Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 06

Politologai apie Agnės Širinskienės išėjimą iš LVŽS: kaltas lyderis, kentės partija

„Valstiečiams“ trūksta politinių „klijų“, kurie juos išlaikytų kartu. Silpni partijos lyderio Ramūno Karbauskio strateginiai įgūdžiai, sprendimas laikytis vienos ar dviejų temų, politinės kompetencijos stoka – tai yra kelios priežastys, dėl ko, politologo dr. Mažvydo Jastramskio žodžiais, nariai lengvai palieka šią partiją. Dabar esą tik nuo buvusio ministro Aurelijaus Verygos priklausys, ar ji išliks bent kiek reikšmingesnė politikoje.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kai kurių kitų politologų vertinimu, A.Širinskienės pasitraukimas yra didelis praradimas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS), tačiau kol kas sunku pasakyti, kaip tai paveiks partijos įvaizdį.

Taip jie komentavo situaciją LVŽS po vienos iš jos lyderių Seimo narės A.Širinskienės sprendimo trauktis ir iš partijos, ir iš parlamentinės frakcijos.

Gerokai anksčiau „valstiečių“ gretas paliko buvęs premjeras Saulius Skvernelis. Jis ne tik pranešė kuriantis naują partiją, bet ir perviliojo kai kuriuos LVŽS narius.

Išėjo artimiausios bendražygės

„Faktas, kad yra dezintegracija, bet negalima paimti vieno epizodo – A.Širinskienės ar S.Svernelio ir atskirai žiūrėti. Yra tendencija, ją lemia keli dalykai“, – portalui 15min aiškino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas dr. M.Jastramskis.

Reiškia, žmogaus gebėjimas kurti, palaikyti partijos organizaciją – gana prastas, čia yra lyderio klausimas.

Visų pirma, anot jo, reikšmės turi silpni LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, kaip politiko, strateginiai įgūdžiai: „Tai yra žmogus, kuris nesugeba išlaikyti ilgamečių aljansų.

Ilgametės partijos narės Rimos Baškienės išėjimas, dabar – A.Širinskienės. Jos – vienos akivaizdžiai artimiausių bendražygių. Sugebėti taip paleisti… Reiškia, žmogaus gebėjimas kurti, palaikyti partijos organizaciją – gana prastas, čia yra lyderio klausimas.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis

Pašnekovo žodžiais, tai akivaizdu iš viešumoje matomų dalykų: „Nežinau, kiek galima pasitikėti ta informacija (kurią pirmadienį viešai paskelbė A.Širinskienė – red. past.), bet darau prielaidą, kad nėra jai ko meluoti. Faktas, kuris dar labiau išryškėjo S.Skvernelio grupei pasitraukus, – kad toje partijoje mažoka tiesiog elementarios politinės kompetencijos.

Pažiūri komunikaciją bendrai paėmus – R.Karbauskis, A.Širinskienė, A.Veryga, Dainius Kepenis kartais išlenda su basomis kojomis… Kalbant apie rimtesnį įstatymų kūrimo procesą nėra taip, kad žmonės išeitų su idėjomis ir galėtų kokybiškai dirbti, palaikyti nuolatinį politinį kontaktą su viešąja erdve.

Tai yra profesionalumas ir kompetencija, paprasčiausia politinė patirtis.“

Partija neaugo

Anot docento, užtenka pažvelgti į R.Karbauskio taktiką per pastaruosius kelerius metus – „valstiečius“ daryti tradicinių vertybių gynėjais.

„Jie yra prieš tos pačios lyties santuokas. Bet kiek gali dirbti, būdamas prieš tos pačios lyties santuokas? Jei esi prieš vieną ar du dalykus, nėra platesnės politinės programos.

Ta organizacija neturi jokių programinių, politinių „klijų“, kurie ją sulaikytų kartu. Kai buvo valdžioje, „klijai“ buvo – išbūti valdžioje.

Tiesiog nėra „klijų“. Ta organizacija neturi jokių programinių, politinių „klijų“, kurie ją sulaikytų kartu. Aiškiai buvo matyti – kai buvo valdžioje, „klijai“ buvo – išbūti valdžioje. Kai valdžios nebėra…

Partijoje turi būti kažkoks minimalus nuoseklumas, nedidukas vertybinis vektorius. Kai jo nėra, tai ką…“, – sakė M.Jastramskis.

M.Jastramskio žodžiais, „valstiečiai“ panašūs į vieno žmogaus 20 metų palaikomą politinį projektą.

Jie kaip turėjo 4 tūkst. su trupučiu narių, taip ir tebeturi.

„Partinėje organizacijoje reikia stipresnių ryšių, geresnės organizacijos, – aiškino jis. – Pas socdemus buvo skilimų, yra ir vidinė demokratija, kad ir kokia ji būtų. Partinės struktūros sukūrimas yra svarbus. „Valstiečiai“ buvo rinkimų projektas, žmonės susirinko, laimėjo, o kas toliau?

Atkreipkite dėmesį, kad „valstiečių“ narystė, vienas iš svarbiausių rodiklių, kurie parodo politinės organizacijos gyvybingumą ir gebėjimą būti tuo, kas yra, – tiltu tarp visuomenės ir valstybės, nepasikeitė per pastaruosius 5 metus. Jie kaip turėjo 4 tūkst. su trupučiu narių, taip ir tebeturi.“

Viskas – A.Verygos rankose?

Lygindamas su kita staigiai Lietuvos politikos padangėje įsižiebusia, bet dabar nebe valdžioje esančia politine jėga – Darbo partija, pašnekovas priminė, kad ji nuo pradžių labai stipriai organizavo struktūrą.

„Kokiais būdais, ką duodavo, kokie klijai buvo, – kitas klausimas. Jei palygintume partiją su tuo, kas buvo prieš 10 metų, yra kas kita, bet dalis „darbiečių“, kurie liko, turėjo paskatų likti toje partijoje“, – aiškino M.Jastramskis.

Pasak jo, žmonės labai lengvai palieka R.Karbauskį, nes jiems nėra paskatų likti toje partijoje, – nei politinės karjeros, nei ideologinių, programinių dalykų.

„Tai yra žmogus, kuris elementariai nesugeba išlaikyti strategijos, sukurti partijos“, – apibendrino pašnekovas ir pridėjo, kad partijoje nėra kam mesti iššūkį R.Karbauskiui ir pakeisti jį pirmininko poste.

Turbūt LVŽS prarado darbščiausią žmogų ir turbūt vieną kompetentingiausių žmonių partijoje.

Prognozuodamas LVŽS artimiausią ateitį, docentas pažymėjo, kad ji priklausys nuo buvusio sveikatos apsaugos ministro A.Verygos: „Jei jis išliks, ji dar turi kažkokių šansų, bet jei ir jis išeis, tikriausiai sumažės iki nišinės. Gali patekti į parlamentą, bet jiems jau negalvoti apie vieną pagrindinių parlamentinių jėgų.“

Turėtų sumažėti įtampos

Vilniaus universiteto (VU) politologė Ainė Ramonaitė BNS teigė, kad A.Širinskienė buvo viena darbščiausių ir kompetentingiausių „valstiečių“ politikių.

„Turbūt LVŽS prarado darbščiausią savo žmogų ir turbūt vieną kompetentingiausių žmonių partijoje. Kita vertus, matyt, tai buvo žmogus, kuris kėlė tam tikras vidines įtampas partijoje, tai galbūt tų įtampų šiek tiek sumažės“, – sakė politologė.

VIDEO: 15/15: kodėl A.Širinskienė palieka „valstiečius“?

Su tuo, kad A. Širinskienės pasitraukimas yra rimtas praradimas „valstiečiams“, sutinka ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė.

Jos teigimu, A.Širinskienė buvo frakcijos veidu, todėl praradimas yra „labai skausmingas kitų praradimų kontekste“.

„Tokio kalibro politiko praradimas yra pakankamai rimtas. Ji buvo „valstiečių“ veidas, buvo matoma šalia Karbauskio. Jeigu žiūrėtume dabar į veidus, tai „valstiečių“ frakcija tiek nukraujavusi, kad tų veidų beveik nelieka arba lieka tokie, kurie, nežinau, ar partijai kuria labai didelę vertę“, – BNS sakė R.Urbonaitė.

Svarbus R.Karbauskio vaidmuo

Anot R.Urbonaitės, A.Širinskienės pasitraukimas – ir LVŽS pirmininko R.Karbauskio problema.

„Tai, kad konfliktas įvyko ir įtampų kilo, tai yra vadovo problema. Aš matau, kad nors partijos pirmininkas perrinktas, bet problemos senos. Su pirmininko perrinkimu ir problemos buvo perrinktos. Jie problemas perrinko dar vienai kadencijai ir jos pradeda šviestis, tai partija nukenčia“, – teigė MRU politologė.

Tai yra aiškūs silpnėjimo ženklai, ypač turint galvoje praėjusios savaitės kontekstą, jungimąsi prie Skvernelio partijos.

„Galime pažiūrėti, kiek liko iš tų pagrindinių veidų. Išeina neeiliniai žmonės, išeina vieni ryškiausių veidų“, – pridūrė ji.

A.Ramonaitė svarsto, kad nebūtinai A.Širinskienės išėjimas bus reikšmingas rinkėjams, tačiau dabartinė partijos situacija yra kebli dėl pastarųjų pasitraukimų.

„Klausimas – kaip tai paveiks partijos likimą ir populiarumą visuomenės akyse, bet čia dar kol kas sunku vertinti“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Anot VU politologės, partijos ateitis priklausys nuo R.Karbauskio pastangų.

„Sutampa laike daug pasitraukimų – tarsi tas A.Širinskienės pasitraukimas prisideda prie bendro partijos byrėjimo, tai turbūt viskas čia priklausys nuo to, kaip toliau klostysis reikalai – ar čia iš tikrųjų ta partija ims ir subyrės galutinai, ar kažkaip R. Karbauskis sugebės išsaugoti partiją ir iki rinkimų pasimirš A.Širinskienės išėjimas“, – svarstė A.Ramonaitė.

Signalas partijai

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Gintaras Šumskas sako, kad greičiausiai teigiamos įtakos A.Širinskienės pasitraukimas „valstiečiams“ neturės.

„Tai yra aiškūs silpnėjimo ženklai, ypač turint galvoje praėjusios savaitės kontekstą, jungimąsi prie S.Skvernelio partijos. Iš tikrųjų, pakankamai neraminantys turėtų būti ženklai šiai partijai“, – BNS teigė politologas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Toks pasitraukimas, pasak VDU dėstytojo, yra „rimtas signalas“ partijai.

„Įdomu kol kas klausyti tų įvairių paaiškinimų, kurie lyg ir apie nieką yra, nes kitais atvejais, kai R. Karbauskis komentuodavo, tarkime – (Viktoro) Pranckiečio išėjimą, tai lyg ir buvo aišku, atrodė žmonės tokie labiau nesantys arčiausiai lyderio. O šiuo atveju, tai A.Širinskienė buvo laikoma tarsi dešiniąja lyderio ranka, tai čia rimtas signalas, kad yra kažkokie judesiai ir nepasitenkinimas partijoje“, – kalbėjo G.Šumskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas