Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 12

Policijos veiklos įstatymo projektas politizuoja policiją ir yra niekinis, teigia profsąjungų susivienijimo atstovas

Šią savaitę pristatytu nauju Policijos veiklos įstatymo projektu numatoma politizuoti policiją, be to, jis yra niekinis, mat neparemtas biudžeto lėšomis, teigia Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Vytautas Bakas.
Eismo reguliuotojas
Eismo reguliuotojas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pagal ankstesnį Policijos veiklos įstatymą generalinį komisarą vidaus reikalų ministro siūlymu ir Vyriausybės teikimu skiria ir atleidžia prezidentas. Tuo metu pagal siūlomą naują įstatymą generalinį komisarą vidaus reikalų ministras teiktų skirti ne prezidentui, o Vyriausybei.

„Policijos sistema, kuri vienintelė buvo nepolitizuota ir dėl to kentėjo, nes politikai neduodavo pinigų, bus politizuota, kadangi vadovų skyrimo tvarka pereina iš prezidentės į Vyriausybę, bet yra politikų reikalas. Policininkams, kaip ir FNTT pareigūnams, teks dirbti politizuotoje sistemoje“, – antradienį spaudos konferencijoje dėstė V.Bakas.

Vienas iš šio projekto trūkumų, pasak NPPSS pirmininko, yra tas, kad jis neparemtas pinigais: „Galima kurti dešimt įstatymų, bet pagrindinė problema yra finansavimas, ir jei jis nedengtas biudžeto pinigais, iš tiesų tai yra viso labo niekinis įstatymas“.

Projekte, be kita ko, numatoma atsisakyti policijos pareigūnų atestacijų ir jų profesionalumo vertinimo, tačiau nustatomas kasmetinis pareigūnų tarnybinės veiklos vertinimas, susijęs su pareigūno karjera ir darbo užmokesčiu.

Pasak V.Bako, taip būtų įtvirtintas „neadekvatus tarnybos santykių liberalizavimas“, kai einama prie principo, kad kiekvienais metais per tikrinimus gali būti atleistas.

NPPSS pirmininkui užkliuvo ir siūloma pareigūnų rotacija: „Tai yra antirotacija, bus gąsdinami žmonės, ardomos šeimos, ardomi likimai, kadangi rotacija, kaip siūloma dabar valdžios pasienyje ir policijoje, yra ne kas kita kaip iš esmės baudimas, nes tu gali būti iš Zarasų perkeltas į Klaipėdą – kaip tavo šeimai seksis, vaikams darželiuose, mokykloje integruotis, visiškai niekam neįdomu“.

Jo teigimu, vienintelis teigiamas dalykas – tai, kad siūloma atskira darbo užmokesčio sistema, nepriklausanti nuo bendro viešojo sektoriaus valstybės tarnyboje.

„Tai yra vienintelis, mūsų nuomone, teigiamas dalykas, ir praktiškai tuo keliu turėtų eiti ir kitos statutinės įstaigos – ir mes to siekiame – tai yra ir pasienis, ir ugniagesiai, ir kalėjimai. Šiuo atveju, matyt, sudėliota taip, kad blogybių būtų daugiau, kad policija būtų labiau įtakojama, labiau gąsdinama, įbauginti žmones“, – sakė V.Bakas.

Anot jo, profesinės sąjungos žada diskutuoti dėl šio įstatymo.

Pirmadienį Vyriausybei pristatytas naujo Policijos veiklos įstatymo projektas. Jame numatyta reformuoti policininkų darbo užmokesčio sistemą. Policijos pareigūno darbo užmokestį sudarytų pareiginė alga ir kitos išmokos, tiesiogiai mokamos už jo tarnybą.

Ketinama įtvirtinti, kad būtina sąlyga policijos pareigūno statusui įgyti yra priesaika Lietuvos valstybei.

Policijos generalinio komisaro Sauliaus Skvernelio teigimu, priėmus naują Policijos veiklos įstatymą, visuomenė gautų geresnes policijos paslaugas. Jo skaičiavimais, numatomai policijos veiklos reformai kitąmet iš biudžeto reikėtų 37 mln. litų didesnio finansavimo nei šiemet.

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius sako, kad policijos pareigūnai artimiausiais metais negali tikėtis ryškesnio finansavimo padidėjimo.

Policijoje yra 13 tūkst. darbuotojų, iš jų beveik 10 tūkst. statutinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas