Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 30 /21:37

Prezidentas nemato galimybių R.Žemaitaičiui po rinkimų būti ministru

Prezidentas Gitanas Nausėda sako nematantis galimybių „Nemuno aušros“ lyderiui Remigijui Žemaitaičiui po Seimo rinkimų tapti ministru.
Gitano Nausėdos ir Albanijos Prezidento Bajram Begaj spaudos konferencija
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Po štai šitų nesibaigiančių pono Žemaitaičio pasisakymų ir „išminties perlų“ (...) aš tikrai nematau galimybių, kad šitas žmogus galėtų dirbti ministru“, – interviu LRT pirmadienį sakė šalies vadovas.

Anksčiau G.Nausėda yra sakęs, kad „Nemuno aušros“ lyderio antisemitiniai pasisakymai apsunkins ir jo galimybes būti valdančiojoje koalicijoje.

Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R.Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Politikas savo „Facebook“ paskyroje pernai birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla dėl politiko pasisakymų apie žydus. Pats R.Žemaitaitis ne kartą tvirtino savo teiginių nelaikantis antisemitiniais.

Pernai lapkritį politiko įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.

Naujausios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad ši politinė jėga – viena populiariausių šalyje.

„Nematau, nuo ko reikėtų apsivalyti“

Per 150 įvairių sričių visuomenininkų, intelektualų, signatarų, mokslo ir meno žmonių praėjusią savaitę viešai laišku kreipėsi į prezidentą G.Nausėdą, politinių partijų lyderius ragindami nedaryti koalicijų, neremti Lietuvai grėsmę keliančių politikų ir politinių jėgų.

Jį pasirašiusiųjų teigimu, balsavimas už antisemitinius, žmogaus teises ir europietiškas vertybes paminančius politikus bei politines jėgas yra balsavimas prieš Lietuvos valstybingumą ir už Rusijos įtaką.

Laiške G.Nausėda taip pat raginamas apsivalyti savo aplinką nuo antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusių asmenų. Pats šalies vadovas kreipimąsi sieja su rinkimais.

„Ką reikėtų apvalyti? Ką konkrečiai reikėtų išvalyti? Kalbate apie poną Frederiką Jansoną? Tai jisai toks pats antisemitas kaip ir konservatorių partijos vadovybės veikėjai. Ir šitokios nesąmonės yra kartojamos, manau, siekiant sudaryti tam tikrą dūmų uždanga prieš rinkimus, nukreipti dėmesį nuo tikrai rimtų problemų, su kuriomis susiduria konservatorių partija“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Per visus penkerius mūsų bendro darbo metus aš niekada nesu išgirdęs iš jo jokio antisemitinio pasisakymo ar juokelio, kaip, kad, deja, išgirstu iš pono Žemaitaičio. Taip kad aš nematau, nuo ko reikėtų apsivalyti“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas Žydų bendruomenės pirmininkės Lietuvoje Fainos Kukliansky raginimus pasisakyti apie R.Žemaitaitį taip pat siejo su rinkimais.

„Manau, kad tai yra ne visai derama ir tam tikra prasme man tai kvepia įsitraukimu į parlamento rinkimus“, – sakė jis.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas