Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 28

Pranciškonų bėgimas Kretingoje su ministru priešaky: bėgs dėl samčio sriubos

Skalsi sriuba ir keletas riekių duonos – tokie pietūs ne vienai dešimčiai Kretingos rajono varguolių yra kasdienybė. Kad skurstantieji gautų dubenį sriubos ir dar tiek pat jos pasiimtų su savimi, jau daugiau nei du dešimtmečius Kretingoje rūpinasi pranciškonų įsteigta labdaros organizacija „Rūpestėliai“. Dėl jos šį sekmadienį Kretingos gatvėmis pasipils bėgikai.

Antrą kartą organizuojamo renginio „Šv. Pranciškaus taurė“ sumanytoja – „Rūpestėlių“ vadovė Akvilė Virbalienė, idėją parsivežusi iš Bostono, kur regėjo organizacijos „Išganymo armija“ organizuojamą labdaros renginį. Moteris taip pat yra Klaipėdos valstybinės kolegijos Socialinio darbo katedros vedėja.

„Tai tik pradžia, organizuojant akcijas visko būna. Riziką įvertinome, kad gali būti nuostolinga, tačiau pernai, rengiant pirmąjį renginį, mums pasisekė – idėją parėmė Plungės „Rotary“ klubas, mums paaukojęs pinigų, mašinos maistui vežioti įsigijimui, kurios mums labai reikėjo ir garsiai apie ją kalbėjome“, – pasakojo moteris, neabejojanti, kad šiemet labdaros renginys sutrauks dar gausesnį būrį dalyvių.

Pernai „Šv. Pranciškaus taurės“ bėgime dalyvavo apie 400 bėgikų, jų ir rėmėjų dėka buvo surinkta per 5 tūkstančius eurų, už kuriuos labdaros valgyklai nupirktas automobilis.

Organizatorių nuotr./Pernai bėgime dalyvavo apie 400 dalyvių.
Organizatorių nuotr./Pernai bėgime dalyvavo apie 400 dalyvių.

Dalyvių daugėja

Į šiųmetį renginį, kurio šūkis „Nebėk nuo problemos – bėk maratoną“, jau užsiregistravo apie 500 bėgikų, neabejojama, kad iki sekmadienio jų skaičius dar išaugs.

„Vadinasi, ir finansiškai būsime patenkinti, nors išlaidų patiriame nemažai – medaliams, įvertinimams, reklaminėms skrajutėms, tai įdirbis ateičiai. Džiugu, kad dalyvių gausėja.

Bėgime dalyvaus ir Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, palaikantis idėją, kad svarbu suburti bendruomenę, atkreipti dėmesį į esančius šalia, o tuomet greta atsiras ir finansai. Džiaugiamės Kretingos rajono įmonių socialine atsakomybe, kurios parėmė renginį, o mes dvi trasas pavadinome jų vardu“, – bendrovėms „Varkojis ir Ko“ bei „Ringesta“ dėkojo A.Virbalienė.

Jos teigimu, bėgdami šiame renginyje žmonės vienu metu atliks net du gerus darbus – sutelks bendruomenę vienam tikslui ir paaukos alkstančiajam. Skaičiuojama, kad Kretingos pranciškonų įkurtoje labdaros valgykloje, kuria rūpinasi „Rūpestėliai“, kasdien valgo per 80 vargstančiųjų.

Tai labdaros valgykla, kurioje neturi pasisakyti vardo, dėl ko atėjai, kuri tiesiog įgyvendina pirminę misiją „Pavalgydink alkaną“.

„Organizacija „Rūpestėliai“ valgydina Kretingos rajono žmones, kurie patiria vargą. Labdaros valgyklą lanko žmonės, kurie gyvena skurde, turi socialinių problemų, priklausomybių, mažas pajamas, yra grįžę iš įkalinimo įstaigų. Jų turime apie 200, bet kasdien tiek nevalgo.

Tai labdaros valgykla, kurioje neturi pasisakyti vardo, dėl ko atėjai, kuri tiesiog įgyvendina pirminę misiją „Pavalgydink alkaną“. Kasdien nuo 10 iki 12 val. žmonės gali ateiti į valgyklą, kur duodama karšta sriuba ir duona. Sriuba yra skalsi, su mėsa, pavalgius tikrai jaučiamas sotumas. Vargstantiesiems įdedame maisto išsinešti – tos pačios sriubos ar kruopų, gėrybių, kurių gauname iš ūkininkų, geradarių. Ateiti į labdaros valgyklą yra labai sunku... Tai orumo paminimas, nes reikia ateiti prašyti. Vertiname tai, šeimoms, kurios patiria vargą, skiriame produktų, kad gamintų patys savo namuose“, – pasakojo A.Virbalienė.

Registruos dar porą dienų

Norintys dalyvauti bėgime turi galimybę užsiregistruoti internetu Lietuvos bėgimo taurės tinklalapyje, o šeštadienį – „Rudenėlio“ šventėje, kuri vyks Kretingos rotušės aikštėje. Sekmadienį, bėgimo dieną, registracija jau nebebus vykdoma.

„Yra keletas bėgimo distancijų – 400 metrų, 3 km, 10,5 km, 21 km, arba kitaip, pusmaratonio. Didžioji dalis dalyvių renkasi 3 km, nes ilgoms distancijoms, natūralu, reikia sportinio pasiruošimo“, – sakė už bėgimo organizavimą atsakingos viešosios įmonės „Socialinių inovacijų studija“ direktorius Mindaugas Kaikaris, pasidžiaugęs, jog tiek pernai, tiek šiemet į bėgimą gausiai įsitraukia vietos gyventojai, mokyklų auklėtiniai. Išbandyti jėgas tolimesnėse distancijose atvyksta bėgikai iš visos Lietuvos.

„Yra Lietuvos bėgimo turnyras, susidedantis iš 13 etapų, vienas jų yra Kretingoje. Šio turnyro dalyviai kaupia įskaitos taškus, tad nemažas skaičius asmenų atvyksta į varžybas, prisideda prie šios idėjos įgyvendinimo“, – sakė M.Kaikaris.

Prie labdaros valgyklos veiklos kiekvienas bėgimas prisidės savo startiniu mokesčiu, kurio dydis priklauso nuo distancijos. Bėgsiantiems 3 km auka sudarys 5 eurus, 10 km – 8 eurus, 21 km – 11 eurų, o 400 metrų distancijoje dalyviai galės dalyvauti nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas