Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 04 /17:11

Prezidentas Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriumi paskyrė D.Vedricką

Prezidentas Gitanas Nausėda naujuoju Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovu paskyrė ligšiolinį Centrinės perkančiosios organizacijos vadovą Darių Vedricką, pranešė prezidentūra. Naujas VPT vadovas skiriamas 4 metų kadencijai. D.Vedrickas naujas pareigas užims nuo gruodžio mėnesio.
Gitanas Nausėda susitiko su kandidatu į Viešųjų pirkimų tarnybos vadovus Dariumi Vedricku
Gitanas Nausėda susitiko su kandidatu į Viešųjų pirkimų tarnybos vadovus Dariumi Vedricku / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Naujajam direktoriui Prezidentas kelia lūkesčius toliau stiprinti VPT administracinius gebėjimus, tęsti ir tobulinti jos veiklą tiriant pažeidimus ir vykdant jų prevenciją, užtikrinant didėjančius pirkimų operatyvumo, duomenų atvirumo, paslaugų perkėlimo į elektroninę erdvę poreikius.

„Tikimasi, kad naujojo direktoriaus kompetencija ir patirtis centralizuotų viešųjų pirkimų srityje taip pat prisidės prie sėkmingo Prezidento inicijuotų pirkimų centralizavimo ir profesionalumo pokyčių įgyvendinimo“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šalies vadovas pabrėžia, kad VPT direktoriaus profesionalumas yra svarbi visuomenės pasitikėjimo VPT ir visa viešųjų pirkimų sistema sąlyga.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su kandidatu į Viešųjų pirkimų tarnybos vadovus Dariumi Vedricku
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su kandidatu į Viešųjų pirkimų tarnybos vadovus Dariumi Vedricku

Siekdamas didinti viešųjų pirkimų sistemos efektyvumą, Prezidentas inicijavo Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimus, kuriais būtų įtvirtinta strateginė viešųjų pirkimų politikos svarba, skatinamas pirkimų centralizavimas, didinamas profesionalumas. Pasak valstybės vadovo, VPT teks svarbus vaidmuo įgyvendinant šiuos pokyčius.

Trečiadienį prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su kandidatu į šias pareigas, šiuo metu Centrinei perkančiajai organizacijai vadovaujančiu Dariumi Vedricku.

Kandidatas vadovauti tarnybai D.Vedrickas žurnalistams sakė besitikintis rasti bendrą kalbą su naujais valdančiaisiais, o pagrindiniu tarnybos uždaviniu įvardijo kompetencijų ugdymą. Kompetencijos trūkumas, anot kandidato vadovauti VPT, yra Viešųjų pirkimų įstatymo daugelio pažeidimų priežastis.

„Mano nuomone, pagrindiniai dalykai turėtų būti kompetencijų ugdymas ir turime užduoti klausimą, kas mums svarbu – pasekmė ar priežastis. Turime daug Viešųjų pirkimų įstatymų pažeidimų, kai kurie iš jų yra smulkūs ir nulemti nekompetencijos. Kaip ir prezidentas minėjo, reikia ugdyti kompetencijas ir tam reikalingi teisės aktų projektai pateikti“, – pažymėjo D.Vedrickas.

Turime daug Viešųjų pirkimų įstatymų pažeidimų, kai kurie iš jų yra smulkūs ir nulemti nekompetencijos.

Jis patvirtino nesusitikęs su Vyriausybę formuojančiomis partijomis, bet teigė, jog tikisi surasti bendrą kalbą, nes „tikslas turi būti visų bendras – atverti viešųjų pirkimų sistemą ir didinti pasitikėjimą ja“.

Kandidatė į naujos Vyriausybės vadovo postą Ingrida Šimonytė sakė D. Vedricko beveik nepažįstanti.

„Esu keletą kartų susidūrusi Audito komitete, kai buvo svarstomi centralizuotų pirkimų klausimai. Sunku kažkokią baigtinę nuomonę pasakyti ar kažkaip labai griežtai apibūdinti (...) Nenoriu niekaip menkinti ar nuvertinti jo gebėjimų“, – žurnalistams trečiadienį po susitikimo su prezidentu sakė I. Šimonytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Tačiau ji pakartojo, jog tokia situacija, kai baigiantis Vyriausybės kadencijai į ilgą laiką buvusius laisvus postus skiriami žmonės, nėra gera.

„Nemažai tokių paskyrimų paskutinės minutės į pozicijas, į kurias nebuvo randama tinkamo žmogaus ar nebuvo skiriamas žmogus keletą metų, tai tas niekada labai gerai neatrodo, net jeigu siūlomi kartais patys kompetentingiausi žmonės“, – tvirtino I. Šimonytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

36 metų D.Vedrickas Centrinei perkančiajai organizacijai vadovauja nuo 2017 metų gegužės, anksčiau dirbo Ūkio ministerijoje viešųjų pirkimų politikos formavimo srityje, Vidaus reikalų ministerijoje.

Mykolo Romerio universitete jis baigęs viešojo administravimo bakalaurą, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute įgijęs viešojo administravimo magistrą.

VPT nuolatinio vadovo neturi metus laiko – nuo praėjusių metų spalio, kai iš šių pareigų pasitraukė Diana Vilytė. Tarnybai laikinai vadovauja direktoriaus pavaduotoja Jovita Petkuvienė.

Pagal įstatymą, VPT vadovą ketverių metų kadencijai skiria šalies prezidentas premjero teikimu. Vyriausybė yra nurodžiusi, kad D.Vedrickas yra Prezidentūros pasiūlytas kandidatas.

Naują centro dešinės koaliciją formuojančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiai I.Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę paragino kadenciją baigiančius valdančiuosius susilaikyti nuo naujų paskyrimų ir įdarbinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas