Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 28

Politologas Vytis Jurkonis apie demokratiją Gruzijoje siūlo spręsti iš veiksmų po rinkimų

Pasibaigus Gruzijos prezidento rinkimams politologas Vytis Jurkonis sako, kad tikrąją demokratijos situaciją šioje šalyje bus galima įvertinti iš veiksmų po rinkimų.
Vytis Jurkonis
Vytis Jurkonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Politologas kaip nesubalansuotą vertina dabartinį šios šalies valdymą – jis per daug sukoncentruotas milijardieriaus Gruzijos premjero Bidzinos Ivanišvilio rankose, kurio vadovaujamos ir remiamos koalicijos „Gruzijos svajonė“ kandidatas Georgijus Margvelašvilis pirmame ture nugalėjo prezidento rinkimuose.

„Visi supranta, jog valstybės valdymas yra sukoncentruotas vienose rankose, todėl nėra tinkamo balanso. Žinoma, valdininkai ir biurokratija yra gana inertiška ir gali būti bent šioks toks saugiklis. Visgi jų vaidmuo ir savarankiškumas itin priklausys nuo to, ar „Gruzijos svajonė“ susilaikys nuo asmeninių sąskaitų suvedinėjimų su ankstesnės valdžios atstovais. Tikrąjį, o ne deklaratyvųjį, demokratijos veidą Gruzijoje pamatysime po rinkimų“, – BNS pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas.

Politikoje mažai patirties turintis akademikas G.Margvelašvilis iš B.Ivanišvilio koalicijos „Gruzijos svajonė“ iškovojo pergalę, surinkęs apie du trečdalius balsų per sekmadienį vykusius rinkimus. Jo artimiausias konkurentas – buvęs parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė iš ligšiolinio prezidento Michailo Saakašvilio Jungtinio nacionalinio judėjimo (JNJ) – toli atsiliko, surinkęs maždaug penktadalį balsų.

„Rytų partnerystės viršūnių susitikimas įvyks jau netrukus ir būtent jis parodys, kiek „Gruzijos svajonės“ lyderių retorika atspindi realybę ir jų veiksmus“, – teigė politologas.

V.Jurkonis pažymi, kad G.Margvelašvilio rinkimų pareiškimai buvo gana proeuropietiški. Jo teigimu, lapkričio pabaigoje Vilniuje vyksiantis Europos Sąjungos Rytų partnerystės viršūnių susitikimas bus proga pažiūrėti, kiek tokie pareiškimai atitinka veiksmus.

Pasak V.Jurkonio, „Gruzijos svajonei“ turint absoliučią daugumą parlamente bei naująjį prezidentą, būtent ši koalicija ir jos lyderis bei pagrindinis rėmėjas B.Ivanišvilis bus atsakingi už tai, ar europietiškas šalies kursas bus išlaikytas.

Politologo vertinimu, G.Margvelašvilio sėkmę, be kita ko, lėmė nelygi rinkimų kova.

„Rinkimų kova, nepaisant visos euforijos dėl neva ramesnės rinkimų aplinkos, nebuvo lygi. Vano Merabišvilis, (JNJ) partijos generalinis sekretorius, buvo suimtas, tūkstančiai partijos kandidatų buvo apklausiami vos ne kas dieną – tai tikrai trikdė normalų Vieningo nacionalinio judėjimo darbą“, – svarstė V.Jurkonis.

Naujojo Gruzijos prezidento užduotis, anot politologo, bus konsoliduoti politinę Gruzijos bendruomenę, kuri, jo vertinimu, šiuo metu itin poliarizuota ir suasmeninta.

„Tai bus didžiulis iššūkis, bet ir kartu tikrasis rodiklis, kiek pagrįstas teiginys, jog „Gruzijos svajonės“ pergalės reiškia demokratijos stiprėjimą“, – sakė V.Jurkonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas