Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 23

Politologas V.Jurkonis: baltarusiams reikia aiškaus tikslo, dėl ko eiti į gatves

Baltarusija, kuriai jau ketvirtį amžiaus vadovauja paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas Aliaksandras Lukašenka, pribrendusi pokyčiams. Nors opozicinė veikla joje vis numalšinama ir po pernai vykusio prezidento perrinkimo įsiplieskę protestai, atrodo, prislopo, protesto nuotaika visuomenėje išlikusi. Tiesa, jau nebegalima žmonėms tiesiog pasakyti „turėkite kantrybės ir ryžto“. Jiems reikia aiškaus tikslo, pavyzdžiui, naujų rinkimų datos ir taikių piliečių – politinių kalinių, kankintų žmonių – gynybos.
Protestas Baltarusijoje
Protestas Baltarusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Taip pirmadienį, praėjus lygiai 3 mėnesiams po opozicijos atstovo žurnalisto Romano Protasevičiaus sulaikymo, Minske privestinai nutupdžius kompanijos „Ryanair“ lėktuvą, portalui 15min sakė organizacijos „Freedom House“ Vilniaus biuro vadovas Vytis Jurkonis.

Nespėja reaguoti į Minsko provokacijas

Pašnekovo teigimu, klausimai apie situaciją dėl R.Protasevičiaus ir pokyčius Baltarusijoje susiję su lūkesčiais – pokyčių visada norisi greičiau.

Pirmoji reakcija į lėktuvo nutupdymą buvo labai greita. Bet istorija dar tęsiasi.

Visų pirma A. Lukašenkos režimas išnaudoja žurnalistą: rodo filmuotus interviu, kuriuose jis lyg atgailauja, bet tai daro akivaizdžiai ne savo noru.

„Nebūna savaitės, kad nebūtų interviu. Ir ne tik ne tik Baltarusijos, bet ir Kremliaus žiniasklaidoje“, – sakė V. Jurkonis. Bet režimas esą apsigauna, kad tai yra efektyvi priemonė – ne visus lengva įtikinti tuo, ką sako suimtasis.

Anot politologo, lūkesčiai yra tokie, kad norisi spėti reaguoti į kiekvieną Minsko provokaciją. Bet, jo siūlymu, reikėtų keisti veikimo būdą – ne tik reaguoti, bet ir veikti proaktyviai.

„Jei vien reaguosime, režimas „užmušinės“ laiką, eikvos mūsų pajėgumus. Justi tų žmonių, kurie dirba su Baltarusija, nuovargis. Yra naujos situacijos, krizės – Afganistanas, kitos valstybės. Išlaikyti, koncentruoti dėmesį darosi sudėtinga“, – aiškino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas