Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 01 /19:30

Vaikus pagrobę Vilčinskai bandė sprukti į Baltarusiją: sulaikyti su išgalvotais dokumentais

Policija antradienio vakarą surengė trumpą spaudos konferenciją, kurioje atskleidė daugiau detalių, kaip buvo surasti trys vaikai, kuriuos iš globos namų savavališkai išsivedė jų tėvai Inga ir Mindaugas Vilčinskai. Sulaikymas įvyko prie sienos su Baltarusija, nuo pasieniečių sprukta dideliu greičiu. Manoma, kad žadėta neteisėtai kirsti valstybės sieną, aptikti padirbti dokumentai.

Prieš pat spaudos konferenciją prie Kauno policijos komisariato pasirodė M.Vilčinską aktyviai iki tol gynęs įvairių protesto akcijų rengėjas, riaušių prie Seimo byloje teisiamas Antanas Kandrotas-Celofanas. Ieškodama vaikų policija buvo apsilankiusi šio asmens mamos namuose Tytuvėnuose, būtent šiame Kelmės rajone miestelyje buvo rastas ir tuščias automobilis, kuriuo mažamečiai buvo išvežti iš Kauno.

Patekti į vidų A.Kandrotas-Celofanas norėjo kartu su žiniasklaidos atstovais, tačiau nebuvo įleistas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas

Spaudos konferencijoje detales apie ikiteisminį tyrimą pristatė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Mindaugas Baršys, Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus pasienio rinktinės vadas Darius Škarnulis.

Sučiupti 1 km nuo sienos su Baltarusija

„Liepos 18 dieną pagrobti vaikai surasti šiandien apie 12.50 val. Ignalinos rajone, Molinės kaime, prie valstybės sienos su Baltarusija. Vaikai šiuo metu yra saugūs, vyksta perdavimo procesas. Sulaikymą įvykdė pasienis, jiems ačiū už tai“, – teigė M.Baršys.

Kaip tikino pasieniečių atstovas D.Škarnulis, Vilniaus pasienio rinktinės pareigūnai, vykdydami savo tiesiogines pareigas, pasienio ruože, maždaug 1 km nuo valstybės sienos su Baltarusija, sustabdė „Ford Focus“ automobilį vokiškais numeriais.

Tikrinimo metu pareigūnams automobilį vairavęs asmuo prisistatė vokiškai, kalbėjo vokiškai. Pareigūnams paprašius pateikti kelionės dokumentus, asmuo toliau kalbėjo vokiškai.

Buvo pateikti klastoti kelionės dokumentai. Galima sakyti, išgalvoti dokumentai.

„Susikalbėti sekėsi sunkiai. Automobilį vairavęs asmuo angliškai nekalbėjo. Paėmę kelionės dokumentus pasieniečiai juos pradėjo detaliau tikrinti. Jų tikrinimo metu minėtas automobilis staiga paspruko žvyruotu keliu dideliu greičiu“, – toliau įvykius nupasakojo D.Škarnulis.

Vyko gaudynės, automobilis, kuriame buvo ieškoma šeima, lėkė didesniu nei 100 km/val. greičiu. Už 2 km, prie pat valstybės sienos, automobilis buvo sulaikytas. Sulaikymo metu paaiškėjo, kad mašinos viduje – policijos ieškoma šeima.

„Buvo pateikti klastoti kelionės dokumentai. Galima sakyti, išgalvoti dokumentai, su kuriais jokių galimybių nėra keisti valstybės sienos. Labai didelė tikimybė, kad minėti asmenys ketino neteisėtai kirsti valstybės sieną. Konkrečiai – į Baltarusijos Respubliką. Tai daryti jie žadėjo ne per pasienio kontrolės punktą, nes su savimi neturėjo kelionės dokumentų“, – tikino D.Škarnulis, pabrėžęs, kad tokių dokumentų, kokius pateikė sulaikyti asmenys, nepripažintų ir Baltarusijos tarnybos.

Anot jo, kirsti sieną žadėta per miškingą teritoriją. Tam buvo pasiruošta – kojų čiurnos, kelnės buvo apvyniotos lipnia juosta, taip saugantis nuo erkių, vaikai dėvėjo pirštines.

Kartu buvo ir dar vienas žmogus

Automobilyje be vaikų ir jų tėvų – I. ir M. Vilčinskų – buvo ir dar vienas suaugęs asmuo. Apie jį daugiau teisėsauga informacijos neatskleidžia – asmenybė nustatinėjama, nes jis pats vengia prisistatyti, identifikuoti save. Žinoma tik tiek, kad jis – Lietuvos pilietis. Jis nepateikė jokių dokumentų.

Visi trys suaugę asmenys sulaikyti 48 valandoms. Jie dar nėra apklausti.

Anot D.Valkavičiaus, teisinė įtariamųjų padėtis tik sunkėja, nes nuo šiol prisideda ir dar vienas Baudžiamojo kodekso straipsnis – pasikėsinimas neteisėtai kirsti valstybės sieną.

„Šiandien viešoje erdvėje kyla klausimas, kaip galima įtarti, kaltinti tėvus vaikų pagrobimu. Noriu pasakyti paprastai – yra galiojantis teismo sprendimas paimti vaikus iš šeimos, paimti vaikus į saugią aplinką. Tėvai nevykdė teismo sprendimo. Tokiu būdu savavališkai vaikus paėmė. Kaip šiandien aiškėja, ne tik slėpė vaikus nuo pareigūnų, bet ir ketino išvykti iš Lietuvos Respublikos neteisėtai kirsdami sieną į Baltarusiją“, – kalbėjo D.Valkavičius.

Anot jo, liepos 28 dieną Kauno apylinkės teisme įtariamiesiems „už akių“ buvo skirtos kardomosios priemonės.

„Vėliau mes tuos asmenis pristatysime ikiteisminio tyrimo teisėjui ir jis spręs dėl kardomųjų priemonių. Tikimės, jog bus nustatytas suėmimo terminas. Toliau galėsime išsiaiškinti visas aplinkybes. Įskaitant ir tai, kiek tėvai yra adekvatūs, kiek jie orientuoti savyje, laike ir erdvėje. Atsižvelgiant į visas aplinkybes, toks tyrimas yra neišvengiamas. Jeigu kils abejonių pareigūnams bendraujant, privalome kreiptis į specialistus, kurie vertina, ar įtariamieji gali atsakyti už savo veiksmus“, – tikino vyriausiasis prokuroras.

VIDEO: Tiesiogiai iš Kauno – naujausia informacija dėl trijų surastų mažamečių

Ekspertų, kiek Vilčinskai gali ir ar iš viso gali rūpintis savo vaikais, lauks ir vaiko teisių apsaugos specialistai.

Vaikai patyrė neeilinius išgyvenimus

„Šiandien tarnyba gavo informaciją apie bandymą iš Lietuvos išvežti vaikus, kurie paieškomi. Šiuo metu vaikai yra perduodami globėjui“, – kalbėjo I.Skuodienė.

Kaip tikino vaiko teisių apsaugos specialistė, vaikai per pastarąsias savaites patyrė neeilinius išgyvenimus, tad svarbiausias tikslas – užtikrinti jiems saugią aplinką, pasirūpinti tiek fizine, tiek emocine jų sveikata.

„Visas kompleksas priežasčių yra, dėl ko vaikai buvo paimti iš šeimos. Pagrindinė – vaikų emocinė, fizinė sveikata. Visus metus vyko procesas, ieškojome galimybių susitarti, bendradarbiauti. Buvo eilė pranešimų dėl galimų vaiko teisės pažeidimų.

Pats pirmas gautas iš policijos dėl galimo smurto artimoje aplinkoje. Kiti pranešimai – iš socialinių paslaugų centro, mokyklos. Daug pranešimų. Žmonėms, specialistams, kurie bendravo su šeima, kilo nerimas dėl vaikų esamos situacijos šeimoje.

Surinkome informaciją, kuri patvirtino, kad vaikams yra reali grėsmė – jų fiziniai, emociniai sveikatai, jų vystymuisi. Todėl kreipėmės į teismą. Tik teismas priima sprendimus, įvertinęs visas aplinkybes. Lietuvoje vaikai iš šeimos paimami tik kraštutiniu atveju, iki tol buvo siūlomos įvairios galimybės. Buvo kalbama apie laikiną priežiūrą, kai artimi giminaičiai, arba atvykdami į šeimą, arba šeima, gyvendama pas juos, gauna intensyvias paslaugas. Visi kartu įveikia susidariusią situaciją“, – tai, kad pagrindinė priežastis paimti vaikus iš tėvų buvo ne tai, kad vaikai nelankė mokyklos, patikino I.Skuodienė.

Pasak jos, kai vaikams nustačius laikiną globą tėvai priima paslaugas, bendradarbiauja, dalyvauja atvejo vadybos metu, jie kuo greičiau grąžinami į šeimą. Tai įvyksta per kelias dienas. Prioritetas – kad vaikai augtų su savo tėvais.

Teisėsauga patikslino, kad minėtame tyrime dėl smurto artimoje aplinkoje tirtas galimas smurto atvejis ne prieš vaikus.

„Visi suaugę asmenys buvo stipriai neblaivūs. Tai yra viena iš smurto rūšių“, – patikino M.Baršys.

Vaikai bus perduoti globėjui – vaiko gerovės centrui „Pastogė“.

Vilčinskų šeima ilgą laiką gyveno Vokietijoje. Paklausta, ar iš šios užsienio valstybės tarnybų buvo gauta kokios informacijos apie galimus vaiko teisių pažeidimus, I.Skuodienė atsakė, kad galutinės, patvirtintos informacijos negauta.

D.Valkavičius apgailestavo, jog žmonės nepasinaudoja savo procesinėmis teisėmis – galima buvo skųsti teismo sprendimą paimti vaikus iš šeimos. To nebuvo daroma, imtasi neteisėtų būdų, neatžvelgiant į vaikų interesus, kurie akivaizdžiai šioje situacijoje, kaip tikino vyriausiasis prokuroras, buvo paminti.

„Buvo galima ieškoti kitų būdų. Ne kartą paminėta, kad ši šeima nebendravo, nebendradarbiavo. Tenka apgailestauti, kad turime tokią situaciją“, – tikino D.Valkavičius.

Pirmas patvirtino generalinis komisaras

Apie tai, kad policija rado tris mažamečius vaikus, kuriuos prieš porą savaičių iš Kauno globos namų savavališkai išsivežė jų tėvai Inga ir Mindaugas Vilčinskai, pirmieji paskelbė LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ vedėjai.

15min tai patvirtino policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Aš tik galiu patvirtinti, kad vaikai rasti sveiki, gyvi“, – sakė R.Požėla.

Vaikais jau rūpinasi vaiko teisių specialistai, teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Tėvai yra sulaikyti.

Plačiau skaitykite čia: Policijos generalinis komisaras patvirtino – trys pagrobti vaikai rasti gyvi ir sveiki.

Prokuratūra skelbė, kad liepos 18 d., antradienį, apie 9.55 val. Kaune, P.Plechavičiaus gatvėje, nuo vaikų gerovės centro „Pastogė“ vartų, sutuoktiniai Vilčinskai galimai savavališkai pasiėmė tris savo 5, 7 ir 9 metų vaikus.

Kaip skelbta, vaikai iš Vilčinskų šeimos buvo paimti birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas