Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 10

Po sprendimo dėl LVŽS algos Sauliui Skverneliui praėjo mėnuo: nei baudos, nei skundo teismui

Lygiai prieš mėnesį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pažeidė įstatymą neįtraukdama kandidatams per 2016 m. Seimo rinkimų kampaniją mokėtų algų į rinkimų išlaidas. Komisija nutarė, kad pažeidimas nešiurštus, tačiau įvertino, kad už jį partijai gali būti skirta bauda. Praėjo mėnuo, bet bauda LVŽS taip ir nepaskirta. Dabar VRK dar papildomai aiškinsis, ar tame tyrime viską ištyrė.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tyrimą atlikęs VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyrius, kuriam vadovauja Lina Petronienė, nustatė, kad septyni iš aštuonių partijos darbuotojų, tarp kurių premjeras Saulius Skvernelis, dabartiniai jo patarėjai Tomas Beržinskas ir Arnoldas Pikžirnis, Seimo narės Dovilė Šakalienė ir Rūta Miliūtė bei dar du asmenys 2016-aisiais buvo įdarbinti būtent rinkimams. Algoms LVŽS išleido beveik 65 tūkst. eurų, tačiau šių pinigų neįtraukė į rinkimų išlaidas ir taip pažeidė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą.

Sprendimas dar nėra priimtas. Apsispręsime ketvirtadienį. Vieno-dviejų puslapių skundą surašyt daug laiko neužtrunka, –sako L.Ulevičius.

Komisija nutarė, kad pažeidimas nėra šiurkštus, nes suma nėra tokia didelė, kad ją įskaičius į rinkimų išlaidas, LVŽS viršytų maksimalų leidžiamą rinkimų išlaidų limitą, taikomą bendrai ir partijai, ir vienmandatininkams. Vis dėlto LVŽS neturėjo atskirų rinkimų sąskaitų vienmandatininkams ir rinkimuose dalyvavo su viena sąskaita. Todėl, žiūrint formaliai, šis limitas buvo viršytas 12 proc.

Nepaisant to, VRK sekretoriatas siūlė atsižvelgti, kad bendras limitas nebuvo viršytas ir nepripažinti šio pažeidimo šiurkščiu bei nebausti LVŽS dotacijos atėmimu. Tačiau, anot tyrėjų, LVŽS reikia taikyti administracinę atsakomybę už įstatymo pažeidimą. Už tokį siūlymą balsavo dauguma beveik visi komisijos nariai.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė tuomet tvirtino, kad LVŽS gresia 3 tūkst. eurų bauda. Pasak jos, protokolą dėl pažeidimo gali surašyti bet kuris VRK narys, o galutinai dėl baudos skyrimo spręstų teismas.

Tačiau praėjo mėnuo, o joks protokolas dėl baudos LVŽS taip ir liko nesurašytas.

Laukia skundo

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė 15min nurodė, kad taip yra dėl to, jog yra laukiama, ar partija skųs patį VRK sprendimą, kuriuo nustatytas pažeidimas.

„Šiuo metu nei vienas komisijos narys nėra surašęs administracinių nusižengimų protokolo. Dėl administracinių nusižengimų protokolo surašymo spręsiu kai baigsis teisės aktuose numatytas terminas skundui dėl komisijos sprendimo pateikti“, – 15min nurodė L.Matjošaitytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Šis terminas baigiasi ketvirtadienį. Tačiau LVŽS dar trečiadienį nebuvo nutarusi, ar VRK sprendimą skųsti.

Partijos atstovas spaudai Liutauras Ulevičius trečiadienį 15min nurodė, kad šis klausimas tebėra svarstomas.

„Sprendimas dar nėra priimtas. Apsispręsime ketvirtadienį. Vieno-dviejų puslapių skundą surašyt daug laiko neužtrunka“, – sakė jis.

Vertins, ar viską ištyrė

Tuo tarpu Seimo narė konservatorė Ingrida Šimonytė mano, kad VRK ne tik delsia bausti „valstiečius“ bauda, bet ir gina „valstiečius“ pati menkindama partijos padarytus pažeidimus, nesiaiškindama, ar ji tikrai išlaidų koordinatoriams nenuslėpė tyčia.

Todėl I.Šimonytė kreipėsi į VRK su skundu, kuriuo prašo iš naujo įvertinti situaciją.

Antradienį VRK nusprendė, kad į konservatorės skunde nurodytus klausimus atsakymų ieškos tie patys VRK sekretoriato darbuotojai, kurie šią istoriją tyrė ir anksčiau.

Tiesa, VRK pirmininkė L.Matjošaitytė apskritai abejojo, ar skundas vertas reakcijos.

„Ar susipažinę su kreipimusi jūs manote, kad kažko mes dar neištyrėme? (…) Mes turime atsakyti, ar mes atsakėme sau į tuos klausimus, kurie buvo iškelti, ir ar tos nustatytos aplinkybės buvo pakankamos mūsų sprendimui priimti. Jei gerai atsimenu, dauguma narių buvo už tokį sprendimą, kuris priimtas“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Vis dėlto kiti komisijos nariai nutarė, kad Seimo narės kreipimąsi reikia vertinti iš naujo, nes jame užduodama ir papildomų klausimų, prašoma paaiškinti teisinius sprendimo motyvus.

Taip pat rašte klausiama, kodėl iki šiol LVŽS nėra taikoma administracinė atsakomybė už nustatytą pažeidimą.

„Gal tikisi pirmininkė, kad pamirš visi kažkaip. Gal dabar pradės svarstyti Tėvynės sąjungą po ponios A.Širinskienės kreipimosi, bus tada 1-1“, – juokėsi I.Šimonytė, pridurdama, kad jos jau niekas nebenustebintų.

„Atrodo įdomiai tas delsimas, nes paprastai skiria baudą, o tada LVŽS turi teisę skųsti sprendimą kartu su skirta bauda, kuri skirta būtent tuo sprendimu. Man atrodo, kad nebūna taip, kad aš eičiau su policija pasiginčyti, ar pažeidžiau Kelių eismo taisykles teisme, o baudą man skirtų tik po teismo sprendimo. Tai yra tas pats procesas“, – teigė I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas