Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 15

Premjerė apie Vasario 16-ąją: bandymai šventę sumenkinti rodytų nepagarbą sau

Lietuvos valstybės atkūrimas yra dovana, sako premjerė Ingrida Šimonytė. Ir jokie skirtingi požiūriai į vakcinas ar Stambulo konvenciją, anot jos, nėra tokie dideli, kad šią dovaną galėtų nuneigti. Kalbėdama apie galimus neramumus per Vasario 16-ąją sostinėje, I.Šimonytė teigia, kad tokie bandymai rodytų žmonių nepagarbą sau.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Antradienį, duodama interviu LRT radijo laidai „Ryto garsai“, I.Šimonytė teigė, jog per Vasario 16-ąją ji tikisi šventės.

„Manau, kad jokie nesutarimai, jokie skirtingi požiūriai į vakcinas, Stambulo konvenciją ar kažkokius kitus klausimus nėra tokie dideli, kad jie galėtų paneigti dovaną, kurią likimas Lietuvos tautai davė vasario 16-ąją.

Bandymas kažkokiu būdu tai sumenkinti, keliant kažkokį triukšmą ar trukdant kalbėtojams kalbėti, ar panašiais būdais, galbūt rodo žmonių nepagarbą sau, negu kad kažką kitą“, – komentavo ministrė pirmininkė.

Paklausta, ar jaučiasi ką nors dariusi, ar galėjusi ką nors padaryti, kad Vasario 16-ąją neramumų nekiltų, I.Šimonytė pasvarstė, jog Vyriausybė galėjo nesiekti suvaldyti COVID-19 pandemijos.

Bet tada esą greičiausiai būtų nepatenkinta kita visuomenės dalis.

„Galėjom, pavyzdžiui, palikti pandemiją valdytis pačiai save. Klausimas, kokie tuomet būtų kaštai ir ar išties tuomet būtų buvę geriau. Nes tokiu atveju mes turbūt būtume turėję žymiai didesnį mirčių skaičių, galbūt būtumėm turėję įvesti daug griežtesnį karantiną ir daug didesnius apribojimus žmonėms ir tai vėlgi būtų sukėlę tam tikrą nepasitenkinimą.

Įmanoma, kad elgiantis, priešingai, kažkaip kitaip, būtų tiesiog kita grupė, kuri būtų nepatenkinta Vyriausybės veiksmais.

Man atrodo, Vyriausybės priedermė yra paaiškinti savo sprendimus. Tačiau visą laiką reikia aiškiai suprasti, ir aš tą labai aiškiai suprantu, kad neįmanoma rasti sprendimų, kurie tinka visiems, o demokratijos forma yra tokia valdymo forma, kad savo nepasitenkinimą žmonės gali reikšti. Todėl visiškai įmanoma, kad elgiantis, priešingai, kažkaip kitaip, būtų tiesiog kita grupė, kuri būtų nepatenkinta Vyriausybės veiksmais. Galbūt ji elgtųsi nuosaikiai, galbūt ji elgtųsi taip pat – šito pasakyti niekas negali“, – svarstė premjerė.

Gal su tais, kurie Vyriausybės sprendimais nėra patenkinti, derėtų susitikti?

„Gyvas susitikimas? Yra klausimas, su kuo. Aš tikrai nebijau susitikti, man nėra jokios problemos. Klausimas, kas išties yra pašnekovas kitoje pusėje“, – svarstė I.Šimonytė.

Jos įsitikinimu, Vyriausybės vadovas pirmiausia turi atsiskaitinėti Seime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė Seime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė Seime

„Man atrodo problema yra tokia, kad labai daug žmonių Lietuvoje sau prisiskiria tautos vaidmenį. Aš taip pat esu iš tos pačios tautos ir, matyt, turiu teisę turėti savo nuomonę apie tai, kaip dalykai turėtų būti daromi. Tokiuose pasiūlymuose yra ir šiokio tokio nenuoširdumo, nes galbūt kažkas įsivaizduoja, kad galima atsistoti ant postamento ir pasikalbėti su 3 mln. žmonių, bet aš manau, kad taip nevyksta.

Manau, kad parlamentinėje demokratijoje žmonėms iš principo atstovauja renkama valdžia, yra atstovaujamasis organas, pavadinimu parlamentas, ir pirmiausia ten Vyriausybės vadovas privalo atsiskaityti žmonėms už tai, ką daro“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Šventė be protestų, su daugiau policijos

Vasario 16-ąją surengti kelias protesto akcijas sostinėje planavo Lietuvos šeimų sąjūdis, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė atsisakė jas derinti.

Šeimų sąjūdžio atstovas komunikacijai Algimantas Rusteika anksčiau 15min teigė, jog organizacija nebesieks derinti kitų protestų, o jos šalininkai išsiskirstys po savivaldybės organizuojamus vasario 16-osios renginius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika

„Jei žmonės kažkur nueis, paskanduos, nueis su vėliavom, visiškai to proceso nekontroliuojam ir nenorim kontroliuot“, – pažymėjo A.Rusteika ir tikino, jog apskritai Šeimų sąjūdžio šalininkai renginių metu yra nusiteikę būti taikūs.

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną sostinėje patruliuos daugiau policijos. Įspėjama: viešąją tvarką renginių metu pažeidę asmenys gali būti patraukti atsakomybėn.

Vasario 16-osios renginiuose, kaip įprasta, dalyvaus aukščiausi šalies vadovai. Juos saugo Vadovybės apsaugos tarnyba. Tarnyba 15min nurodė, jog pareigūnai yra tinkamai pasirengę reaguoti į bet kokią situaciją, galinčią įvykti šalia saugomo asmens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas