Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 25 /14:14

Premjerė atkirto galimybių pasu nepatenkintam A.Gedvilui: „Baikit audrinti visuomenę“

Seimo „darbiečio“ Aido Gedvilo nuomone, patvirtinus vaistą nuo COVID-19, Lietuvos gyventojai nebesiskiepys ir turimas vakcinas teks išpilti. Be to, epidemiologinei situacijai gerėjant, jo manymu, iš vaikų nebereikia reikalauti galimybių paso. Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad jokie vaistai nuo COVID-19 vakcinų nepakeis, o epidemiologinė situacija, pasak jos, gali ir pablogėti, jei mokyklose nebus laikomasi rekomendacijų.
Ingrida Šimonytė ir Aidas Gedvilas
Ingrida Šimonytė ir Aidas Gedvilas / 15min nuotr.

Nuomonę apie COVID-19 pandemijos valdymą, galimybių pasą, vaistus nuo koronaviruso Seimo narys A.Gedvilas (skeptiškai vertinantis vakcinas nuo COVID-19) ketvirtadienį išdėstė per Vyriausybės valandą Seime.

„PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos) vadas prieš gerą savaitę būsterį ir vaikų skiepijimą pavadino skandalu. Ir būtent dėl jūsų absurdiškų pandemijos nesuvaldymo metodų Lietuva šiandien yra ta šalis, kuri vadinasi skandalas“, – kreipdamasis į ministrų kabinetą kalbėjo parlamentaras.

Būtent dėl jūsų absurdiškų pandemijos nesuvaldymo metodų Lietuva šiandien yra ta šalis, kuri vadinasi skandalas.

Jis citavo PSO generalinio sekretoriaus Tedroso Adhanomo Ghebreyeso žodžius iš vaizdo įrašo, kuriuo pasidalijo ir savo „Facebooke“ paskyroje.

Organizacijos vadovas skandalu pavadino ne patį skiepijimą sustiprinančiąja doze ar vaikų skiepijimą, o skubėjimą tai daryti, kai didelė dalis pasaulio gyventojų dar nėra paskiepyti nė viena doze.

A.Gedvilas savo pasisakymą dėstė toliau:

„Žinau, kad SAM (Sveikatos apsaugos ministerija – 15min) svarsto aštuonių vaistų registravimo alternatyvas, tik visi supranta, kad patvirtinus vaistus vakcinavimo tempai ženkliai kris ir vakcinas teks išpilti. Pergyvenate dėl išleistų 57 mln. eurų vakcinoms? Atsiklauskite tautos. Ji sutiks tuos pinigus padovanoti farmacininkams, kad tik atgautų laisvę ir savo pamatines teises.“

Seimo narys teiravosi, ar, gerėjant situacijai, nereikėtų keisti tvarkos ir nebereikalauti iš vaikų, studentų galimybių paso.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aidas Gedvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aidas Gedvilas

„Kai buvo priimtas sprendimas pritaikyti galimybių pasą vaikams, su tikslu suvakcinuoti juos, sergamumo rodikliai augo. Šiandien situacija kiek kitokia, ir paskutinių septynių dienų pokytis, lyginant su ankstesnėmis septyniomis dienomis, jau yra -14 proc. Gal jau pats laikas baigti audrinti visuomenę, atstoti nuo vaikų, studentų ir atšaukti savo sprendimą?“ – teiravosi politikas.

Viliasi, kad mokyklos uoliai laikysis reikalavimų

Į klausimą sureagavo premjerė I.Šimonytė:

„Baikit audrinti visuomenę. Toks būtų mano paprastas jums atsakymas.“

Ministrė pirmininkė pabrėžė, jog jokie vaistai vakcinų nuo koronaviruso nepakeis, be to, jie nebus pigūs.

„Jūs puikiai žinote, jeigu bent kiek domitės, kad jokie vaistai nepakeis vakcinų. Vaistai, duok Dieve, bus tokie efektyvūs kaip rodo tyrimai, jie padės ankstyvose stadijose, jie nekainuos trijų eurų. Jūs pasiskaitykite, kiek kainuos tų vaistų kursas, tai nebus nemokama“, – kalbėjo premjerė.

Vaistai, duok Dieve, bus tokie efektyvūs kaip rodo tyrimai, jie padės ankstyvose stadijose.

I.Šimonytė reiškė viltį, kad epidemiologinė situacija šalyje ir toliau gerės, o gerėjo ji esą dėl to, nes vaikai turėjo ilgesnes rudens atostogas.

„Mes labai džiaugiamės atvejų augimo lėtėjimu, bet tas labiausiai turbūt susiję su tuo, kai vaikai dešimt dienų nebuvo mokyklose. Ir labai tikiuosi, kad dabar mokyklose visų epidemiologinių reikalavimų bus laikomasi taip uoliai, kad atvejų lėtėjimas ir toliau tęsis. Nes priešingu atveju mes užlipsim dar ant vieno kalniuko“, – perspėjo premjerė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Sukėlė sceną

A.Gedvilas akivaizdžiai nebuvo patenkintas tokiu atsakymu. Jis replikavo, jog į jo klausimą premjerė neatsakė, Seimo posėdžių salėje bandė savo poziciją išsakyti nuo šoninio mikrofono, tačiau posėdžiui pirmininkaujantis konservatorius Paulius Saudargas žodžio nesuteikė.

„Jūsų mikrofonas neįjungtas – tai viena, jums žodžio niekas nesuteikė – antras dalykas. Ministrai atsako taip, kaip jie supranta, jūsų teisė politiškai vertinti jų atsakymus taip, kaip norite. Prašau netrukdyti toliau posėdžio“, – kalbėjo jis.

Statistikos departamento duomenimis, 14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų sumažėjo ir siekia 919,1 atvejo – jis mažėja trečią savaitę.

Tuo metu septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis sumažėjo iki 9,8 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas