Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjerė: institucijos ieško techninių sprendimų prieš kontrabandininkų balionus

Lietuvos institucijos ieško techninių sprendimų prieš rūkalų kontrabandininkų pradėtus naudoti meteorologinius balionus, sako premjerė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Taip, tai yra naujas galvos skausmas, nes kontrabandininkai visada prisitaiko prie pasikeitusių aplinkybių, nes vis nori tą savo pelną uždirbti, na, o valstybės institucijoms tiesiog tenka ieškoti technologinių sprendimų su tais procesais kovoti“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovė.

Anot jos, viešoje erdvėje girdimi siūlymai kovai su 100 eurų vertės balionais pasitelkti kariuomenės turimas oro gynybos priemones nėra racionalūs.

„Kai ichtiandrai vandeniu plukdė cigarečių dėžes, Karinių jūrų pajėgų turbūt niekas neprašė su kontrabandininkais kovoti. Čia tokią paralelę galėčiau panaudoti“, – sakė I.Šimonytė.

„Taip, tai gana sudėtingas darbas, nes tai ne dronai, prieš kuriuos būtų galima naudoti antidroninę įrangą, bet nesakau, kad nėra techninių priemonių. Tas technines priemones ir bandome įgyvendinti, matysime, koks bus rezultatyvumas“, – teigė ji.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, pastaraisiais mėnesiais padaugėjo bandymų kontrabanda cigaretes iš Baltarusijos į Lietuvą gabenti pasitelkiant meteorologinius balionus.

Prie tokių balionų prikabinamos cigarečių dėžės ir GPS. Vėjo nešamas balionas kerta sieną ir po kurio laiko nusileidžia, o Lietuvoje esantys kontrabandininkai pagal GPS signalą randa nukritusį krovinį.

Dalis politikų teigia, kad tokie dideliame aukštyje skrendantys balionai kelia rizikų civilinei aviacijai ir gali būti panaudoti kitiems tikslams, ne tik kontrabandai gabentI.Šie balionai yra nusileidę Vilniaus oro uosto teritorijoje, kariuomenės bataliono mokymo lauke Alytuje.

Pasieniečiai anksčiau skelbė, jog iš daugiau kaip 600 šiemet fiksuotų meteorologinių balionų jie perėmė per 70.

Praėjusią savaitę pasieniečiai, Šaulių sąjunga, karo policija rengė bendras pratybas, kuriuose išbandyti meteorologinių balionų neutralizavimo būdai.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė, kad reaguodama į balionų keliamą grėsmę, ministerija parengė ir Vyriausybei pateikė įstatymų pakeitimus, kuriais Lietuvos sieną oru neteisėtai kertančius oro balionus su kontrabanda numušti galėtų Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei su strateginių objektų apsauga susiję pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas