Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 10

Po šokėjų ant ledo spjūvio – G.Nausėdos iniciatyva dėl pilietybės atėmimo už Lietuvos vardo suteršimą

Šalies vadovui Gitanui Nausėdai atšaukus valstybės apdovanojimus ledo šokėjams Margaritai Drobiazko ir Povilui Vanagui, šokusiems Kremliaus ruporo Dmitrijaus Peskovo sutuoktinės Tatjanos Navkos ledo šou Sočyje, prezidentūra pradeda konsultacijas dėl įstatymo pataisų, kurios numatytų pilietybės atėmimą už Lietuvos vardo suteršimą.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko / Teodoro Biliūno / „ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko / Teodoro Biliūno / „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Dekretą, kuriuo išbraukė M.Drobiazko ir P.Vanagą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą, G.Nausėda pasirašė trečiadienį.

„Neabejoju, kad šokių ant ledo pora buvo puikūs sportininkai, tačiau nuopelnus Lietuvos valstybei, už kuriuos buvo įvertinti dar 2000 metais, jie nutrynė cinišku poelgiu dalyvauti komerciniame renginyje Sočyje tuo metu, kai Ukrainos karo verpetuose liejasi nekaltų žmonių kraujas.

Geriausiu atveju tai – politinis vištakumas, blogiausiu – spjūvis nukautų kūdikių, vaikų, moterų ir senelių atminimui“, – po dekreto pasirašymo išplatintame vaizdo įraše kalbėjo prezidentas.

VIDEO: G.Nausėda atšaukė valstybės apdovanojimą P.Vanagui ir M.Drobiazko: „Nuopelnus nutrynė ciniškas poelgis“

Kartu G.Nausėda priminė, kad M.Drobiazko 1993 metais išimties tvarka įgijo Lietuvos Respublikos pilietybę.

Pasak šalies vadovo, dabartiniame kontekste tai atrodo kaip apgailėtinas farsas.

„Įstatymai nenumato reverso – pilietybės atėmimo išimties tvarka už Lietuvos vardo suteršimą? Vadinasi, turime inicijuoti teisės aktų pakeitimus. Demokratija privalo mokėti gintis, kitaip tai – nebe demokratija“, – pažymėjo jis.

Kaip 15min sakė G.Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis, prezidentūra pradeda konsultacijas dėl prezidento įvardintų reikalingų pokyčių Pilietybės įstatyme ir konkrečių formuluočių su Vidaus reikalų, Teisingumo ministerijomis ir Seimu.

Pagrindų nėra daug

Konstitucinio Teismo teisėjas, Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius yra pažymėjęs, kad dabar Pilietybės įstatymas aiškiai sako, jog pilietybės atimti negalima.

Tačiau pilietybės galima netekti, jei asmuo padaro tam tikrus veiksmus – jeigu yra pagrindas netekti pilietybės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius

Tų pagrindų, teisininko teigimu, yra labai nedaug.

Pavyzdžiui, asmuo įgijo Lietuvos pilietybę pagal suklastotus dokumentus, asmuo stoja į kitos valstybės tarnybą be Lietuvos Vyriausybės leidimo, asmuo įgyja kitos šalies pilietybę ir negali kartu būti Lietuvos pilietis.

„Pilietybės atėmimą taiko paprastai tik totalitariniai, diktatoriniai režimai. Buvusi Sovietų Sąjunga taikė, kai atimdavo pilietybę ir disidentams neleisdavo grįžti į Sovietų Sąjungą. Kalbėti apie pilietybės atėmimą nėra jokio pagrindo“, – pabrėžė V.Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas