Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 21

Prezidentas – už tai, kad gynybos biudžetas būtų didinamas kuo skubiau

Prezidentas Gitanas Nausėda pritaria, kad Lietuvos gynybos biudžetas būtų didinamas ir kuo skubiau, teigia šalies vadovo patarėjas komunikacijai Ridas Jasiulionis.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Didinti biudžetą, pasak prezidento, reikia atsižvelgiant į saugumo situaciją regione.

„Saugumo situacijai regione blogėjant prezidentas pritaria kuo skubesniam gynybos biudžeto didinimui“, – atsakyme 15min dėstė R.Jasiulionis.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sekmadienį pranešė, kad siūlys dar šiemet didinti Lietuvos gynybos biudžetą.

Apie tai jis paskelbė paaiškėjus, kad Rusijos kariai lieka Baltarusijoje ilgesniam laikui, nei buvo skelbta anksčiau, be to, tebesitęsiant įtampai dėl galimos Maskvos invazijos į Ukrainą, rašo BNS.

Padidintas šių metų gynybos biudžetas, pasak A.Anušausko, leistų įgyvendinti anksčiau priimtus sprendimus spartinti ginkluotės įsigijimus.

Pirmadienį ministro atstovė spaudai Liepa Rimkevičienė 15min nurodė, jog siūlymai dėl šalies Lietuvos gynybos biudžeto didinimo yra derinimo stadijoje.

„Dar nieko negalime jums pasakyti skaičiais ar procentais, nes [projektas] derinimo procese. Jokios apčiuopiamos informacijos dar nėra, nei kada planuojame registruoti, nei kiek (bus siūloma papildomai skirti lėšų – 15min). Gal kažkas yra svarstoma, bet tai dar neviešinama“, – sakė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

A.Anušauskas anksčiau teigė, kad apie siūlymą šiemet ankstinti gynybos biudžetą yra informuotas prezidentas Gitanas Nausėda ir Vyriausybė.

Jis tvirtino besitikintis, kad šalies politiniai lyderiai susitelks šiam sprendimui, nepadarydami atnaujinto biudžeto priėmimo „pageidavimų koncertu“.

Kad Vyriausybė, įvertindama įtampas regione, svarsto šiemet tikslinti valstybės biudžetą, jame numatant daugiau lėšų gynybai, pirmadienį patvirtino premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji teigė, kad šiuo metu vertinami preliminarūs kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos siūlymai, dėl šių metų biudžeto tikslinimo konsultuojamasi su Finansų ministerija.

Tokį Vyriausybės vadovės komentarą BNS perdavė jos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Premjerės teigimu, gynybos finansavimas „šiomis aplinkybėmis yra Vyriausybės prioritetas“.

Apie planus didinti gynybos biudžetą 15min pirmadienį pasikalbėjo su politikais Seime. Opozicijos vertinimu, apie Lietuvos gynybos biudžeto didinimą diskutuoti galima, bet to, pasak politikų, neužtektų pagrįsti pakitusia saugumo situacija regione. Anot jų, Lietuvai realios konflikto grėsmės nėra, o lėšas derėtų nukreipti kitoms reikmėms.

Valdančiųjų gretose nusiteikimas gynybos finansavimo didinimo klausimu palankesnis.

Šiais metais Lietuvos krašto apsaugos sistemos finansavimas siekia kiek daugiau nei 1,2 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas