Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 10 /17:31

Potvynis Vakarų Lietuvoje: didelės įmonės darbuotojai negali pasiekti darbovietės, apsemtas kaimas liko be elektros ir nuotekų

Vakarų Lietuvoje situacija dėl ištvinusios Akmenos upėje gerėja, tačiau nerimo yra Klaipėdos rajone, kur kyla Minija. Dieną vandens lygis stabilizavosi, pakrito pora centimetrų, tačiau popiet vėl fiksuojamas kilimas. Vanduo užliejo rajoninius kelius, keli ruožai neišvažiuojami. Kulių gyventojai – ir skęsta, ir be elektros. Gyventojai įspėjami negerti šulinių vandens. Neramina savaitgalio orų prognozė.

Nepasiekė darbo

15min jau skelbė, kad dar ketvirtadienio vakarą vanduo ėmė semti Macuičių kaimą Vėžaičių seniūnijoje. Šioje teritorijoje yra net kelios didelės įmonės.

Vienos jų – „Milviteko“ – darbuotojai penktadienį negalėjo pasiekti darbovietės.

Kaip pasakojo bendrovės, užsiimančios grūdų transportavimo sistemų gamyba ir montavimu, projektų vadovas Arūnas Jakštys, darbas vietoje neįmanomas.

VIDEO: Užlieta „Milviteka“ Macuičių kaime, Klaipėdos rajone

„Kolegos su visureigiu nuvažiavo surinkti kompiuterių, kad būtų galima dirbti iš namų. Gamyba šiuo metu neįmanoma. Net neįmanoma privažiuoti prie darbovietės“, – kalbėjo A.Jakštys.

Bendrovėje dirba 60 žmonių. 15 jų – administracijoje.

„Kiek žinau, prieš penkiolika metų vasarą būta potvynio, bet tikrai ne tokio“, – kalbėjo pašnekovas.

15min pasiekė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip po bendrovės teritoriją, gamybines patalpas vaikščiojama su bridkelnėmis.

Klaipėdos rajone – stichinis lygis

Penktadienio popietę Klaipėdos rajono savivaldybėje surengtas operacijų centro posėdis. Aptartos probleminės vietos. Paaiškėjo, kad dėl potvynio neišvažiuojama dalis kelių.

Apsemti keliai ties Macuičiais, Kuliais, Pikteikiais, Priekulė – Šilutė kelias (prie Piktvardės tilto) Tilto g., Stragnai II , Protnešių g. , Stragnai I, Lankų g., Būdviečių k., Šilų g., Šilininkų k. (ties pralaida).

Priekulės seniūnijos nuotr./Priekulė
Priekulės seniūnijos nuotr./Priekulė

„Būkite budrūs, saugokite save, kelionei rinkitės saugų kelią, jeigu įmanoma atidėkite keliones“, – žinią išplatino Priekulės seniūnija.

Po vidurdienio penktadienį Klaipėdos rajonas paskelbė stichinio įvykio lygį. Vidurdienio duomenimis, vanduo Minijos upėje ties Priekule siekė 570 cm (riba – 560 cm).

Gyventojų prašome pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu, o esant kritinei situacijai, kai reikalinga evakuacija, skambinti Bendruoju pagalbos centro telefonu 112.

Prireikus kitokios pagalbos siūloma kreiptis į savo seniūniją (net ir savaitgalį).

Klaipėdos rajono savivaldybė teigia, kad situacija sudėtinga ne tik dėl iškritusio didelio kritulių kiekio, kylančio vandens lygio, bet ir dėl daug kur statybų metu sugadintų melioracijos tinklų, užkastų melioracinių griovių, neįrengtų paviršinių lietaus nuotekų tinklų prie gyvenamųjų namų, nes vanduo tiesiog neturi, kur nubėgti.

Facebook grupė „Orų entuziastai“ nuotr./Priekulė
Facebook grupė „Orų entuziastai“ nuotr./Priekulė

Susitvarkyti su potvynio padariniais atkemšant užsikišusius lietaus nuotekų tinklus, tvarkant pralaidas padeda „Klaipėdos rajono energija“, turinti vieną tam skirtą automobilį, ši brigada šiomis dienomis dirbo iki pat vėlumos. Taip pat į pagalbą pasijungė ir Klaipėdos rajono priešgaisrinė tarnyba. Polderius, pylimus, šliuzus nuolat apžiūri Žemės ūkio skyriaus specialistai. Viešosios tvarkos skyrius taip pat apžiūri užlietas teritorijas, stebi vandens lygį. Bendradarbiaujama ir su bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistais, kurie nuolat stebi situaciją vandens valyklose.

15min.lt nuotr./Klaipėdos rajono gyventojų telefonus pasiekė žinutės
15min.lt nuotr./Klaipėdos rajono gyventojų telefonus pasiekė žinutės

Pavakarę gyventojų telefonus pasiekė informaciją, įspėjanti nevartoti Priekulės ir Vėžaičių seniūnijose esančių šulinių vandens. Kaip informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, vanduo gali būti užterštas potvynio vandens.

Apsemtuose Kuliuose sutrikdyta siurblinės veikla

Minijai apsėmus Kulių kaimo teritorijas – sutrikdyta nuotekų siurblinių veikla, – praneša bendrovė „Klaipėdos vanduo“.

AB „Klaipėdos vanduo“ informuoja, kad Kulių kaime (Klaipėdos rajonas) dėl pakilusio vandens lygio Minijos upėje, apsemtos nuotekų siurblinės, elektros įvadai ir pastotės. Dėl šios priežasties, sutrikdyta nuotekų siurblinių veikla.

„Klaipėdos vanduo“ nuotr./Apsemta nuotekų siurblinė Kulių kaime Klaipėdos rajone
„Klaipėdos vanduo“ nuotr./Apsemta nuotekų siurblinė Kulių kaime Klaipėdos rajone

Energijos skirstymo operatorius ESO laikinai nutraukė elektros tiekimą apsemtoje teritorijoje.

Gyventojų prašome laikinai iki minimumo sumažinti nuotekų išleidimą į buitinių nuotekų tinklus.

„Atkūrus siurblinių darbą, apie tai nedelsiant informuosime gyventojus. Taip pat pranešame, kad Priekulėje pakilus vandens lygiui, kai kurių nuotekų siurblinių veikla sutrikdyta dėl apsemtų elektros įvadų“, – skelbia bendrovė.

Gelbėjo avis

Kaip pranešama, ketvirtadienio rytą apie 8 val. ugniagesiams pranešta apie pievoje, Tilvikų kaime, skęstančias avis.

Šiame kaime iš krantų išlipusi Želsvos upė užsėmė pievas. Ūkininkai pranešė, kad pievose yra avių banda, ji gali paskęsti.

Atvykę trys ugniagesiai plaukdami gelbėjimo valtimi suvarė avis į sausumą. Dvi avys išneštos, nes sušlapusios nebegalėjo paeiti. Iš viso gelbėta 17 avių.

A.Kalniaus nuotr./Kartena
A.Kalniaus nuotr./Kartena

Ugniagesių pagalbos tvarkant potvynio padarinius prireikė Kretingoje, Žemaitės alėjoje, kur buvo užlietas prekybos centras, Kluonalių kaime skendo daugiabučio rūsys, Slengiuose, Klaipėdos rajone, vanduo pumpuotas iš individualių namų kiemų.

Probleminių vietų yra Klaipėdos rajone, kur kyla Minijos vanduo.

Vanduo subėgo į namo vidų

Užlieta sodyba „Raganaitė“, esanti greta automagistralės, ant Minijos kranto.

Kaip pasakojo šios sodybos šeimininkas Andrius Jokšas, dar ketvirtadienio rytą situacija nekėlė nerimo. Aplankęs, apžiūrėjęs sodybą vyras išvyko namo. Tačiau dar tą patį vakarą per kameras pamatė, kad vanduo sparčiai kyla.

Penktadienio rytą atvykęs prie sodybos ją rado skęstančią. Vanduo jau buvo prasiskverbęs į namo vidų. Viduje teko braidyti po vandenį.

Andriaus Jokšo nuotr./Užlieta „Raganaitės“ sodyba
Andriaus Jokšo nuotr./Užlieta „Raganaitės“ sodyba

„Tačiau matau, kad vanduo jau slūgsta. Nukrito maždaug per vieną sienos plytelę“, – pasakojo sodybos šeimininkas.

Jis pasakojo jau pasirūpinęs technika, kaip išpumpuoti vandenį lauk. „Tačiau nuostolių yra – vanduo nuplukdė vaikų žaidimų aikštelę. Taigi vien tai – apie 2 tūkst. eurų. Taip pat neaišku, kokia situacija su pavėsinėmis, kurios yra arčiau kranto. Iš tolo matyti, kad jos jau suklypusios“, – kalbėjo verslininkas.

„Raganaitės“ sodybai jau – 14 metų. Vanduo Minijoje vis pakildavo, bet niekada nepasiekė tokio lygio.

Upės dar pavojingos

Penktadienio rytą, kaip informavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, vandens lygio kilimas tebestebimas šiaurinėje ir pietvakarinėje šalies dalyje, 1–56 cm per parą.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos rajone, Slengiuose, siurbiamas pakilęs vanduo
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos rajone, Slengiuose, siurbiamas pakilęs vanduo

Stichinio vandens lygio reikšmė stebima Akmenoje-Danėje ties Klaipėda (292 cm) ir pasiekta Minijoje ties Priekule (561 cm).

Pavojingi vandens lygiai stebimi Akmenoje-Danėje ties Kretinga (375 cm), Minijoje ties Kartena (517 cm), Minijoje ties Lankupiais (734 cm), Šyšoje ties Šilute (259 cm) ir Leitėje ties Kūlynais (234 cm).

Penktadienį trečią kartą šią savaitę rinksis Klaipėdos rajono Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, kuris spręs, ar rajone skelbti ekstremalią situaciją.

Kaip BNS sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus vyriausioji specialistė Janina Brastovickytė-Stankevič, pakilusios Minijos upės vandens banga leidžiasi žemyn iš Kartenos ir šiuo metu ties Priekule yra viršytas stichinis vandens lygis, siekiantis 564 centimetrus, kai stichinė riba – 560 centimetrų.

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, situacija pagerėjo Kretingos rajone. Minija ties Kartena nuslūgo iki 517 centimetrų lygio, jis vis dar išlieka pavojingas. Stichinis lygis siekia 520 centimetrų.

Danės upės lygis ties Klaipėda senka, bet vis dar išlieka stichinis.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos rajone tvarkomasi su potvynių padariniais
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos rajone tvarkomasi su potvynių padariniais

„Kritimas stebimas, bet dar yra pasiektas stichinis vandens lygis. Šiuo metu yra 290 centimetrų, stichinis – 280. Vakar vakare, 21 val. duomenimis, buvo 300 centimetrų“, – sakė Hidrometeorologijos tarnybos atstovė J. Brastovickytė-Stankevič.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos duomenimis, dėl pakilusio vandens lygio Danėje, apsemtų kai kurių gatvių, gyventojai pagalbos neprašė. Ketvirtadienį ugniagesiai pumpuoti vandens iš gyvenamųjų namų rūsių vyko į Kretingos rajono savivaldybę. Vanduo viename rūsių sėmė elektros skydinę.

Artimiausiu metu daugelyje upių numatomas vandens lygio kritimas. Pietvakarinėje šalies dalyje – kilimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas