Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 19

Premjeras: manome, kad vasarą galės vykti masiniai renginiai

Jei situacija dėl COVID-19 Lietuvoje neblogės, bus duotas leidimas vasarą organizuoti masinius renginius, teigia premjeras Saulius Skvernelis. Tiesa, planuojama riboti renginių dalyvių skaičių.
Koncerto akimirka
Koncertas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pagal dabartinę situaciją manome, kad jau birželį, liepą, rugpjūtį masiniai renginiai galėtų taip pat pradėti funkcionuoti. Ir tik tam tikri apribojimai bus taikomi, šiuo atveju, žiūrovų skaičius bus ribojamas“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo premjeras.

Trečiadienį Vyriausybė, jo teigimu, svarstys renginių organizatoriams aktualų grafiką.

„Tikiuosi, Vyriausybė rytoj pritars, teatrų, koncertų, kitų masinių renginių organizatoriai gaus grafiką, teigiamai epidemiologiniai situacijai esant, kada, kokie renginiai ir su kiek žiūrovų galėtų vykti“, – vylėsi S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad renginiuose svarstoma leisti dalyvauti ne tūkstančiams, o šimtams žmonių.

„Kažkokių labai didelių masinių renginių – vargu ar bus priimtas sprendimas, kad jie bus sugrąžinti. Kalbame, ko gero, apie šimtus žmonių, ne apie tūkstančius“, – antradienį spaudos konferencijos metu Seime teigė jis.

TAIP PAT SKAITYKITE: A.Veryga prieš karantino nutraukimą: „Verčiau pasilikti ilgesniam laikui“

Dabar uždarose erdvėse organizuojami renginiai bei susibūrimai yra draudžiami. Atvirose erdvėse jie galimi, kai renginio metu neišlipama iš automobilio ir automobilyje yra ne daugiau kaip 2 asmenys, ar kai renginyje dalyvauja ne daugiau kaip 30 dalyvių ir užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų.

Kol kas premjeras sakė negalintis atsakyti, ar karantinas dėl COVID-19, kuris numatomas iki gegužės 31-osios, bus pratęstas. Šiuo klausimu esą vyksta teisinės diskusijos.

Galimas variantas, kad gali likti ekstremali situacija.

„Jeigu mes turėsime galimybes tam tikrą žmonių ir visuomenės saugumą užtikrinti be šito režimo, galimas variantas, kad gali likti ekstremali situacija. Bet tiesiog mums reikia pažiūrėti, nes daug kas, kas šiandien yra tam tikri ūkinės veiklos ribojimai, yra pagrįsti Užkrečiamųjų ligų ir kontrolės įstatymu, ir ten yra forma karantino šalies mastu arba tam tikroje teritorijoje“, – komentavo ministras pirmininkas.

Jis palankiai atsiliepė apie valstybės institucijų ar verslo rezultatus dirbant nuotoliniu būdu. Tokį darbo metodą jis paragino tęsti ir toliau, nors kai kurie darbuotojai jau grįžta į biurus.

„Tie, kas organizuoja darbą nuotoliniu būdu, bekontaktį, laikantis saugumo reikalavimų, jį reikėtų tęsti, tikrai tokias galimybes palikti“, – teigė S.Skvernelis.

Nuo gegužės 15 dienos Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiams, keliaujantiems tarp Baltijos valstybių, judėjimo ribojimai buvo panaikinti. Dėl to paties, pasak premjero, tariamasi su Suomija ir Lenkija. Panašu, su Lenkija derybos pasistūmėjo toliau.

„Stebėsim situaciją, turim pasirinkti bendrus vardiklius, kokie dalykai tai leistų padaryti, ir, aišku, reikalinga ir iš pačios Lenkijos iniciatyva. Mūsų pasiūlymai yra, diskusijos vyksta. [...] Tikrai nenorėčiau konkrečios datos pasakyti, bet, matyt, galima kalbėti apie pakankamai greitą sprendimą“, – žadėjo ministras pirmininkas.

Su Suomija dėl laisvesnių galimybių keliauti derasi Estija, teigė S.Skvernelis.

„Dėl Suomijos, čia kolega Estijos ministras pirmininkas daugiau diskutuoja. Matyt, reikėtų per kitą Baltijos valstybių ministrų pirmininkų susitikimą tą klausimą apkalbėti“, – teigė S.Skvernelis.

Tiesa, jis darė prielaidą, kad minėtos šalys laukia rezultatų, kas bus su COVID-19 atvejais sienas atvėrus Baltijos šalyse: „Jeigu neturėsim protrūkių, tai bus geriausias argumentas, kad galime judėti ir grįžti palaipsniui į įprastą mums gyvenimą.“

Vyriausybė trečiadienį, anot premjero, žada svarstyti ir skrydžių į Norvegiją atlaisvinimus.

„Trečiadienį taip pat bus svarstomas klausimas, matyt, Vyriausybėje, dėl reguliaraus skrydžio su Norvegija“, – sakė jis.

„Pakeliui ir LOT skrydžiai į Varšuvą“, – pridūrė premjeras.

Lietuvoje ekstremali situacija dėl COVID-19 tęsiasi nuo vasario 26 dienos, karantinas – nuo kovo 16-osios. Atsižvelgiant į atvejų skaičių, karantino sąlygos palaipsniui švelninamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas