Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 09

Prašymų laikyti ginklą bumas: per devynias dienas dvigubai viršytas mėnesio vidurkis

Policijos departamentas mato staiga išaugusį prašymų laikyti ginklą kiekį, sako departamento atstovas Ramūnas Matonis. Vasarį tokių prašymų buvo gauta dvigubai daugiau nei įprastą mėnesį, tačiau kovas žada dar didesnius krūvius – per devynias mėnesio dienas jau beveik pakartoti vasario rodikliai.
Serialo „Pasmerkti IV“ naujojo sezono pristatymo akimirka
Pistoletas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Įprasta norma per mėnesį būdavo 200–250 prašymų. Per visą vasario mėnesį buvo 500, o per devynias kovo mėnesio dienas jau yra gauta 490 prašymų“, – 15min sakė R.Matonis.

Anot jo, pagal įstatymus prašymai turi būti išnagrinėti per 30 dienų, juos tvarkant reikia kreiptis į kitas institucijas, todėl tiek pareigūnai, tiek tarnautojai šiuo metu patiria itin didelius krūvius.

„Prašome žmonių neskubėti – tikrai yra ginklų ir šaudmenų, visiems jų užteks. Jeigu tikrai kažkam reikia, tai ir vėliau bus galima įsigyti tą ginklą“, – pažymėjo Policijos departamento atstovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Ramūnas Matonis Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Ramūnas Matonis Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas

Visgi pirmadienį portalas vz.lt. skelbė, kad Lietuvos ginklų pardavėjai susiduria su ekipuotės ir su ginklų trūkumu.

Ginklų parduotuves valdančios įmonės „Survival“ direktorius Vaidotas Janušonis tuomet teigė, kad daugelio gamintojų ir prekybininkų atsargos dabar pirmiausia važiuoja į Ukrainą: gabenamos šarvinės liemenės, plokštės, balistiniai šalmai.

„Akivaizdu, kad reikia didinti gamybos apimtį, bet neaišku, kada tuo užsiimančios gamyklos galės aprūpinti visus. Su skirtingais gamintojais kalbame kasdien, jie sako gaunantys šimtus užklausų iš įvairiausių valstybių“, – portalui sakė jis.

Ginklų parduotuves Vilniuje, Plungėje ir Rokiškyje turinčios įmonės „Oksalis“ vadovas Gytis Misiukevičius taip pat nurodė, kad per savaitę buvo nupirkti visi parduotuvėse buvę pusiau automatiniai ginklai ir labai daug pistoletų.

Lietuvos ginklų savininkų asociacijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 94–95 tūkst. ginklų savininkų, tarp jų patenka medžiotojai, sportininkai, apdovanotieji vardiniais ginklais, turintys ginklus savigynai, taip pat ir Šaulių sąjungos nariai, kuriems suteikta teisė turėti karinės paskirties ginklą.

Pagal Lietuvos įstatymus, ginklą laikyti galima medžioklei, sportui, savigynai, profesinei veiklai, kolekcijoms sudaryti, mokymui ar moksliniam tyrimui. Savo tarnybai ginklus taip pat gali turėti šauliai, o profesinės karo tarnybos kariai ar Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai ginklą gali įsigyti individualiems praktiniams įgūdžiams tobulinti.

Priklausomai nuo paskirties, mažiausias ginklą turinčiojo amžius svyruoja nuo 18 iki 23 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas