Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portugalijos lietuviai pyksta negalintys balsuoti rinkimuose: „Galima buvo pasimokyti per I-ąjį turą“

Balsavimo gyvai Lietuvos parlamento rinkimuose galimybės Lisabonai atsisakius dėl, kaip teigia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), mažo rinkėjų aktyvumo ir didelių kaštų, organizuojant balsavimą punkte, Portugalijos lietuviai baiminasi, kad liks nebalsavę visai. Mat šeštadienį jų dar nėra pasiekę II balsavimo turo biuleteniai.
Išankstinis balsavimas
Rinkimai / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Kadangi Portugalijoje nėra Lietuvos diplomatinės atstovybės, biuleteniai jiems buvo išsiųsti iš ambasados Madride ir užtruko juos pasiekti.

Pasak ambasados atstovų, laiškai iškeliavo prieš savaitę. Tačiau nė vienas norą balsuoti pareiškęs Portugalijos lietuvis laiško taip ir nesulaukė. Balsuoti gyvai šiuose rinkimuose Portugalijoje taip pat nebuvo suteikta galimybių.

Šeštadienį, pasak Portugalijos lietuvių, jie ėmėsi iniciatyvos – negavę biuletenių parašė el. laiškus VRK bei ambasadai Madride.

„Rašiau VRK, gavau iš jų atsakymą, kad laiškas išsiųstas 17 dieną ir kaltę verčia paštui, nors laiškai yra siunčiami paprastu paštu, o ne prioritetiniu“, – 15min sakė Jūratė Kadzytė.

Jos pasidalintame atsakyme iš VRK teigiama, kad apgailestaujama dėl susiklosčiusios situacijos ir nurodoma, kad vokas su biuleteniu išsiųstas spalio 17 d. Laiške nurodoma, kad rinkėjai, norintys, kad jų vokas adresatą pasiektų greičiau, už papildomą mokestį pašte gali išsiųsti voką greitesniu paštu.

„Taip pat yra galimybė susisiekti su ambasada ir susitarus padengti kurjerio paslaugas, voką gauti greičiau, kaip tai daro dalis atokiau nuo ambasadų gyvenančių piliečių. Viliuosi, kad gausite voką ir jis iki lapkričio 1 d. pasieks ambasadą, svarbiausia išsiųsti jį iki rinkimų dienos“, – pažymima Balsavimo užsienyje grupės laiške J.Kadzytei.

Ambasada taip pat esą atradusi, kad laiškas buvo išsiųstas spalio 17 d.

J.Kadzytė pasakojo, kad I-ojo turo balsavimo biuletenis į Madridą nukeliavo per 13 dienų, nes siuntė jį registruotu paštu vien tam, kad žinotų, ar jos balsas bus įskaitytas ir per kiek dienų laiškas nueis.

„VRK atsakymas man pasirodė komiškas dėl siūlymų mokėti daugiau ir siųsti greituoju paštu ar net per kurjerių tarnybas, nes jie ten tikriausiai nesuvokia, kad Portugalija nepriklauso Ispanijai ir nėra Ispanijos regionas, ir kad visi laiškai, siunčiami paštu ar per kurjerių tarnybas pirmiausia keliauja į Lisaboną ir tik iš ten pagal adresatą Ispanijoje, kad tai yra tarptautinis siuntimas, o ne vietinis“, – komentavo J.Kadzytė.

Jai antrino Lisabonoje gyvenanti Ernesta Žukauskaitė, sakydama, kad nė neturinti vilčių, jog galės pareikšti savo balso teisę, antrame šių rinkimų ture.

„Mums, Portugalijos lietuviams, ši galimybė buvo atimta“, – apgailestavo ji.

Pasak E.Žukauskaitės, jei kaltas paštas, ji mano, kad tam tikras išvadas jau buvo galima pasidaryti po pirmojo turo.

„Kadangi pirmojo turo balsai irgi keliavo į Madridą, buvo galima atsižvelgti, kiek laiko užtruko paprastu paštu keliavę laiškai (net ne oro, nes ant vokų nebuvo lipduko „Prioritetas“!) ir priimti kitokį sprendimą. pvz., ankstesniuose rinkimuose biuletenius išsiuntinėdavo garbės konsulas Lisabonoje, o laišką su savo balsu būdavo galima siųsti atgal. Portugalijoje vietos laiškai keliauja 1-2 d.d.“, – nurodė ji.

Paaiškėjo, kad buvo nebalsavusi anksčiau

E.Žukauskaitės teigimu, per 19 metų laikotarpį gyvenant Portugalijoje, šis atvejis – pirmasis, kai biuleteniai neatkeliavo laiku.

Vis dėlto, pasak J.Kadzytės, rinkėjo puslapyje, patikrinus bent jau jos balsavimus visuose praėjusiuose rinkimuose į Seimą, prezidento 2019 metų rinkimuose bei balsavimą 2019 metų referendume dėl dvigubos pilietybės pasirodė, kad ji visai nebalsavo.

„Ir taip tikriausiai nutiko ne tik man, bet ir tikriausiai visiems Portugalijos lietuviams, kurie balsavo. Nes mūsų balsai keliavo pirmiausia garbės konsului Lisabonoje, o iš ten jis siuntė į ambasadą Madride. Kokiu paštu ar būdu jis siuntė neaišku, nes bent jau mano balsas nenukeliavo“, – kalbėjo J.Kadzytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai