Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 11

Premjerė: Lietuva ir Izraelis gerai supranta laisvės vertę – demokratijoms svarbi kova už ją šiandien vyksta Ukrainoje

Niekas geriau nei žydų tauta nežino tragiškos kainos, kurią žmonija moka, jeigu sudėtingiausią valandą laisvės ir demokratijos idealai nėra ginami, o tyla ir „neutralumas“ ima viršų susidūrus su agresija, sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, sekmadienį dalyvavusi Amerikos žydų komiteto (American Jewish Committee, AJC) konferencijoje Tel Avive.
 Ingrida Šimonytė sekmadienį dalyvavo Amerikos žydų komiteto (AJC) konferencijoje
Ingrida Šimonytė sekmadienį dalyvavo Amerikos žydų komiteto (AJC) konferencijoje / Laima Penek | LRV nuotr.

Sakydama kalbą AJC konferencijoje premjerė akcentavo Rusijos karo prieš Ukrainą reikšmę globaliam saugumui.

„Putino neapykanta demokratijai, Rusijos karinis bendradarbiavimas su Šiaurės Korėjos ir Irano režimais, kolonializmą primenanti jos politika Afrikoje, taip pat informacijos, maisto, energijos ar net vandens pavertimas ginklu yra tik keli pavyzdžiai, rodantys, kaip Rusijos imperinės ambicijos kelia pavojų kur kas toliau nei driekiasi Ukrainos sienos“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

Brutalus karas, kita vertus, sutelkė bendraminčius partnerius, pridūrė premjerė. Europa, NATO šalys, visas demokratinis pasaulis niekada nebuvo toks vieningas, ir šią vienybę privalu išsaugoti, nes Rusijos vykdomas karas – tai kėsinimasis į laisvę, demokratiją ir teisės viršenybę.

„Kad karas baigtųsi kuo greičiau, demokratinių šalių bendruomenė turi neatidėliodama suteikti Ukrainai visą reikalingą ginkluotę, nes kiekviena uždelsta diena kainuoja žmonių gyvybes, tarp jų ir civilių“, – sakė premjerė.

Kalboje premjerė pažymėjo, kad ateities taikos sąlygas turi lemti Ukraina, bet ne agresorius. Kartu jokia taikos formulė negalima be teisingumo – tik atsakomybės įgyvendinimas, taip pat ir aukščiausių Rusijos vadovų, užtikrins pelnytą teisingumą aukų atžvilgiu ir padės nutraukti siaubingą Rusijos karų ciklą nuo pasikartojimo ateityje.

Premjerės teigimu, Izraelio patirtis siekiant teisingumo įgyvendinimo ir istorinės tiesos šiuo metu yra esmingai svarbus Ukrainai.

„Pastaraisiais metais tapome augančio Rusijos ir Irano aljanso liudininkais, abiem valstybėms pavertus save atstumtosiomis, išpažįstančiomis pasaulėžiūrą, nukreiptą prieš tariamai „dekadentiškus Vakarus“, – sakė premjerė, pridūrusi, jog Lietuva kaip ES narė ir toliau sieks sankcijų plėtros Iranui, perduodančiam Rusijai dronus, kuriais puolama Ukraina, ir destabilizuojančiam saugumo padėtį Artimuosiuose Rytuose.

AJC konferencijoje premjerė I. Šimonytė taip pat priminė gilius Lietuvos ir Izraelio kultūrinius ryšius, žydų indėlį į Lietuvos istoriją, pažymėjo artimus ir gerus dvišalius valstybių santykius šiandien bei pasveikino su šiemet minimu Izraelio valstybės įkūrimo 75-mečiu.

„Nepaisant geografinio nuotolio, esame kartu kaip tautos, įveikusios didžiulius iššūkius, kad išsikovotų teisėtą vietą pasaulyje“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas