Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 28

Premjerės patarėjas ir krašto apsaugos ministras viešai aiškinasi santykius feisbuke

Premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas ekonomikos ir inovacijų klausimais Vaidas Navickas ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas viešai aiškinasi santykius feisbuke. V.Navickas krašto apsaugos ministro teiginius pavadino neatitinkančiais tikrovės, o šis neliko skolingas bei paragino patarėją neskleisti sąmokslo teorijų.
Arvydas Anušauskas ir Vaidas Navickas
Arvydas Anušauskas ir Vaidas Navickas / 15min nuotr.

Premjerės patarėjas įgėlė ministrui

Konservatorės premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas ekonomikos ir inovacijų klausimais Vaidas Navickas antradienį „Facebook“ paskelbė įrašą, kuriame pareiškė norįs „paneigti tikrovės neatitinkantį krašto apsaugos ministro samprotavimą, kad JAV generolui leitenantui (ats.) Benui Hodgesui penktadienį pasisakant „Vilniaus saugumo forume“ Seime „jam dar nebuvo žinoma idėja apie lietuviškos divizijos kūrimą“.

B.Hodgesas konferencijoje iškėlė nemažai aštrių klausimų.

„Ar Lietuva vykdo pratybas su visais šiais rezervistais? Aš esu beveik tikras, kad ne. Ar Lietuvos visuomenė padarė viską, kad būtų tokia pat atspari kaip suomiai? Aš taip nemanau. Ar Lietuva bendradarbiauja su Lenkija dėl sienų fortifikavimo? Negaliu pasakyti. Nemanau, kad taip“, – svarstė B.Hodgesas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Frederick Benjamin Hodges
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Frederick Benjamin Hodges

„Ar lietuviška įranga gali veikti kartu su latvių ir estų įranga? Nemanau, kad taip. Taigi, noriu pasakyti, kad Lietuvos saugumas priklauso ne tik nuo to, ar čia yra vokiečių karių. Tai ir visi kiti dalykai“, – pridūrė jis.

A.Anušauskas, komentuodamas B.Hodgeso mintis interviu LRT radijui teigė: „Tai nėra kritika. Jis pasakė, kad jo žiniomis, kad jis neturi pilnų duomenų. Jis abejoja. Jis išsakė savo abejones, nes neturėjo atsakymų. Tai tuos atsakymus jam galima duoti, jeigu jis paklaustų.“

V.Navickas tikina, kad ši idėja B.Hodgesui turbūt buvo žinoma ir iš kitų šaltinių, tačiau jis atsargos generolui apie tai buvo minėjęs susirašinėjime „prieš mūsų susitikimą ketvirtadienį Vilniuje“.

V.Navickas savo įraše taip pat pažėrė kritikos ministrui, kad, nors karas Ukrainoje trunka jau ilgiau nei metus, apie Lietuvos kariuomenės diviziją vis dar tik kalbama.

„Raginčiau kuo skubiau pereiti nuo idėjų prie veiksmų. Laiko toliau delsti neturime“, – rašo V.Navickas.

Ministras atkirto ir paklausė: ar jūs tikrai patarėjas?

Krašto apsaugos ministras neliko skolingas. Komentaruose po V.Navicko įrašu jis rašo: „Turiu atsiprašyti, kad neskaičiau jūsų privataus susirašinėjimo su generolu ir nežinojau, kad jūs jam minėjote apie planus kurti diviziją. Visada galite atsiversti divizijos kūrimo planus, kurie yra perduoti Vyriausybės kanceliarijai (gaila, kad ne jums asmeniškai). Sprendimas yra VGT rankose ir politikai laukia jūsų pozityvaus patarimo.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Komentaruose užvirus diskusijoms V.Navickas netiesiogiai papriekaištavo Krašto apsaugos ministerijai, jog ši penktadienį „būtent tuo pačiu metu“ organizavo savo renginį, „kaip senais gerais laikais“. „Antraštės galimai turėjo būti apie buvusį gynybos sekretorių Marką Esperį, o ne kažkokį ten Beną Hodgesą“, – rašė V.Navickas.

Į šį priekaištą A.Anušauskas sureagavo jau griežčiau: „Kas čia per sąmokslo teorijos? Lietuva vienu metu gali rengti kiek nori konferencijų. Bet gal pirmiausia pasidomėkit, kada Seime ir KAM konferencija suplanuotos bei laikai numatyti? Spėju kad nežinote, bet rašote savo kliauzes viešai. Jūs tikrai patarėjas?“

Dvi konferencijos

Buvęs Jungtinių Amerikos valstijų sausumos pajėgų vadas Europoje atsargos generolas B.Hodgesas penktadienį Seime dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Vilniaus saugumo forumas 2023“. Šią konferenciją rengė, be kitų, Pulkininkų asociacija ir Seimas.

Tuo pat metu Vilniaus Rotušėje vyko Krašto apsaugos ministerijos ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos rengiama Baltijos karinė konferencija, kurios pagrindinis pranešėjas buvo dr. Markas T.Esperis, buvęs JAV gynybos sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas