Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 31

Premijos ligoninių darbuotojams: vienur 60 eurų laiko įžeidimu, kitur negavo nė cento

Viešai prisistatyti nepanoręs Kauno klinikų gydytojas šių metų kalėdines premijas vadina pasityčiojimu. Anot jo, sulaukus 60,5 euro, daugumai darbuotojų norėjosi juos grąžinti atgal. O štai dirbantys Santaros klinikose iš viso jokių priedų nesulaukė. Kitaip, nei daugiausiai vargo Lietuvoje su COVID-19 pacientais turėjusi LSMU Kauno ligoninė, kuri išmokėjo trigubai didesnes premijas nei pernai.
Santaupos
Premijos/ Asociatyvi nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiemet Kauno klinikų darbuotojams šventės skurdžios – išmokėtos premijos po 60 eurų ir 50 centų... Valdžios pasityčiojimas...“, – laišką redakcijai pradėjo Kauno klinikų gydytoju pristatęs vyras.

Anot jo, pernai gruodį prieš pat šventes gydytojams buvo išmokėtos 450 eurų siekiančios premijos. Slaugytojoms ir sanitarams jos buvo kiek mažesnės ir siekė apie 270 eurų.

„Šiemet Kalėdos skurdžios – visiems vienodos premijos po 60,50 euro. Tiesiog dauguma darbuotojų, pamatę tokias vadinamas premijas, norėjo jas grąžinti atgal. Išėjo kaip įžeidimas“, – piktinosi laiško autorius.

Sunkūs finansiškai metai

Kaip 15min teigė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė, LSMU ligoninės Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė, Kauno klinikos kiekvienų metų pabaigoje stengiasi paskatinti darbuotojus vienkartinėmis piniginėmis išmokomis.

Premijų dydis kasmet buvo apskaičiuojamas priklausomai nuo pastarųjų metų ligoninės veiklos rezultatų, taip pat ir finansinio rodiklio.

Kauno klinikos šventinėms premijoms skyrė 651 157,92 euro.

„Nors Lietuvoje galiojantys teisės aktai neįpareigoja mokėti vienkartinių piniginių išmokų, mes suprantame, kaip svarbu skatinti darbuotojus ir kurti motyvuojančias darbo sąlygas, todėl stengiamės tą daryti net ir šiais, finansiškai sudėtingais, metais.

Šie pandeminiai metai buvo išskirtinai sunkūs visoms šalies gydymo įstaigoms: didėjo išlaidos vaistams, asmens apsaugos priemonėms, atsirado papildomos išlaidos pacientų ir darbuotojų testavimui, didėjo elektros, dujų bei kitų paslaugų kainos, be to, rudenį kelti darbuotojų atlyginimai, kuriems reikėjo skirti papildomų lėšų.

​Nepaisant pandemijos keltų iššūkių, vis tik nusprendėme visiems ligoninės darbuotojams (taip pat ir rezidentams) išmokėti vienodo dydžio vienkartines pinigines išmokas, ir tam skyrėme didžiąją dalį sutaupytų lėšų – 651 157,92 euro“, – paaiškino Kauno klinikų atstovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos

Pasak jos, kiekvienas darbuotojas, kurių ligoninėje dirba daugiau nei 7200, nepaisant užimamų pareigų, gavo vienodą vienkartinę piniginę išmoką, atsižvelgiant į užimamo etato dydį. 1 etatu dirbančiam darbuotojui skirta 100 eurų premija, tad atskaičiavus mokesčius valstybei, premijos dydis iš tiesų tapo gerokai mažesnis nei įprastai.

„Suprantame, kad šios simbolinės solidarumo premijos neatspindi realaus Kauno klinikų gydytojų, rezidentų, slaugytojų ir visų kitų darbuotojų indelio į pacientų sveikatą ir universiteto ligoninės progresą. Kiekvienas Kauno klinikų darbuotojas yra svarbus ir už sunkų bei atsidavusį darbą yra vertas tikrai daugiau. Todėl apgailestaujame, kad šiemet neturėjome finansinių galimybių paskatinti darbuotojų didesnėmis premijomis“, – teigė A.Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Santaros klinikos premijų nemokės

15min nusprendė pasidomėti, o kokias premijas darbuotojams šiemet skyrė kita didžiausia šalies gydymo įstaiga – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos.

Kaip tikino Gitana Letukienė, Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene, rugsėjo pabaigoje visiems Santaros klinikų darbuotojams iš įstaigos vidinių resursų buvo išmokėtas darbo užmokesčio skirtumas už 9 mėnesius, susidaręs atgaline data pritaikius naują darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarką.

Vidmanto Balkūno nuotr./Santaros klinikos
Vidmanto Balkūno nuotr./Santaros klinikos

„Derybų su darbuotojų atstovais metu buvo aptarta ir su tuo susijusi įstaigos finansinė situacija bei ribotos galimybės mokėti šventines premijas 2021 metais. Įstaigos finansinę situaciją apsunkina ir ženkliai padidėjusios išlaidos dėl COVID-19 pandemijos valdymo. Dėl šių aplinkybių 2021 metais šventinės premijos Santaros klinikų darbuotojams nebus mokamos“, – patikino G.Letukienė.

Premijos – trigubai didesnės

Taigi abi klinikos savo sprendimus mažinti priedus ar iš viso jų nemokėti motyvuoja tuo, kad pandemijos metu dėl COVID-19 išaugo jų gydymo įstaigų išlaidos.

Tačiau daugiausiai COVID-19 pacientų šalyje gydžiusi ir tebegydanti LSMU Kauno ligoninė premijas šiemet išmokėjo ir jos buvo kur kas didesnės nei pernai.

2021 metais šventinės premijos Santaros klinikų darbuotojams nebus mokamos.

Kaip 15min teigė Saulius Tvirbutas, LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas, šiais metais visiems darbuotojams prieš šventinį laikotarpį paskirta 300 eurų priemoka.

„Vienkartinė piniginė išmoka skirta visiems įstaigos darbuotojams proporcingai pagal užimamą darbo krūvį bei dirbtą laiką. Pernai ji siekė 100 eurų. Tokios vienkartinės metinės išmokos ir jų dydis paskiriamos atsižvelgiant į metų finansinę ligoninės situaciją“, – paaiškino S.Tvirbutas.

LSMU Kauno ligoninėje dirba per 3 tūkst. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento