Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 05 /17:51

Saulius Skvernelis negražią žemės ūkio ministro Broniaus Markausko istoriją vadina šeimos reikalais

Premjeras Saulius Skvernelis teigė išklausęs žemės ūkio ministro Broniaus Markausko pasiaiškinimų dėl jo šeimos ūkininkavimo ypatybių ir tvirtino, kad to jam pakanka. Tuo metu ministras B.Markauskas 15min pripažino, kad truputį gavo pylos nuo premjero, tačiau į klausimus, kas už jo mamą Sofiją Markauskienę pildė paraiškas ES paramai gauti, neatsako.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Man paaiškino ministras, kokios yra aplinkybės, ir man kol kas to užtenka“, – žurnalistams ketvirtadienį aiškino S.Skvernelis.

„Aš matau pono Markausko veiklą kaip ministro veiklą, tai ir vertinu kaip žemės ūkio ministro veiklą, o jo šeimos reikalus ir šeiminius santykius turėtų ponas Markauskas pats ir vertinti“, – kalbėjo jis.

15min antradienį paskelbė, kad ministro gimtajame Trušelių kaime ministro šeima naudojasi sklypais be savininkų leidimo, tai 15min patvirtino du iš keturių sklypų savininkų.

Ketvirtadienį 15min paskelbė, kad veikla šiuose plotuose S.Markauskienės vardu deklaruojama Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA), nurodant, kad žemę nuomojasi. Už tai S.Markauskienei ketverius metus buvo mokamos išmokos.

Tačiau premjeras S.Skvernelis šioje istorijoje įžvelgia tik tai, kad ministro šeima dirbo apleistą žemę.

„Ta žemė, kuri yra neprižiūrima, turėtų ne tik teorinės būti sankcijos ir numatytas poveikis (už nepriežiūrą – aut.). Tai daro didelę žalą žemės ūkiui“, – ketvirtadienį kalbėjo premjeras.

Tiesa, jis pridūrė, kad susitarimai dėl naudojimosi žeme su savininkais turi būti sudaryti ir, jo žodžiais, įforminti priimtina forma.

Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /B.Markauskas ir S.Skvernelis
Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /B.Markauskas ir S.Skvernelis

„Truputį“, – ketvirtadienį 15min paklaustas, ar sulaukė iš premjero pabarimo, atsakė B.Markauskas. Jis su premjeru ketvirtadienį kartu susitiko su Veiviržėnų kaimo bendruomene.

Paklaustas, kaip deklaracijose galėjo atsirasti netikslumų ir ar jis jas pildė, B.Markauskas sakė: „Tai nėra netikslumas, nes yra patikros atliekamos, turi atitikti, kas yra deklaruota, nėra netikslumų“.

Į klausimą, ar buvo susisiekęs su kitų žemių savininkais, jis teigė, kad jam sunku atgaminti istoriją, nes jis ilgą laiką dirbo Žemės ūkio rūmų pirmininku ir ūkio reikalais rūpindavosi tik epizodiškai.

„Gyvenimiška atvejis, čia iš tikrųjų nemažai ūkininkų turi tokių problemų, kadangi iš tiesų nėra reikalavimo rašyt sutarčių ir daug kas susitaria žodžiu. Aišku, ypatingai tose vietose, kur vyksta intensyvi prekyba žeme, kur statoma, kartais kai savininkai pasikeičia, net neįmanoma ūkininkui sužinoti, jei pats savininkas nesikreipia, nei pavardės, nei adreso, Registrų centras neduoda, iš tiesų, tai tam tikra prasme tai detektyvas“, – 15min kalbėjo ministras.

Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /Bronius Markauskas
Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /Bronius Markauskas

Jis kalbėjo, kad NMA esą reikalauja, kad ūkininkai pateiktų tik 40 proc. žemės valdymo dokumentų, jei yra klaidos, o jei klaidų nėra, dokumentų išvis nereikia pateikti.

Savo deklaracijoje Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) B.Markauskas yra nurodęs motiną kaip asmenį, dėl kurios gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas