Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13

Politikai: ukrainiečio egzekucija rodo, jog Rusija negali pirmininkauti JT Saugumo Tarybai

Internete pasirodžiusį Ukrainos belaisvio egzekucijos įrašą Lietuvos politikai laiko dar viena priežastimi, kodėl Rusija negali pirmininkauti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai.
JT Saugumo Taryba
JT Saugumo Taryba / Imago / Scanpix nuotr.

Trečiadienį socialiniuose tinkluose pasirodžiusiame įraše matyti, kaip rusų kariai nukerta galvą karo belaisviui ukrainiečiui.

„Rusijos atstovams turi būti rezervuotos vietos Tarptautiniame tribunole, o ne JT Saugumo Taryboje. Nebent norime, kad #русскиймир (rusiškasis pasaulis) pakeistų taisyklėmis grindžiamą pasaulio tvarką (...)“, – trečiadienį tviteryje teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Nuo balandžio 1-osios Rusija perėmė Saugumo Tarybos pirmininkės vietą.

Pasak Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, Rusija toliau įrodinėja, jog „kiekviena diena, kurią demokratiškasis pasaulis skiria abejonėms dėl pagalbos Ukrainai, yra žiaurumo pergalė“.

„Dar viena egzekucija, dar dešimtys ar šimtai mirčių. Jau užtenka šlykštaus paradokso, kad Rusija ne tik įleidžiama į JT, bet jai leidžiama pirmininkauti Saugumo tarybai. Tuo pat metu jos žudikams vykdant egzekucijas Ukrainos kariams. Nebesuvokiama, kaip po tokių vaizdų, kuriuos platina patys žudikai ir juos palaikantys, vis dar gali atsirasti šalių lyderių ar parlamentarų, sakančių, kad „ne viskas taip paprasta“, – feisbuke trečiadienį teigė parlamento pirmininkė.

Saugumo Tarybai pirmininkaujanti šalis turi tam tikrų prerogatyvų sudarant jos darbotvarkę. Tačiau kaip nuolatinė narė Rusija ir taip turi galimybes šaukti neeilinius posėdžius, kai to nori. Pirmininkaujanti šalis taip pat paprastai organizuoja du ar tris posėdžius pasirinktomis temomis.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas trečiadienį feisbuke pažymėjo, jog geriausias atsakas į numanomą belaisvio ukrainiečio egzekuciją yra Ukrainos pergalė.

"(...). Karo nusikaltimų įvertinimas ir šių išsigimėlių teismas tarptautiniame teisme, žinoma, siektinas tikslas, bet geriausia bausmė – Ukrainos pergalė“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas