Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06

Politologas: aplinkos ministro nenorima skirti sąmoningai

Aplinkos ministro portfelis iš Kęstučio Navicko buvo atimtas sąmoningai, dėl ko ir dabar nenorima skirti naujo ministro – taip valdančiajai daugumai ir Ramūnui Karbauskiui yra paprasčiau tvarkytis šiame sektoriuje, LRT RADIJUI sako Vytauto Didžiojo universiteto politologas Bernaras Ivanovas. Jo teigimu, Aplinkos ministerija yra neskaidri ir, neturint jos vadovo, kyla vis daugiau korupcinių grėsmių.
Lietuvos aplinkos ministerija
Lietuvos aplinkos ministerija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

B.Ivanovo aiškinimu, Lietuvos politika pasižymi viešai demonstruojamais asmeniškumais. Pašnekovas teigia esantis prezidentės Dalios Grybauskaitės pusėje ir ja pasitikintis labiau nei premjeru Sauliumi Skverneliu. Anot jo, naujo aplinkos ministro skyrimas yra vilkinamas, nes tai naudinga vyriausybei, ypač dėl artėjančių rinkimų.

„Pamenu, kai buvo K.Navickas atleistas, tai daugeliui buvo netikėtas sprendimas. Dabar mes suprantame, kad tai buvo padaryta sąmoningai. Lygiai taip pat sąmoningai dabar nenorima skirti naujo ministro, nes valdančiajai daugumai ir ponui Ramūnui Karbauskiui taip yra tiesiog paprasčiau tvarkytis tame svarbiame sektoriuje. Šis sektorius neskaidrus, jame daugybė problemų ir iššūkių. Dabar, kai Aplinkos ministerijoje nėra vadovo, nei visuomenei, nei žiniasklaidai nėra iki galo aišku, kas ten vyksta. Kai nėra šeimininko, tai ir įvairių korupcinių grėsmių yra daugiau“, – pabrėžia B.Ivanovas.

Mykolo Romerio universiteto docento Saulius Spurgos nuomone, daugiau kandidatų į aplinkos ministrus iki rinkimų nebus, nes visų kandidatų yra atsisakoma, o per du mėnesius surasti tinkamą ministrą nėra realu. Jo teigimu, tinkamo kandidato nėra ir nebuvo, nes premjero siūloma Irma Gudžiūnaitė neturėjo reikiamų kompetencijų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Spurga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Spurga

„Tie, kurie galėtų eiti šias pareigas, nesutiko to daryti, o kiti buvo atmesti [...]. Nebuvo taip, kad prezidentė turėjo paskirti I.Gudžiūnaitę ir dėl kokių nors ambicijų to nepadarė. Apžvalgininkų ir stebėtojų nuomone, vadovauti vienai sudėtingiausių sričių Lietuvoje ši kandidatė nebuvo pasiruošusi. Normalu, kad po pokalbio prezidentė susidarė nuomonę. Stebint šią situaciją, akivaizdu, kad kandidato dabartiniai valdantieji neturi“, – sako S.Spurga.

Pasak premjero patarėjo Skirmanto Malinausko, šalies vadovei buvo siūlytas ne vienas kandidatas į aplinkos ministro kėdę, tačiau susitarti nepavyko – daugelis jų buvo atmesti neoficialių konsultacijų metu. S. Malinauskas stebisi tokiu prezidentės sprendimu ir mano, kad tai gali būti jos politinis apsisprendimas – apskritai netvirtinti jokios kandidatūros.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

„Dėl I.Gudžiūnaitės buvo sutarta. Po pokalbio su I.Gudžiūnaite šalies vadovė minėjo, kad kandidatė bus paskirta. Šis sprendimas yra stebinantis, tačiau jis yra suprantamas tiek rinkimų kontekste, nes prezidentė minėjo, jog nepalaikys nė vieno iš kandidatų, tiek ir bendru santykiu su prezidentūra kontekste. Premjeras yra išreiškęs aiškią poziciją, kad tai buvo realiausia galimybė skirti aplinkos ministrą, nes laiko lieka vis mažiau. Turint galvoje, kiek kandidatų buvo siūloma šalies vadovei, lieka labai mažai vilčių, kad prezidentė bet kokią premjero kandidatūrą patvirtintų. Iš principo tai reiškia, kad laikinas vadovas ministerijai vadovaus iki rinkimų“, – teigia S.Malinauskas.

D.Grybauskaitė trečiadienį pranešė aplinkos ministre neskirsianti į postą siūlomos I.Gudžiūnaitės. Pasak šalies vadovės, I.Gudžiūnaitė yra veržli ir perspektyvi jauna politikė, tačiau neturi reikiamos dalykinės patirties ir susitikime nepademonstravo vadovauti Aplinkos ministerijai reikiamų žinių ir kompetencijos.

S.Skvernelis sakė, kad yra nustebęs dėl tokio prezidentės sprendimo, nes I.Gudžiūnaitės kandidatūra su šalies vadove buvo suderinta iš anksto, o po susitikimo su kandidate D.Grybauskaitė esą tvirtino, jog sprendimas bus tvirtinamas. S.Skvernelis teigė prezidentės sprendimą vertinantis kaip eilinį ir jau sisteminį norą destabilizuoti vyriausybės darbą, ir panašu, kad su šia šalies vadove suderinti naujo ministro kandidatūros bus neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas