Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjerė iš būsimo kariuomenės vado tikisi didesnio visuomenės įtraukimo į gynybą

Politikams derinant Raimundo Vaikšnoro kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vadus, premjerė Ingrida Šimonytė vienu svarbiausių darbų įvardija visuomenės įtraukimą į šalies gynybą.
Komendanto valandos pratybos Vilniuje
Komendanto valandos pratybos Vilniuje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Manau, kas taip pat yra labai svarbu, tai matyti visuomenės įsitraukimą kaip labai svarbų, nesikliauti tik savo profesionalumu, nepaisant to, kad tas profesionalumas yra labai aukštas ir svarbus aspektas“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė pirmininkė.

„Vis dėlto, turime vystyti visuotinės gynybos principą ir kiekvienas, kuris nori rasti savo vietą šalies gynyboje, privalo tą vietą rasti. Tai taip pat yra ir kariuomenės vado užduotis, kad nebūtų tų žmonių, kurie niekuo negali padėti ar nieko negali padaryti“, – pažymėjo ji.

Kaip svarbius reikalavimus būsimam kariuomenės vadui ji įvardijo ir tarptautinio darbo patirtį bei „pagarbą bendruomenėje“.

„Tai labai svarbu esamomis aplinkybėmis. O lūkestis yra tiesiog dėti visas jėgas ir pastangas, kad mūsų atgrasymo pajėgumai būtų maksimaliai stiprūs, mūsų sąveika su sąjungininkais būtų maksimaliai stipri“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Savaitės pradžioje keturių skirtingų frakcijų atstovai BNS patvirtino, kad prezidentas Gitanas Nausėda su parlamentarais derina R.Vaikšnoro kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vadus. Vėliau šią informaciją patvirtino ir prezidento patarėjas Frederikas Jansonas.

Jeigu R.Vaikšnoro kandidatūrai bus preliminariai pritarta, ji prezidento dekretu bus pateikta oficialiai.

Šiuo metu generolas tarnauja Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiosios vadavietės (SHAPE) štabo viršininko pavaduotoju kariniam rengimui.

R.Vaikšnoras yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.

Dabartinio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio penkerių metų kadencija baigiasi šių metų liepą.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą pritarus Seimui skiria ir atleidžia prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas