Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 18

Po trečiosios vakcinos dozės išskirtinių skundų kol kas nesulaukta, susergama itin retai

Stiprinančios vakcinos nuo COVID-19 doze kol kas paskiepyta tik apie 5,7 proc. Lietuvos žmonių – iš viso beveik 160,5 tūkst. Nepageidaujamos reakcijos, jas fiksuojančių specialistų teigimu, tokios pačios, kaip ir po pirmųjų vakcinos dozių. O susirgimų, kaip pastebi Santaros klinikų darbuotojai, tarp kurių jau daugiau nei pusė pasiskiepijo trečiąja doze, pasitaiko itin retai.
Vilniaus skiepobuso pristatymas
Skiepijimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Skausmas dūrio vietoje, šaltkrėtis, pakilusi temperatūra, padidėjęs ir skaudantis limfmazgis pažastyje, nuovargis arba visiškai nieko – tokiomis ir panašiomis reakcijomis dalijasi pasiskiepiję trečiąja vakcinos nuo COVID-19 doze.

Tiesa, kol kas trečiąja (arba antrąja, jeigu tai „Janssen“ vakcina) vakcinos doze yra pasiskiepiję išties nedaug žmonių – lapkričio 17-osios Statistikos departamento duomenimis, apie 5,7 proc., arba 160,459 Lietuvos žmonių.

Pranešimų – iki 70-ies

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) atstovė spaudai Aistė Tautvydienė 15min teigė, kad po stiprinamosios vakcinos nuo COVID-19 dozės kol kas pranešama apie tokius pačius nusiskundimus, kaip buvo ir po pirmųjų dozių. Tų pranešimų gauta iki 70-ies.

„Vieniems stipriau, kitiems silpniau pasireiškia. Pagal tai, ką matome peržvelgę ĮNR pranešimus po trečios dozės, tai kol kas visos reakcijos yra įtrauktos į pakuotės lapelį“, – teigė atstovė.

Po stiprinamosios vakcinos nuo COVID-19 dozės kol kas pranešama apie tokius pačius nusiskundimus, kaip buvo ir po pirmųjų dozių.

Kaip rašoma VVKT interneto puslapyje, nuo vakcinacijos pradžios 2020 m. gruodžio 27 dienos iki 2021 m. lapkričio 12 dienos iš viso gauti 5 995 pirminiai pranešimai apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) dėl vakcinų nuo COVID-19.

Dėl „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) vakcinos pranešimų gauta 2802, „Spikevax“ (gam. „Moderna“) – 574, „Janssen“ (gam. „Janssen Pharmaceutica NV“) – 403. Dar 2189 pranešimai gauti dėl „Vaxzevria“ vakcinos, tačiau jos trečiąja doze neskiepijama. 27-iais atvejais vakcinos pavadinimas nežinomas.

Iš visų ĮNR 5631 buvo nesunkios, 364 – sunkios. Įtariamos nepageidaujamos reakcijos pasireiškė visų amžiaus grupių žmonėms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer-BioNTech“ gaminama „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer-BioNTech“ gaminama „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso

„Dažniausiai praneštos ĮNR: skausmas dūrio vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas, karščiavimas. ĮNR sudaro 0,17 proc. nuo vakcinacijų skaičiaus (sunaudotas vakcinos dozių skaičius lapkričio 12 d. – 3 618 025)“, – nurodoma vvkt.lt.

Susirgimų vos vienas procentas

Santaros klinikose trečiąją dozę jau yra gavę 3461 darbuotojas, informavo šios ligoninės administracijos atstovai. Iš viso ligoninėje dirba arti 6 tūkst. darbuotojų.

Tad stiprinančiąja doze pasiskiepijo jau daugiau nei pusė – apie 56 proc. visų darbuotojų. Anot ligoninės atstovų, daliai darbuotojų pagal laiką dar nepriklausė trečioji dozė, dalis yra persirgę. Vakcinacijos procesas tebesitęsia.

„Santaros klinikų medikai labai atsakingi žmonės. Jie skiepijasi tam, kad apsaugotų ne tik save, bet ir šalia jų esančiuosius. Nusiskundimų negirdime. Priešingai – kalbama, kad, kai tik pradėjome skiepytis, tarp mūsų užsikrėtusiųjų arba tiesiog pavojingų sveikatos būklių dėl COVID-19 viruso neliko“, – teigė Santaros klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė.

Kai tik pradėjome skiepytis, tarp mūsų užsikrėtusiųjų arba tiesiog pavojingų sveikatos būklių dėl COVID-19 viruso neliko.

Ji pripažino, kad iš tarp pasiskiepijusių trečiąja doze pasitaiko susergančiųjų COVID-19, tačiau jų itin mažai – vos 1 proc., vadinasi, iš šimto pasiskiepijusiųjų stiprinančiąja doze šiuo virusu suserga vos vienas.

Taip pat Santaros klinikose 3-ąja doze paskiepyta 2514 pacientų.

Ankstina dozės laiką

Įvertinusi mokslinių tyrimų duomenis ir ekspertų rekomendacijas, Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino sustiprinančiosios COVID-19 vakcinos dozės skyrimo tvarką.

Nuo trečiadienio, lapkričio 17 d., visi pilnamečiai gyventojai gali revakcinuotis trimis vakcinomis: „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) arba „Janssen“ (gam. „Janssen Pharmaceutica NV“) sustiprinančioji dozė skiriama, praėjus keturiems mėnesiams po pilnos vakcinacijos, „Spikevax“ (gam. „Moderna“) – po šešių mėnesių.

SAM informacija/Vakcinacija sustiprinančiąja doze
SAM informacija/Vakcinacija sustiprinančiąja doze

VVKT savo ruožtu ragina atsargiai vertinti viešojoje erdvėje atsirandančius skatinimus dalinti informacija apie pasireiškusias nepageidaujamas reakcijas į vakcinas. Apie tai esą reikėtų pranešti tik tarnybai, o ne kažkam kitam, nes nežinia, kokiu tikslu renkami šie asmeniniai duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas