Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 25 /15:57

Prezidentė: B.Markausko pasitraukimas taps pagrindu konstruktyviam bendradarbiavimui

Sprendimas dėl Broniaus Markausko pasitraukimo iš žemės ūkio ministro pareigų taps pagrindu konstruktyviam valdžių bendradarbiavimui, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / 15min nuotr.

„Priimtas sprendimas dėl žemės ūkio ministro pasitraukimo sveikintinas. Tikiuosi, kad tai sudarys gerą pagrindą konstruktyviam bendradarbiavimui su Vyriausybe ir Seimu“, – trečiadienį teigė šalies vadovė komentare, kurį BNS perdavė jos Spaudos tarnyba.

D.Grybauskaitė anksčiau yra raginusi B.Markauską trauktis iš pareigų, teigdama, jog nemato galimybių jam toliau dirbti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas ir Saulius Skvernelis

„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi. Jis ją prarado“, – prieš kelias savaites transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė. Pasak jos, ministro reputacija kenktų Lietuvos įvaizdžiui Europos Sąjungos derybose dėl žemės ūkio finansavimo po 2020 metų.

„Jeigu Vyriausybės vadovas ir valdančioji dauguma manys, kad toks ministras jiems tinkamas, labai apgailestauju, kad mes turime tokią valdančiąją daugumą“, – yra sakiusi šalies vadovė.

Premjeras S.Skvernelis tąkart atkirto nepasiduosiantis šalies vadovės spaudimui ir žadėjo priimti principingą sprendimą savarankiškai, pareiškė lauksiantis teisėsaugos institucijų išvadų.

Trečiadienį žemės ūkio ministras B.Markauskas atsistatydino iš pareigų, teigdamas, kad trauktis nusprendė dėl trijų priežasčių – buvo paliesta jautriausia sritis: jo šeima ir artimieji – tam jis nebuvo pasiruošęs, antras dalykas – sudėtinga dirbti tokioje situacijoje po prezidentės nepasitikėjimo.

Iki tol pats ministras kartojo nematąs pagrindo trauktis.

Trečias dalykas, anot B.Markausko, reikėjo sulaukti teisėsaugos institucijų vertinimo – jam buvo svarbu, kad nebuvo aptikta rimtų pažeidimų.

„Ir tokių kaltinimų žemės užgrobimu, užvaldymu, lėšų grobstymo – šiandien paaiškėjo, kad tikrai to nėra, tai man buvo žymiai lengviau priimti tokį sprendimą“, – kalbėjo ministras.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atsakydama į opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių paklausimą, antradienį nurodė, kad B.Markausko ar jo motinos ūkininkės Sofijos Markauskienės veikloje nėra nustatyta nusikalstamos veikos požymių, tačiau galėjo būti neteisingai deklaruoti pasėliai siekiant gauti ES išmokas.

B.Markauskas kritikos sulaukė naujienų portalui 15min paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. B.Markauskas teigia turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas