2021 06 24 /12:51

Praūžusi audra vartė medžius – kliuvo namams, automobiliams, 5 tūkst. – be elektros

Gelbėtojams praėjusią parą darbo netrūko – iš viso gelbėjimo pajėgos vyko į 128 iškvietimus, iš kurių 90 – šalinti nuvirtusių medžių nuo važiuojamosios kelio dalies. Naktį praūžusi audra daugiausiai medžių vartė Kauno apskrityje. Beje, medžiai virto ir ant elektros linijų – ESO duomenimis, 5 tūkst. Lietuvos gyventojų šiuo metu neturi elektros.
Ant namo nuvirtęs medis Prienuose
Ant namo nuvirtęs medis Prienuose / Juratė Motūzienė

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Žilinskas 15min tvirtino, kad praėjusią parą dėl gamtos stichijos iškvietimų skaičius buvo išaugęs keletą kartų palyginus su įprastine para. Iki 6 valandų ryto gelbėtojai vyko į 128 iškvietimus, kurių didžioji dauguma susijusi su vėjo sukeltais padariniais – ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtusiais medžiais.

Daugiausiai kartų gelbėtojai vyko į Kauno apskritį – 37 kartus ir Alytaus apskritį – 24 kartus. Tarp miestų dominuoja Prienai, Kaunas, Jonava, Kaišiadorys.

S.Žilinskas informavo, kad nėra duomenų, jog dėl nuvirtusių medžių būtų nukentėję žmonės, tačiau buvo apgadinti 4 automobiliai Kaune, Radviliškyje.

Užfiksuotos ir 3 medžių griūtys ant pastatų. Ant namų medžiai nuvirto Alytuje, Biržuose ir Radviliškyje.

Kaip 15min pasakojo Prienų gyventoja Juratė Motūzienė, medis ant daugiabučio, esančio Beržyno parke, užvirto ir Prienuose.

„Tarp 21-22 valandos virto daug medžių. Prienų Beržyno parkas stipriai nuniokotas“, – pasakojo J.Motūzienė, vienoje feisbuko grupėje pasidalinusi nuvirtusių medžių vaizdais.

Juratė Motūzienė/Prienuose ant namo nuvirtęs medis
Juratė Motūzienė/Prienuose ant namo nuvirtęs medis

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento situacijų koordinavimo skyriaus vyriausiojo specialisto teigimu, šiandien nuo 6 valandos ryto taip pat gauta iškvietimų dėl nuvirtusių medžių, tačiau statistiką departamentas galės pateikti vėliau.

Juratė Motūzienė/Nuvirtęs medis Prienuose
Juratė Motūzienė/Nuvirtęs medis Prienuose

Be elektros – 5 tūkst. gyventojų

Kaip ir po kiekvienos didelės audros, dalis gyventojų liko be elektros. ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas 15min informavo, kad šiuo metu elektros neturi 5 tūkst. gyventojai – žymiai mažiau negu anksti ryte, kai be elektros buvo likę 18 tūkst. gyventojų.

„Buvome pasiruošę, susitprintos brigados, žiūrėjome, kur eis audra. Operatyviai gedimai sutvarkomi, dalis nuotoliniu būdu atstatoma“, – sakė P.Kalmantas.

123RF.com nuotr./Elektros tiekimas
123RF.com nuotr./Elektros tiekimas

Pasak jo, gedimai fiksuoti ten, kur ėjo audra – t.y. visoje Lietuvoje, išskyrus vakarinę dalį.

„5 tūkst. sąlyginai nedidelis skaičius, nepalyginsi, ko galima tikėtis po pavasario audrų ar žiemą. Dedame visas pastangas kuo greičiau atstatyti elektros tiekimą“, – sakė P.Kalmantas.

Trečiadienį gyventojai buvo įspėti, kad vakare Lietuvoje gali kilti didelės liūtys, kai kur buvo žadamas škvalas. Vakare škvalas išties užfiksuotas Utenos rajone, audra pasiekė Kauną, tačiau Vilnius išsisuko trumpalaike liūtimi.

15min primena, kad ir šiandien vietomis lis smarkiai, kris kruša, o kai kur kils škvalas. Škvalo metu numatomi staigūs vėjo sustiprėjimai iki 15–20 m/s. Sausiau išliks Žemaitijoje, čia lietaus tikimybė numatoma nedidelė. Temperatūra palengva ims slūgti, įdienojus didesnėje šalies dalyje ji jau nesieks 30 laipsnių ir bus tarp 27–29 ir tik vietomis šalies Rytinėje pusėje dar sušils iki 30–31 laipsnio karščio. Ties vakariniu šalies pakraščiu bus gaiviau, ten šils tik iki 22–24 laipsnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento