Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 06 /12:48

Politikai su išlygomis palaiko premjero siūlymą dėl PVM lengvatos

Premjerui, finansų ministrui ir socialdemokratų frakcijai sutarus atšaldytai ir šviežiai mėsai taikyti lengvatinis 5 arba 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, valdantieji politikai su išlygomis palaiko siūlymą. Darbo partija teigia, kad norint atpiginti maisto prekes, PVM tarifą reikia mažinti visiems būtiniausiems maisto produktams. Opozicijai priklausantys parlamentarai taip pat mano, jog lengvatos reikėtų didesniam produktų krepšeliui, kartu didinant PVM prabangos prekėms.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys „tvarkietis“ Povilas Gylys BNS tvirtino remiąs Vyriausybės poziciją: „Einama teisinga kryptimi“.

Pasak jo, kai kurioms prekėms lengvatinis PVM tarifas gali būti taikomas.

„Ne visos prekės yra vienodai reikšmingos žmogaus gyvenime ir dėl konkurencijos su kaimynų prekėmis. Lenkijoje prekės yra pigesnės ne tik dėl to, kad ten smuko valiutos kursas, bet ir kad yra mažesnis PVM“, – teigė jis.

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis sako, kad partija siūlo mažinti PVM pagrindiniams, labiausiai vartojamiems produktams, įskaitant ir mėsą bei žuvį.

„Nesuprantu, kodėl lengvatinį PVM reikia taikyti tik mėsai, o, pavyzdžiui, ne pienui ar kruopoms? O ką daryti žmonėms, kurie ir taip neįperka ar net nevalgo mėsos? Kuo tai bus naudingas sprendimas Lietuvos žmonėms? Jei norime pasiekti, kad kainos maistui mažėtų, neužteks sumažinti PVM tik mėsai“, – pranešime spaudai sakė V.Mazuronis.

„Darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys BNS tvirtino teigiamai vertinantis Finansų ministerijos žingsnį – „pritarimą bet kokiai PVM lengvatai“.

„Tai įrodo, kad jeigu galima mažinti, tai, matyt, galima mažinti ir įvairiai, ir duoda prielaidą politinėje taryboje tartis dėl normalaus ir aiškaus sprendimo“, – sakė Ekonomikos komiteto narys.

Pasak K.Daukšio, viena iš alternatyvų, kaip būtų galima elgtis nedidinant PVM tik mėsai, būtų neapmokestinamo minimumo sulyginimas su minimalia alga: „Keliam šį dydį ir žmonėms padaugės pajamų“.

Darbo partija lengvatinį 5 proc. PVM siūlo taikyti 12-kai produktų – duonai, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai, šviežiai žuviai, aliejui, miltams, daržovėms ir vaisiams bei cukrui.

G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Paprikos
G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Paprikos

Opozicijai priklausančių konservatorių atstovas Ekonomikos komitete Jurgis Razma sako, kad tai paskelbęs, premjeras turėtų paaiškinti, kodėl anksčiau dėl tokių pat pasiūlymų Vyriausybės nuomonė būdavo neigiama, pabrėžiant, kad PVM sumažinimas neigiamai paveiks biudžeto įplaukas ir išbalansuos viešuosius finansus.

„Šiuo atveju, matyt, kai kalbama apie lengvatą, kuri įsigaliotų jau dirbant kitai Vyriausybei, tai į tą įplaukų sumažėjimą žiūrima kitaip – galbūt tai rodo, kad socialdemokratai nebesitiki dalyvauti būsimoje Vyriausybėje (rinkimai Seimą vyks rudenį – BNS)“, – teigė J.Razma.

Pasak jo, PVM tarifą reikia mažinti ne atskiriems produktams, o jų krepšeliui.

„Reiktų kompleksiškai pasirinkti lengvatas jautriausiems produktams mažiausias pajamas gaunančioms šeimoms, bet greta to, kad neišbalansuotume viešųjų finansų, turėtų eiti PVM tarifo didinimas tam tikroms prabangos, nebūtinoms prekėms, kad bendras PVM įplaukų dydis nesumažėtų“, – BNS teigė parlamentaras.

J.Razma mano, kad prabangos prekės galėtų būti apmokestinamos iki 25 proc. PVM.

Vyriausybė, finansų ministro ir socialdemokratų susitarimą dėl lengvatinio PVM tarifo konservatorius pavadino nenuosekliu.

Vyriausybė, finansų ministro ir socialdemokratų susitarimą dėl lengvatinio PVM tarifo konservatorius pavadino nenuosekliu.

„Jeigu norime padėti mažas gaunantiems žmonėms, pasiekdami produktų kainų sumažėjimo, reikia kalbėti ne tik apie mėsą. Reikia kalbėti apie duoną, pieno produktus, kruopas, kas suprantama kaip būtinas produktų krepšelis. Mažas pajamas gaunantys žmonės nesimaitina vien mėsa. Jeigu norime pagerinti jų situaciją, reikia PVM mažinti ne tik mėsai“, – tvirtino jis.

J.Razmos teigimu, kai PVM lengvata pasiūloma vienam produktui galima įtarti, kad „kyšo interesų ausys“.

„Kai yra pasiūloma konkrečiam produktui, čia galima įžiūrėti, ar nekyšo kažkieno interesai. Vienu metu atrodė, kad kai teikė siūlymus Darbo partija, kad jų buvusiam lyderiui (Viktorui Uspaskichui – BNS) tai tinkama“, – teigė parlamentaras.

J.Razma įsitikinęs, kad dėl sumažinto PVM tarifo mėsos kainos parduotuvėse šiek tiek sumažėtų.

„Gal ne tokiu mastu (proporcingai sumažinio PVM dydžiui – BNS), bet kainos tikrai sumažės, o norint, kad prekybininkai nepiktnaudžiautų ta lengvata, reikia galvoti ir apie papildomus mechanizmus, kurie užtikrintų, kad ta lengvata pilnai atsispindėtų kainų sumažėjime – pavyzdžiui, lengvatos taikymas tik esant nedideliam prekybos antkainiui ar panašiai“, – kalbėjo Ekonomikos komiteto narys.

G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Kalafiorai
G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Kalafiorai

Pasak V.Mazuronio, galutinis sprendimas dėl PVM turi būti priimtas politinėje taryboje.

„Praėjusioje politinėje taryboje visi aiškiai sutarėme, jog finansų ministras atliks ekonominius skaičiavimus ir pateiks juos kitame susitikime, o tada jau visi drauge nuspręsime, kaip mažinsime PVM maisto produktams, kokiais etapais tai bus daroma ir t.t. Darbo partija toliau laikosi pozicijos, kad PVM turi būti mažinamas visiems būtiniausiems maisto produktams. Šiandien būtent tokią poziciją mes ginsime Vyriausybėje, Seime ir politinėje taryboje, kuri, tikiuosi, bus greitai sušaukta“, – kalbėjo politikas.

K.Daukšys taip pat teigė nesuprantąs, kodėl be politinės tarybos pozicijos buvo susitarta ir paskelbta apie būsimą PVM lengvatą mėsai.

„Reikia čia visos valdančiųjų koalicijos sprendimo, o ne vieno jos partnerio (...). Nė viena partija, net jeigu ji turi premjerą, koalicinėje Vyriausybėje negali priimti vieno ar kito sprendimo dėl mokesčio keitimo“, – BNS teigė K.Daukšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas