R.Paksui dalyvauti parlamento rinkimuose. Dėl galiojančio draudimo Lietuvai pritaikyta vadinamoji „sustiprintos priežiūros procedūra“.

R.Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad pareigų per apkaltą netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Pakeisti šią nuostatą galima tik pakeitus Konstituciją.

R.Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas