Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 27

Prezidentas: paramos Ukrainai apimtis ir greitis – svarbūs siekiant taikos Europoje

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad paramos Ukrainai apimtis ir greitis yra esminiai veiksniai siekiant pergalės ir taikos Europoje.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Apie tai prezidentas kalbėjo antradienį susitikęs su Airijos Atstovų Rūmų pirmininku Seanu O'Fearghailu.

Susitikime taip pat aptartas dvišalis bendradarbiavimas, karas Ukrainoje ir paramai šiai šaliai, Europos saugumo ir Europos Sąjungos (ES) klausimai, pranešė Prezidentūra.

Anot prezidento, būtina visomis priemonėmis ir toliau remti Ukrainą. Jis susitikime teigė, kad būtina siekti Rusijos atsakomybės už agresijos nusikaltimus Ukrainoje, išreiškė tvirtą Lietuvos paramą specialaus tarptautinio tribunolo steigimui Rusijos karo nusikaltimams Ukrainoje tirti.

G.Nausėda taip pat pabrėžė sankcijų Rusijai ir Baltarusijai stiprinimo svarbą ir kvietė vengti išimčių, kurios sukuria naujų būdų išvengti sankcijų.

Susitikime taip pat aptarti ES plėtros klausimai. Pasak šalies vadovo, ES plėtra yra proga konsoliduoti demokratiją, užtikrinti taiką ir klestėjimą bei stabdyti autoritarinių režimų kišimąsi į ES kaimynystę. Anot šalies vadovo, svarbu pasiųsti pozityvų signalą Ukrainai jau šiais metais pradedant derybas dėl jos narystės ES.

Pasak G.Nausėdos, kova su nelegalia migracija tapo nuolatiniu Europos Vadovų Tarybos posėdžių darbotvarkės punktu, tad svarbu sukurti tinkamą teisinę bazę spręsti neteisėtos migracijos iššūkius.

Prezidentas taip pat išreiškė Lietuvos paramą 2021–2027 metų ES ilgalaikio biudžeto peržiūrai ir išskyrė šalies prioritetus: finansinę, karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai, ES išorinių sienų apsaugą, karinį mobilumą ir biudžeto lankstumą.

G.Nausėda susitikime kalbėjo vertinantis dvišalius santykius su Airija, jos paramą organizuojant lietuvių kalbos pamokas mokyklose visoje šalyje. Anot šalies vadovo, Lietuva yra pasirengusi ir toliau stiprinti politinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius su šia šalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas