Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 08

Pragarą Karmėlavoje išgyvenusi tėvo peršauta Vita tikisi paramos: „Sunku nepalūžti“

Protu sunkiai suvokiamus įvykius išgyvenusi Vita šiandien svarsto, kaip sudėlioti į šukes pabirusį gyvenimą. 22-ejų metų mergina buvo peršauta savo 57-erių metų prievartautojo tėvo, kuris kėsinosi ją nužudyti. Paleidęs šūvių salvę, jis padegė namus ir nusišovė šalia sunkiai sužalotos ir mirusia apsimetusios dukters, palikęs ne tik širdgėlą, bet ir didžiules skolas. Šiandien Vita guli prikaustyta prie ligoninės lovos ir prašo visuomenės pagalbos.
Tėvo peršauta Vita Sankauskaitė
Tėvo peršauta Vita Sankauskaitė / Vitos Sankauskaitės asmeninio albumo nuotr.

„Šovė daug kartų, gal tris ar keturis, bet pataikė du – į šlaunį ir krūtinę. Grįžęs iš antrojo aukšto nusišovė šalia manęs. Manė, kad mirusi, nes aš užsimerkiau ir nejudėjau. Jei būtų šovęs dar kartą, tikrai būčiau neištvėrusi“, – 15min pakalbinta, kraupios gegužės 17-osios nakties įvykius prisiminė ligoninėje vis dar gulinti Vita.

Bando atsigauti po siaubo

Kraupūs įvykiai nutiko šeimos narių rankomis iš mamos pinigų statytame name. Tėvas jame nebegyveno jau keletą metų: vaikams padavus jį į teismą dėl išžaginimo bei seksualinio prievartavimo, vyrui buvo uždrausta prie šių namų artintis.

Vis dėlto gegužę, sulaukęs teismo nuosprendžio, jog bus įkalintas devyneriems metams, įsigaliojimo, vyras pasirodė uždraustoje teritorijoje tam, kad atkeršytų dukrai bei jos draugui ir supleškintų iki pamatų kartu statytus namus. Peršautą merginą iš degančio namo išnešė į įvykio vietą atskubėję policijos pareigūnai. Ji išvežta į Kauno klinikas, kur skubiai operuota.

„Turėjau vieną operaciją. Kol gyja nugaros slanksteliai, negaliu net bandyti atsisėsti. Prognozės paaiškės kitą savaitę. Visą laiką turiu praleisti lovoje. Viską skauda. Kojos atsigauna po truputėlį. Dešinė greičiau, kairė lėčiau. Luošumas neturėtų grėsti, bet reikės labai ilgų reabilitacijų“, – tai, kad reikės iš naujo mokytis vaikščioti, prisipažino Vita.

Didžiulę tiek fizinę, tiek psichologinę traumą išgyvenusios merginos per šį laiką neaplankė ir joks gydymo įstaigos psichologas. Nepalūžti padeda tik iš užsienio, kur gyvena kartu su dviem jaunesniais Vitos broliu ir seserimi, parskubėjusi mama bei draugas Šarūnas. Vaikinas taip pat buvo peršautas lemtingąją naktį ir nuo mirties pabėgo iššokęs iš antro namo aukšto. Kartu jie – daugiau nei ketverius metus.

„Džiaugiuosi, kad mano brolis ir sesuo yra užsienyje. Jie ten mokosi, tobulėja. Mama nebus visą laiką šalia manęs, išvažiuos pas juos, tad liks tik draugas. Jaučiu didžiulę baimę, nesaugumą. O ir finansiškai nėra kam padėti. Abu su Šarūnu dirbti dėl sveikatos būklės šiuo metu negalime“, – guodėsi mergina.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vitos draugas Šarūnas prie sudegusių namų
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vitos draugas Šarūnas prie sudegusių namų

Baimę Vitai kelia dėdė, kuris netrukus po nelaimės bandė iš sudegusių namų išnešti daiktus, pagrobė šunį ir grasino užbaigsiąs brolio pradėtą ir neužbaigtą darbą – nužudysiąs dukterėčią ir trypsiąs ant jos kapo. Dėl tokių grasinimų vyras buvo sulaikytas policijos. Šiuo metu jis yra suimtas.

„Tiesiog šokas. Dėl visko išgyvenu. Su dėde nebendraudavau. Matydavau jį tik tuomet, kai pas tėvą atvykdavo“, – patikino Vita.

Slegia didžiulės tėvo skolos

Per plauką likau gyva. Ir kai susivoki, kad tavęs galėjo ir nebelikt tarp gyvųjų, kitaip vertini gyvenimą, kitaip žiūri į viską, kas aplink. Ir artimieji, suvokdami, kad vos likau gyva, nepaleidžia mano rankos.

Negana to, nusišovęs tėvas paliko didžiules skolas: ėmė paskolas žmonos ir dukros vardu, o visus pasiskolintus pinigus pragėrė. Namas, kuriame nutiko nelaimė – nedraustas. Šiuo metu jis nepradėtas tvarkyti. Tik kitą rytą po nelaimės Šarūno draugai padėjo užkalti langus, išnešė dalį daiktų.

„Tas namas yra įkeistas. Įkeitėme, kad galėtume bent kiek padengti tėvo pridarytas skolas. Mano šeimai labai reikalinga finansinė parama. Norime sutvarkyti padegtus namus. Pinigų sumos reiktų bent tokios, kad galėtume padengti skolą kreditoriui. Skola labai didelė – siekia 10 tūkst. eurų“, – psichologinių ir sveikatos problemų kamuojama Vita įvardijo turinti ir dar vieną didžiulę bėdą.

Paklausta, ar tikrai norėtų sugrįžti į namus, kuriuose – tiek daug blogų prisiminimų, mergina patikino, kad mąsto apie įvairias galimybes. Tarp jų – ir namo pardavimas. Juk skolas reikia kažkaip grąžinti.

O pabėgti nuo šios skaudžios beprotybės į užsienį ir ten pradėti visko iš naujo nesinori?

„Gal ir būtų gerai. Sunku apie kažką dabar galvoti“, – liūdnai nutęsė mergina.

Nejau jos tėvas visuomet savo vaikams buvo monstras? Gal vis dėlto vaikystėje buvo jaučiama jo meilė? Viską pakeitė tik vėlesnis besaikio alkoholio vartojimas?

„Aš jo visad bijojau. Ligonis. Apie kokią dar meilę galima kalbėti, kai tėvas savo dukrą nužudyti bandė? Per plauką likau gyva. Ir kai susivoki, kad tavęs galėjo ir nebelikt tarp gyvųjų, kitaip vertini gyvenimą, kitaip žiūri į viską, kas aplink. Ir artimieji, suvokdami, kad vos likau gyva, nepaleidžia mano rankos...“ – paklausta, ar žiaurūs įvykiai suartino su draugu Šarūnu, atsakė Vita.

Prašo paaukoti

Paklausta, ar svajoja apie savo šeimą, mergina net neabejodama atsakė teigiamai. Vis dėlto pirma reikia atsistoti ant kojų, sustiprėti morališkai, fiziškai. Susidėlioti gyvenimą atgal į vėžes.

„Brangūs žmonės, po įvykusios nelaimės – sugadintos sveikatos ir sudegusių namų – labai sunku nepalūžti ir bandyti atsistoti ant kojų. Šeimos išlaidos ir skolos auga, patys nebepajėgiame susitvarkyti. Todėl kiekvienas jūsų paaukotas euras mums būtų labai svarbus, padėtų po truputį grįžti į vėžes ir į rytojų žvelgti pozityviau“, – į visuomenę su prašymu iš ligoninės palatos kreipėsi Vita, kuriai teko padovanoti net ir mylimą augintinį, nes nėra kam šiuo metu jo prižiūrėti.

Finansinę paramą Vitai Sankauskaitei galima suteikti:

VŠĮ „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“

AB Swedbank b/k 73000

LT267300010142143000

Mokėjimo paskirtyje nurodyti: namo apstatymui ir buities įsigyjimui

PayPal: info@gerumoranka.eu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai