Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 30

Premjerė susitiks su O.Šurajevu, raginančiu nutraukti verslo ryšius su Rusija ir Baltarusija

Trečiadienį ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė planuoja susitikti su komiku Olegu Šurajevu, kuris ragina nutraukti visus ekonominius ryšius su į karą Ukrainoje įsitraukusiomis Rusija ir Baltarusija. Taip pat – stabdyti Rusijos ir Baltarusijos vilkikų judėjimą per Lietuvos teritoriją.
Policija protestuotojus įkalbėjo neblokuoti kelio ties Baltarusijos siena.
O.Šurajevo inicijuotas protestas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Ministrės pirmininkės darbotvarkėje susitikimas su O.Šurajevu numatytas trečiadienį 16 val.

Susitikimo tikslus O.Šurajevas išdėstė savo paskyroje feisbuke.

„Mūsų tikslas yra nutraukti bet kokius ekonominius ryšius su Rusija ir Baltarusija, kad mūsų valstybė ir Lietuvos įmonės negeneruotų nei vieno cento į Rusijos biudžetą, kuri dabar vykdo genocidą Ukrainoje.

Pasaulis turi nustoti finansuoti genocidą Ukrainoje, tai neturi kainos, tai nėra derybų objektas. Čia neturi būti kompromisų. Todėl rytoj pas Ingridą Šimonytę mes siūlysime pradėti dirbti ties tuo sprendimu. Variantų ir kelių, kaip tai padaryti, yra išties nemažai“, – antradienį rašė jis.

Pasak O.Šurajevo, Lietuvai reikėtų ieškoti greitesnio teisinio sprendimo tam, kad ekonominių ryšių su Rusija ir Baltarusija neliktų.

„Dėl to gali susitarti ir visa Europos Sąjunga, ir Lietuva atskirai, ir Lietuva su partnerėmis (Estija, Latvija, Suomija, Lenkija).

Teisiškai tai įmanoma ir net sveikintina. Kalbėjome su tarptautinės teisės profesoriais, kurie patvirtino, kad tai labiau nei įmanoma“, – dėstė jis.

Taip pat, anot piliečio, reikėtų kalbėtis su verslais ir vežėjais, kurie nenori arba bijo persiorientuoti, be to, bijo, kad jų vietas užims latviai, estai ar kiti.

Apie tai kalbėsime, kalbėsim garsiai, ir jums, ir jūsų vaikams bus gėda už savo tėvus.

„Mes turime apsispręsti, ar Lietuva yra UAB'as, kuris kaupia pinigus be jokių principų, ar norim atstovauti viešajam interesui, kur pinigai nekainuoja daugiau nei gyvybė.

Kiekvienam vežėjui pasakysiu: aš jus matau, mes žinome schemas, pavardes, žinau jūsų ryšius su Rusija. Apie tai kalbėsime, kalbėsim garsiai, ir jums, ir jūsų vaikams bus gėda už savo tėvus. Tikrai taip“, – tikino O.Šurajevas.

Lietuva, anot jo, turi riboti prekių judėjimą iš Baltarusijos ir Rusijos. Taip pat – riboti Lietuvos įmonių veiklas, kurios vykdo verslą Rusijoje ir Baltarusijoje.

„Taip pat čia bus daug partizaninių būdų, kai kurie yra LABAI SKAUSMINGI, labai“, – pridūrė O.Šurajevas.

Norėjo surengti vilkikų blokadą

Sekmadienį O.Šurajevas gyventojus kvietė dalyvauti akcijoje Minsko plento 26-ajame kilometre ir blokuoti kelią Rusijos bei Baltarusijos vilkikams.

Visgi žadėta kelio blokada vilkikams neįvyko, policija ir akcijos organizatoriai sutarė nekonfliktuoti.

Į akciją sekmadienį atvykęs Policijos departamento generalinis komisaras Renatas Požėla pranešė, kad su iniciatoriais susitiks premjerė Ingrida Šimonytė.

Apie planuojamą ministrės pirmininkės susitikimą su O.Šurajevu sekmadienį 15min patvirtino ir jos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Sprendimų Europos lygiu nėra

Kiek anksčiau Baltijos šalių ir Lenkijos susisiekimo ministrai parengė kreipimąsi ir paragino Europos Sąjungą uždrausti krovinių gabenimą kelių transportu iš ir į Rusiją ir Baltarusiją.

Apie tai pranešė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Jo įsitikinimu, bendrą sprendimą dėl draudimo turėtų priimti visa ES.

„Jeigu viena šalis priimtų nacionalinius veiksmus, tai sukurtų arbitražo galimybes važiuoti per kitur – nebūtų poveikio. Tai mes kartu su Baltijos šalių, Lenkijos ministrais norim šitą diskusiją perkelti į Europos Sąjungos lygmenį, nes sprendimas būtų efektyvus tada, jeigu jis būtų padarytas visų“, – LRT komentavo ministras.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pašto ženklo pristatymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pašto ženklo pristatymas

Trečiadienį Susisiekimo ministerija 15min nurodė, jog jokių sprendimų dėl krovinių gabenimo iš ir į Rusiją bei Baltarusiją kol kas nėra.

„Ministrų (ir premjerų) laiškas praėjusią savaitę buvo aptartas Europos Vadovų Taryboje, tačiau kol kas nėra priimtas sprendimas dėl konkrečių tolimesnių sankcijų“, – atsakyme teigė ministerija.

Rusijos invazija Ukrainoje tęsiasi 35-ą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas