Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 22

Premjerė: siūlymai didinti gynybos biudžetą Seimą turėtų pasiekti kovą

Siūlymai didinti Lietuvos gynybos biudžetą į Seimą turėtų atkeliauti per pavasario sesiją kovo pradžioje, teigia premjerė Ingrida Šimonytė. Papildoma suma gynybai, pasak jos, galėtų būti iki 0,4 proc. punkto nuo BVP.
Valstybės vėliavos iškėlimo ceremonija
Valstybės vėliavos iškėlimo ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Premjerė I.Šimonytė anksčiau šią savaitę patvirtino, kad Vyriausybė, įvertindama įtampas regione, svarsto šiemet tikslinti valstybės biudžetą, jame numatant daugiau lėšų gynybai.

Antradienį per Vyriausybėje surengtą spaudos konferenciją ji teigė, kad patikslinto biudžeto projektą į Seimą planuojama atnešti dar kovą.

Krašto apsaugos ministerija su kariuomene yra parengusios vertinimus, kokie pirkimai galėtų būti paankstinti.

„Jeigu nebūtų taip, kad Seimas būtų sušauktas į neeilinę sesiją, kovo pradžioje, manau, kad Vyriausybė bus pateikusi biudžeto patikslinimą.

Kaip minėjau, Krašto apsaugos ministerija su kariuomene yra parengusios vertinimus, kokie pirkimai galėtų būti paankstinti ir perkelti iš vėlesnių laikotarpių ir jiems reikėtų numatyti papildomas lėšas“, – dėstė ministrė pirmininkė.

Kiek konkrečiai bus siūloma didinti gynybos biudžetą, ji neįvardijo, tačiau pasvarstė, kad suma turėtų būti iki 0,4 proc. punkto nuo BVP.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Konkrečias sumas, manau, mes įvardysim tada, kada bus parengtas biudžeto pakeitimas. Bet mes kalbam apie kažką, kas yra maždaug iki 0,4 proc. punkto nuo BVP“, – dėstė I.Šimonytė.

Šiais metais Lietuvos krašto apsaugos sistemos finansavimas siekia kiek daugiau nei 1,2 mlrd. eurų, tai turėtų sudaryti apie 2,05 proc. BVP.

Anksčiau antradienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas nurodė, kad, atsižvelgiant į valstybės finansus, krašto apsaugai šiemet papildomai būtų galima skirti iki kelių šimtų milijonų eurų.

Apie planus didinti gynybos biudžetą 15min pirmadienį pasikalbėjo su politikais Seime. Opozicijos vertinimu, apie Lietuvos gynybos biudžeto didinimą diskutuoti galima, bet to, pasak politikų, neužtektų pagrįsti pakitusia saugumo situacija regione. Anot jų, Lietuvai realios konflikto grėsmės nėra, o lėšas derėtų nukreipti kitoms reikmėms.

Valdančiųjų gretose nusiteikimas gynybos finansavimo didinimo klausimu palankesnis.

Už kuo skubesnį Lietuvos gynybos biudžeto didinimą pasisako prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen 15min nurodė, jog iš principo būtų linkusi pritarti Lietuvos gynybos biudžeto didinimui.

Erikas Ovčarenko/BNS/Arvydas Anušauskas
Erikas Ovčarenko/BNS/Arvydas Anušauskas

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, padidintas šių metų gynybos biudžetas leistų įgyvendinti anksčiau priimtus sprendimus spartinti ginkluotės įsigijimus, rašo BNS.

Lietuva yra nutarusi ankstinti salvinės ugnies sistemų bei kovinių dronų įsigijimus. Krašto apsaugos ministras tikino, kad ankstinamų pirkimų yra ir daugiau, tačiau kol kas jie nebus viešinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas