Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 25

Koronavirusą „iš proto“ išvedantis vaistas gali išgelbėti nuo ligoninės ir mirties

Farmacininkai turi naujienų tiems, kurie ne itin sunkiai susirgo COVID-19. Kompanija „Merck“ pateikė prašymą įregistruoti vaistą, kuris, kaip rodo tyrimai, perpus sumažina riziką užsikrėtus koronavirusu atsidurti ligoninėje ir apsaugo nuo mirties. Ši žinia jau įkvėpė melagieną – pradėtas platinti gandas, esą medikamentas galėtų išnaikinti virusą.
COVID-19 sukelti simptomai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Šis vaistas pavadinimu molnupiraviras priverčia virusą mutuoti iki mirties. Jis būtų pirmas geriamas medikamentas nuo koronaviruso. Iki šiol ligai gydyti patvirtinti vaistai (remdesiviras arba vienakloninių antikūnų kokteilis) yra leidžiami į veną ar suleidžiami vieną kartą kaip, pavyzdžiui, skiepai.

Vaistas sukelia chaosą

Molnupiraviras yra eksperimentinis vaistas, kurį sukūrė Atlantoje (JAV) įsikūrusio Emory universiteto ne pelno siekianti kompanija DRIVE kaip priemonę nuo Venesuelos arklių encefalito viruso.

2015-aisiais DRIVE vadovas pasiūlė virologui iš kito universiteto išbandyti vaistą su koronavirusais. Pasirodė, kad molnupiraviras veikia ir prieš juos. Dar vėliau vaistą įsigijo bendrovė iš Majamo „Ridgeback Biotherapeutics“, kuri kartu su „Merck“ ėmėsi jį tobulinti.

Šis vaistas, kaip ir remdesiviras, yra nukleozido (cheminio junginio, gauto prie ribozės ar deoksiribozės žiedo prijungiant nukleobazę), analogas. Jis atkartoja kai kurias RNR dalis, bet veikia visiškai skirtingai.

Įsibrovęs į žmogaus organizmo ląstelę, SARS-CoV-2 turi sukurti savo RNR genomo kopiją, kad atsirastų naujas virusas.

Remdesiviras yra lyg grandinės stabdytojas – jis neleidžia enzimui (fermentui – baltyminiam katalizatoriui), kuris kuria tas RNR grandines, pridėti daugiau jungčių.

Molnupiraviras, priešingai, įsitraukia į RNR dauginimą ir, patekęs vidun, sukelia chaosą – gali pakeisti konfigūraciją, mėgdžioti kai kuriuos nukleozidus.

Šios RNR grandinės tampa klaidingais kitų viruso genomų šablonais. Taip vyksta taškinės mutacijos. Kai jų susikaupia itin daug, viruso dauginimasis žlunga. Kaip tariant, virusas mutuoja tol, kol miršta.

Vaistas turi dar vieną privalumą – kadangi mutacijos kaupiasi atsitiktinai, virusams sunku sukurti atsparumą jam.

Jau paprašė įregistruoti

„Merck“, kurianti šį vaistą kartu su „Ridgeback Biotherapeutics“, jau pateikė paraišką JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracijai (FDA) dėl vaisto molnupiraviro kaip vaisto nuo COVID-19 sąlyginės registracijos. Sprendimo tikimasi gruodžio pradžioje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Merck“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Merck“

Ši prieš 130 metų įkurta farmacijos kompanija tikisi analogiškų sprendimų visame pasaulyje.

Savo prašymą ji pagrindė sėkmingais bandymų rezultatais. Kaip buvo nurodyta spalio pradžioje išplatintame pranešime spaudai, tyrimų III fazėje vaistas reikšmingai sumažino hospitalizacijos ir mirties riziką suaugusiems žmonėms, kurie susirgo lengva ar vidutine COVID-19 forma.

123RF.com nuotr./Kosulys
123RF.com nuotr./Kosulys

Tik 7,3 proc. pacientų (28 iš 385), gavusių molnupiraviro, per 29 dienas atsidūrė ligoninėje. Placebo grupėje buvo paguldyti į ligoninę arba mirė 14,1 proc. tiriamųjų (53 iš 377). Aštuoni iš pastarųjų mirė, gavusiųjų molnupiraviro grupėje apie mirtis per keturias savaites nebuvo pranešta.

Bandymuose galėjo dalyvauti žmonės, kuriems buvo diagnozuota lengvos arba vidutinės formos COVID-19. Simptomai jiems pasireiškė per 5 dienas nuo diagnozės. Tyrimų dalyviai privalėjo turėti bent vieną rizikos faktorių.

Rezultatai parodė, kad molnupiraviras sumažino hospitalizacijos ir mirties riziką visose tiriamųjų grupėse (kurios gavo vaisto). Tam įtakos neturėjo nei rizikos faktoriai, nei simptomų pasireiškimo laikas. Maždaug 40 proc. pacientų ėminių buvo atlikti viruso genomo sekoskaitos tyrimai. Iš jų rezultatų paaiškėjo, kad molnupiraviras buvo vienodai efektyvus prieš gamma, delta ir miu variantus.

Įvairių šalutinių reiškinių pasireiškimo dažnis buvo panašus ir vaistą gavusiųjų, ir placebo grupėje (atitinkamai 35 proc. ir 40 proc.). Su vaistu susiję pašaliniai reiškiniai pirmoje grupėje pasireiškė net dažniau (12 proc. ir 11 proc.). Bet gerokai mažiau žmonių iš molnupiraviro grupės dėl pašalinio poveikio sustabdė dalyvavimą tyrime (1,3 proc. ir 3,4 proc.).

Pagalba skurdesnėms šalims?

Be minėtų privalumų, molnupiraviras turi dar kelis: paprastą platinimą (užtektų recepto ir apsilankymo vaistinėje), laikymo sąlygas (kambario temperatūroje), vartojimą (per burną), jį būtų galima išgerti tiesiog namie ir jau ankstyvoje ligos stadijoje.

Virologo Richardo Plemperio iš Atlantoje įsikūrusio Džordžijos valstijos universiteto žodžiais, virusui reikia „kirsti kuo anksčiau ir kuo stipriau“. Mat kuo sunkiau serga pacientas, tuo silpniau jį veikia vaistai.

123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai ligoninėje
123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai ligoninėje

Todėl viliamasi, kad jis būtų išsigelbėjimas skurdesnėms valstybėms, kurios iki šiol neįstengia savo gyventojų aktyviau skiepyti nuo COVID-19, nes neįstengia įsigyti nepigių vakcinų.

Bet bijoma, kad molnupiraviras bus vis dar per brangus. JAV jau susitarė įsigyti tiek šio vaisto, kad užtektų 1,7 mln. gydymo kursų. Šio pirkinio vertė – 1,2 mlrd. dolerių arba maždaug 700 dolerių už vieną 5 dienų gydymą.

Tokia kaina yra mažesnė nei gydymo remdesiviru ar antikūnų kokteiliu, bet nemažai daliai pasaulio – vis dar per didelė. Priešingai nei, pavyzdžiui, vakcinų gamintojos „Pfizer“ ir „Moderna“, „Merck“ jau sudarė sutartis su keliomis Indijos kompanijomis dėl generinių vaistų gamybos.

Tai leis šioms nustatyti savo kainą (kalbama apie 20 dolerių už gydymo kursą) ir parduoti medikamentą šimtui skurdesnių šalių, ypač – Užsachario Afrikoje, kur iki šiol paskiepyta apie 3 proc. gyventojų.

Prieš porą dešimtmečių „Merck“ buvo kritikuojama, kad vaistus nuo ŽIV pardavinėjo už kainas, kurios buvo neįkandamos Afrikos valstybėms. Šį kartą kompaniją pripažino būtinybę padaryti vaistą kuo prieinamesnį.

123RF.com nuotr./Vaistai
123RF.com nuotr./Vaistai

Tiesa, net ir įperkamas vaistas skurdesnėms šalis nebūtinai taps panacėja – joms gali pritrūkti diagnostinių galimybių kuo anksčiau nustatyti COVID-19 ir pradėti gydyti.

Ministras nežadėjo išnaikinti COVID-19

Žinia apie naują vaistą nuo koronaviruso jau spėjo įkvėpti bent vieną melagieną – buvo klaidingai interpretuoti Šri Lankos ministro žodžiai apie molnupiravirą.

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinami įrašai su tariamu jo teiginiu, esą šis vaistas greitai šioje saloje „visiškai išnaikins“ COVID-19.

„Valstybės ministras Channa Jayasumana sako, kad sveikatos paslaugų sektoriaus vadovas pareikalavo parengti „Merck“ sukurtos kapsulės, kurią naudoja daugelis valstybių koronavirusui išnaikinti, būtinas vartojimo taisykles“, – teigiama įraše sinhalų kalba naujienų kanale „Hiru News“, kuris turi daugiau nei 2 mln. sekėjų.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Kitame įraše kalbama apie „kapsulę, kuri bus įsigyta visiškai išnaikinti COVID“.

Bet šios interpretacijos yra klaidingos. Vaizdo įraše, kuris buvo publikuotas kartu su tuo pačiu „Hiru News“ straipsniu, Ch.Jayasumana nesako, kad minėtas vaistas „visiškai išnaikins“ COVID-19.

Anot jo, sveikatos ekspertų paprašyta nuomonės, ar šį vaistą būtų prasminga naudoti Šri Lankoje, kokį jo kiekį būtų galima įsigyti ir kada jo būtų galima sulaukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas