Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 26 /10:32

Premjeras: nuo birželio 1-osios žmonių ribojimo nebeliks, judėjimas į Latviją vyks laisvai

Karantiną bus siūloma pratęsti iki birželio pabaigos, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Nuo birželio 1-osios, anot jo, nebegalios reikalavimas viešose vietose burtis ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, taip pat galės laisvai vykti sporto renginiai. Premjeras antradienį pranešė, kad judėjimas į Latviją taip pat nebebus ribojamas, tačiau saugumo reikalavimų laikytis vis dar reikės.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nuo birželio pradžios siūloma atsisakyti apribojimo, kuris nustato, jog viešose vietose gali burtis ne didesnės kaip 5 asmenų grupės. Be viso kito, tai reiškia, kad bus galima žaisti gatvės krepšinį, futbolą ir kitus „kontaktinius“ žaidimus.

Sporto renginiams nustatomos tokios pat sąlygos, kaip ir kitiems renginiams. Atvirose erdvėse jie galės vykti, kai susirinks ne daugiau nei 300 žiūrovų ir dalyvių, bus užtikrinamas bent metro atstumas tarp žiūrovų. Uždarose erdvėse – ne daugiau kaip 100 žiūrovų ir dalyvių, užtikrinamas 2 metrų atstumas tarp žiūrovų“, – feisbuke antradienį rašė S.Skvernelis.

Jis pažymėjo, kad, jei epidemiologinė situacija neblogės, skaičius gali ir didėti. Premjero teigimu, preliminariai nuo birželio 15 dienos dalyvių ir žiūrovų skaičius atvirose erdvėse galėtų didėti iki 500, uždarose – iki 150-ies.

Nuo birželio pradžios, pasak S.Skvernelio, visiškai atveriama siena su Latvija. Judėjimas bus laisvas, nebeliks jokių postų ir patikrinimų.

Taip pat pranešta, kad kavinėms ir naktiniams klubams bus leidžiama dirbti iki 23 valandos.

„Atsižvelgus į verslo asociacijų prašymą restoranų, kavinių, kitų maitinimo įstaigų, taip pat naktinių klubų veiklą planuojama ilginti iki 23 valandos.

Ir dar kartą dėl kaukių. Viešose vietose, kaip žinia, jų dėvėti nebeprivaloma. Kaip ir valgant bei geriant viešojo maitinimo įstaigose, sportuojant, lankantis baseinuose ar pirtyse.

Tačiau kaukes vis dar reikia dėvėti ten, kur susirenka daug žmonių, kur jie užtrunka ilgesnį laiką, kur neįmanoma užtikrinti saugių atstumų – o tai reiškia padidintą epidemiologinę riziką. Šios vietos – tai turgavietės ir kitos viešos prekybos vietos, vieši renginiai, ekskursijos, viešojo transporto įlaipinimo vietos, taip pat ir pats viešasis transportas“, – rašė S.Skvernelis.

Seime žurnalistams jis teigė, jog karantiną bus siūloma pratęsti iki birželio pabaigos. Dėl to trečiadienį turėtų spręsti Vyriausybė.

Klausiamas, nuo ko priklausys, kiek dar karantinas dėl COVID-19 Lietuvoje tęsis, S.Skvernelis teigė, kad tam bus nustatyti kriterijai.

„Tiek, kiek atitiks tam tikrus epidemiologinius rodiklius. Matyt, rytoj Vyriausybėje patvirtinsime tokias rekomendacines formas, pagal medikų, epidemiologų siūlomus kriterijus. Bus bent keturi kriterijai, kuriems esant karantinas arba bus tęsiamas, arba ne“, – dėstė ministras pirmininkas.

Karantinas, pasak premjero, yra teisinis režimas, kuris esą iš esmės skirtas dviems dalykams: „Pirmiausia, tai susiję su ekonomine parama, nes daug priemonių, kurios yra taikomos karantino metu ir po karantino, tai labai svarbu. Antras teisinis rodiklis yra visgi ligos plitimo ir įvežimo galimybių suvaldymas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras žadėjo, kad trečiadienį Vyriausybei priėmus nutarimą dėl karantino, praktiškai grįšime į mums įprastą gyvenimą, nors ribojimų, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, liks.

„Neturint karantino nebūtų įmanoma atlikti reikalingos medicininės patikros prie mūsų sienų arba atvykstantiems asmenims į Lietuvą, antras dalykas – kas susiję su masiniais renginiais, tam tikrais ribojimais“, – teigė S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas