Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 18

Premjero patarėjas: dalis KAM siūlymų riboti informaciją – pertekliniai, jų neliks

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymai neleisti viešinti informacijos apie negalutinius valstybės ir valdžios institucijų sprendimus, vidaus darbo reikmėms skirtas nuomones, yra pertekliniai, sako premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.
Skirmantas Malinauskas
Skirmantas Malinauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Yra akivaizdu, kad šiuo atveju kai kurie siūlymai – pertekliniai ir jų paprasčiau neliks. Tai yra kol kas tik diskusija – mes turim suprasti“, – trečiadienį „Lietuvos ryto“ laidai „Lietuva tiesiogiai“ komentavo jis.

Taip S.Malinauskas atsiliepė apie KAM pateiktas, šiuo metu su suinteresuotomis institucijomis derinamas Visuomenės informavimo ir Teisės gauti informaciją iš institucijų ir įstaigų įstatymų pataisas. Jas priėmus, žiniasklaidai bei visuomenei nebūtų prieinama informacija, skirta tarnybiniam naudojimui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas ir Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas ir Saulius Skvernelis

Tai – valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų informacija, susijusi su klausimais, dėl kurių nėra priimtas galutinis institucijos ar įstaigos sprendimas, taip pat – vidaus darbo reikmėms skirtos nuomonės ir pozicijos, informacija apie institucijos ar įstaigos vidaus darbo tvarkos organizavimą.

Ministro pirmininko patarėjo teigimu, KAM teikdama pataisas siekia dalį įslaptintos informacijos priskirti tarnybinio naudojimo informacijai, bet tam esą užtektų pakeisti KAM veiklą reglamentuojančius teisės aktus.

„Yra dalykai, kurie – patikslinsiu, ką Krašto apsaugos ministerija akcentavo – kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, yra per griežtas reglamentavimas ir jie norėtų informaciją, kuri yra su slaptumo grifu, padaryti tarnybinio naudojimo. Tai yra niuansai, kuriuos mes išsispręsim būtent specialiais įstatymais reglamentuojančiais Krašto apsaugos ministerijos veiklą, jeigu tokia specifika yra.

Visuotinio ribojimo, be jokios abejonės, nebus.

Bet to visuotinio ribojimo, be jokios abejonės, nebus, ir šiuo atveju yra pasiūlymas, kuris tikrai galbūt teikiamas perteklinis arba apima sritis, kur jokių papildomų ribojimų atsirasti neturėtų“, – tikino S.Malinauskas.

Premjeras Saulius Skvernelis, anot jo, į šias pataisas žada atkreipti dėmesį.

„Tikrai nebus jokių kitų skandalų, visi gali nusiraminti, kad vėl kažkokia žiniasklaidos laisvė ar kažkokie kiti dalykai ribojami, ir vėl tas ažiotažas kiltų. To tikrai nebus“, – teigė patarėjas, pridurdamas, kad abejoja, ar apskritai reikėtų taisyti Visuomenės informavimo įstatymą.

Iniciatyva keisti informacijos teikimo tvarką KAM gimė po konsultacijų darbo grupėje. Ją iš KAM, Vidaus reikalų, Ekonomikos ir inovacijų bei Susisiekimo ministerijų atstovų praėjusių metų gruodžio 3-ąją sudarė premjeras S.Skvernelis.

Ministerijoms „buvo pavesta įvertinti su kibernetiniu saugumu ir kita neviešintina informacija susijusios informacijos teikimu pareiškėjams susijusį teisinį reguliavimą ir prireikus parengti atitinkamus teisės aktų projektus“.

Nors politiką visuomenės informavimo srityje formuoja Kultūros ministerija, jos atstovai į darbo grupės veiklą nebuvo įtraukti.

Kodėl? Ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyrius 15min nurodė, kad priežasčių nežino.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus įsitikinimu, priėmus siūlomus pakeitimus, visuomenė nesužinotų, kas ir kodėl vyksta valdžios įstaigose, kaip vyksta sprendimų priėmimas, pakeitimai esą leistų iš esmės bet kuriam valstybės tarnautojui, politikui ar valdžios įstaigai ignoruoti mūsų konstitucinę teisę į informaciją.

KAM teigimu, „siūlomos pataisos nekeičia ir neriboja viešintinos informacijos ar žiniasklaidos teisės ją gauti“. Priešingai – esą joms įsiteisėjus, dalis informacijos ateityje taptų prieinamesnė.

Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas