Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 31

Po vizito Izraelyje kritikos sulaukęs S.Skvernelis: per oficialius susitikimus bus vartojama lietuvių kalba

„Aš mokausi ne tik anglų kalbą“, – sako premjeras Saulius Skvernelis, pareiškęs norą dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose. Jis šios savaitės pradžioje viešėjo Izraelyje, kur antradienį susitiko su šalies premjeru Benjaminu Netanyahu. Stovėdamas prie tribūnos S.Skvernelis į susirinkusiuosius kreipėsi ne angliškai, o lietuvių kalba, dėl to susilaukė kritikos.
Saulius Skvernelis susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu
Saulius Skvernelis susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu / LRVK / Dariaus Janučio nuotr.

Ketvirtadienį paklaustas, ar kandidatui į prezidentus būtina mokėti anglų kalbą, S.Skvernelis teigė, kad dėl to spręs rinkėjai.

„Aš manau, kad dėl to apsispręs žmonės, kokio nori prezidento, ar premjero kokio nori. Ir rinkimuose apsprendžia, ar nori jie anglų kalbos mokytojo, ar nori vokiečių kalbos mokytojo, ar nori kažkokio tai kitokio“, – Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras.

VIDEO: Dėl anglų kalbos kritikos sulaukęs S.Skvernelis: dėl to apsispręs žmonės, kokio nori prezidento

Pasiteiravus, ar akis į akį susitikęs su žmonėmis bendrauja anglų kalba, S.Skvernelis atsakė: „O kaip jums atrodo, kaip tai įmanoma padaryti, nebendrauti? Aišku, kad bendrauju.“

Premjeras tikino, kad prezidentas turi mokėti kalbėti angliškai, prancūziškai, rusiškai, vokiškai ir visaip kitaip.

„Oficiali kalba yra lietuvių kalba ir ji turi būti vartojama, ir bus vartojama per oficialius susitikimus“, – pridūrė S.Skvernelis.

Tiesa, praėjusiais metais Japonijoje parodos „BioJapan 2018“ metu pranešimą jis skaitė anglų kalba. Įrašas žemiau:

Antradienį per Izraelyje vykusią spaudos konferenciją S.Skvernelis kalbą apie ryšius su Izraeliu skaitė lietuviškai, jam talkino vertėja.

„Kad nemoka angliškai ir eina į prezydentus, yra žiauru. Bet net ir tą galėčiau suprasti, jei tas wannabe būtų bent jau gimtąja kalba laisvas, sklandus, susigaudantis dalykuose aukštu lygiu“, – komentuodama vaizdo įrašą socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį rašė kalbininkė, sociolingvistė Loreta Vaicekauskienė.

„Na, siųstume signalą pasauliui, kad mūsų, nabagėlių, toks savotiškas reprezentacijos supratimas. Įsivaizduokite kokią įmonę, kuri turi ambicijų pasaulyje ryšių užmegzti, dalykuose sudalyvauti, ir išsiunčia atstovą nekalbantį. Nu būna gal.

Dugnas, ašaros, liūdnuva“, – pridūrė ji ir teigė negalinti atleisti „lipimo ant scenos su popierėliu“, nes „prezidento didžioji darbo dalis yra scena, dargi pasaulinė“.

2016-aisiais kandidato į Seimą anketoje S.Skvernelis nurodė mokantis anglų, rusų ir lenkų kalbas. 2017-ųjų vasarį anglų kalbos pamokas jis tikino lankantis du kartus per savaitę.

Iš buvusių premjerų geriausiai angliškai kalba Andrius Kubilius, jis angliškai skaitydavo tarptautinius pranešimus, duodavo interviu, anksčiau rašė BNS. Kelis kartus su ryškiu akcentu angliškai viešai yra kalbėjęs ir Algirdas Butkevičius. Tiesa, kritikos jis taip pat sulaukė.

VIDEO: A.Butkevičiaus pranešimas Europos socialistų partijos kongrese

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12-ąją. Visa informacija apie juos 15min portale – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas