Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 29 /13:38

Premjeras Saulius Skvernelis susitikimą su Theresa May ir Šiaurės šalių vadovais išmainė į regos korekcijos procedūrą

Antradienį Osle prasidedančioje ir tris dienas truksiančioje Šiaurės tarybos sesijoje dalyvaus visų Šiaurės bei į susitikimą tradiciškai kviečiamų Baltijos valstybių ministrai pirmininkai. Prie jų prisijungs ir Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May. Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis šio renginio savaitę pasiėmė atostogų ir pagerino savo regėjimą.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kasmet tuo pačiu metu vienoje iš Šiaurės šalių rengiamame aukščiausių politinių vadovų pasitarime kalbamasi ne tik apie regiono problemas ir derinamos bendros pozicijos saugumo, ekonomikos, socialinių reikalų klausimais.

Šiemet Norvegijos sostinėje Osle vyksiančiame susitikime Lietuvą atstovaus užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Su Th.May ir kitais įtakingais vadovais susitikti turėjęs Lietuvos premjeras šią savaitę atostogauja.

Premjerui atlikta regos korekcijos procedūra

15min dėl šių neskelbtų atostogų pasiteiravus S.Skvernelio patarėjo Skirmanto Malinausko, jis teigė, kad atostogos susiję su „tam tikromis sveikatos problemomis“. Apie šias problemas, pasak jo, premjeras nenori kalbėti viešai.

Vėliau S.Malinauskas BNS atskleidė, kad nedidelė akių operacija Vyriausybės vadovui atlikta penktadienį, dėl jos S. Skvernelis iki trečiadienio yra pasiėmęs atostogų ir jas gali tekti pratęsti.

„Teko kalbėti su ministru pirmininku, jis jaučiasi gerai, tačiau po tokios procedūros reikia laiko, kad atsistatytų regėjimas, praeitų skausmas“, – teigė S. Malinauskas.

Jis tvirtino, kad premjeras tikisi trečiadienį jau pirmininkauti Ministrų kabineto posėdžiui, tačiau neatmeta, kad jei sveikata atsistatyti nespės, atostogas gali pratęsti ir iki penktadienio.

Anot S. Malinausko, prieš darant operaciją, S. Skvernelis negalėjo, kaip įprasta, naudotis kontaktiniais lęšiais, todėl turėjo nešioti akinius.

Operaciją suplanavo anksčiau nei kasmetinį susitikimą

Jis taip pat patvirtino, kad operacija planuota iš anksto, todėl premjeras negalėjo vykti į Osle vykstantį dviejų dienų Britanijos, Šiaurės ir Baltijos šalių lyderių susitikimą. Lietuva ir Latvija į šį susitikimą delegavo užsienio reikalų ministrus, likusios šalys – Jungtinė Karalystė, Švedijos, Norvegija, Danija, Suomija, Estija ir Islandija dalyvauja Vyriausybės vadovų lygmeniu.

„Lietuvai atstovauja užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, jis yra tikrai patyręs ir gali šaliai atstovauti aukštu lygmeniu“, – sakė S. Malinauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas

Praėjusiais metais Helsinkio susitikime dalyvavęs premjeras tikino, kad toks Šiaurės šalių ir Baltijos valstybių susitikimų formatas itin naudingas Lietuvai.

Jo teigimu, Šiaurės šalių ir Baltijos valstybių susitikimuose lengviau kalbėti apie regiono interesus nei bendraujant tik su Latvijos ar Estijos lyderiais.

Konservatoriai reikalavo premjero paaiškinimo

Seimo užsienio reikalų komiteto nariai, konservatoriai Emanuelis Zingeris ir Žygimantas Pavilionis, 15min paskelbus apie premjero nedalyvavimą Lietuvai svarbiame renginyje, viešai kreipėsi į Saulių Skvernelį, prašydami paaiškinimo.

„Šiandien Norvegijoje vykstančiame Šiaurės, Baltijos šalių ir Jungtinės Karalystės premjerų susitikime Lietuva yra atstovaujama tik užsienio reikalų ministro lygiu. Tai iš principo yra labai blogas žingsnis diplomatijoje, reiškiantis nepakankamą atstovavimą bei prarastas galimybes tiesiogiai spręsti regionui ir mūsų valstybei svarbius klausimus kartu su kitais premjerais.

Todėl kreipiamės į Ministrą Pirmininką prašydami paaiškinti, kas sutrukdė dalyvauti šiame susitikime bei ginti Lietuvos interesus tinkamu politiniu lygiu? Tokie susitikimai paprastai planuojami prieš daugelį mėnesių, todėl tiek Premjerui, tiek jo sekretoriatui turėjo būti puikiai žinoma apie šį svarbų renginį gerokai iš anksto ir planai turėjo būti pakoreguoti atitinkamai“, – pažymėjo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Ž.Pavilionis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Pasak parlamentarų, pastarojo meto Ministro Pirmininko politiniai pasirinkimai dėl savo darbotvarkės jau pradeda kelti vis didesnį nerimą.

„Kai Ministras Pirmininkas vietoje Seimo specialiai sušaukto posėdžio jo veiklai aptarti pasirenka įmonių atidarymo šventes, tai parodo jo niekinamą požiūrį į Lietuvos parlamentą bei opoziciją. Tačiau kai jis neranda laiko ir galimybių susitikti su viso regiono Ministrais Pirmininkais, tai jau pradeda kenkti Lietuvos nacionaliniams užsienio ir saugumo interesams“, – teigė Ž. Pavilionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas